Is Testosteron Vervangende Therapie Geschikt Voor Mij?

 

Veel mannen met een lage testosteronspiegel zeggen meer energie te hebben, meer zin in seks en een algemene verbetering van de stemming nadat zij behandeld worden met testosteron therapie. Als je testosteron spiegel aan de lage kant is, waarom zou je dan niet dat extra nemen?

 

Hier kan je bijvoorbeeld snel en makkelijk Testogel (Androgel) kopen

 

Niet zo snel. Een laag testosteron spiegel heeft niet per se een behandeling met exogene testosteron nodig. Hormoon vervangende therapie kan bijwerkingen hebben, en de risico en voordelen op de lange termijn zijn niet allemaal bekend. Naast weinig testosteron in je bloed moet je ook de symptomen van een lage testosteron spiegel hebben, wil je arts testosteron voorschrijven. Overleggen met je arts de enige manier om zeker te weten of testosteron therapie goed voor je is.

De (subtiele) symptomen van weinig testosteron.

De symptomen van weinig testosteron zijn soms zeer duidelijk, maar ze kunnen ook erg subtiel zijn. De testosteronspiegel neemt af naarmate mannen ouder worden. Na je 30e neemt het altijd ongeveer 1% per jaar. Maar bepaalde aandoeningen kunnen ook leiden tot abnormale weinig testosteron. De symptomen van een laag testosteron spiegel zijn onder andere:

  • minder zin in seks
  • erectieproblemen
  • moeheid en weinig energie
  • minder spiermassa
  • haarverlies
  • lastig concentreren
  • depressie
  • snel geïrriteerd raken
  • een algeheel gevoel van onbehagen

Als een man symptomen vertoont van een lage testosteron spiegel en onderzoek wijst uit dat hij weinig testosteron in zijn bloed heeft, kan een arts testosteron vervangende therapie aanraden.

Hoe kan je testosteronsupplementen nemen?

testosteron vervangen therapie wordt aangeboden in een aantal manieren. Allen kunnen zij de testosteronspiegel verbeteren:

  1. Testosteronpleisters: andereder is een pleister die je op je arm of op je bovenlichaam plakt. Deze wordt één keer per dag aangebracht.
  2. Testosterongels: Androgel, Tostran en Testim zijn gels die testosteron bevatten. De testosteron wordt door je huid opgenomen wanneer de gel op je huid smeert. Dit doe je één keer per dag. Androgel, Axiron en Fortesta hebben een pompsysteem waarmee de voorgeschreven hoeveelheid testosteron kan worden gemeten. Natesto is een gel die je in je neus smeert.
  3. Zuigtabletten: Striant is een tabletje die je boven je snijtand plaatst. Dit doe je tweemaal daags. Het geeft continu testosteron af. Het bereikt je bloedbaan doordat het wordt opgenomen door het weefsel in de mond.
  4. Injecties en implantaten: testosteron kan ook direct in de spieren worden geïnjecteerd. Soms kan je een implantaat laten plaatsen die langzaam testosteron afscheid.

Waarom geen testosteronpillen? Testosteron is ook in pilvorm beschikbaar. Maar sommige experts geloven dat orale testosteron negatieve effecten kan hebben op de lever. Wanneer je bovengenoemde methodes gebruikt, zoals pleisters, gels, zuigtabletjes of injecties, komt het testosteron direct in je bloedbaan terecht. Zo hoeft het niet eerst de lever te passeren.

De voordelen van testosteron therapie

Wat kan men verwachten van een testosteron vervangende behandeling? Dat is lastig te zeggen, want elke man is anders. De meeste mannen zeggen meer energie , meer zin in seks en hardere erecties te hebben. Testosteron zorgt ook voor sterke botten, meer spiermassa en verbetert je insuline gevoeligheid. (een lage testosteron spiegel wordt ook wel gerelateerd aan suikerziekte)

Veel mannen zeggen ook een veel beter humeur te hebben en zich lekkerder te voelen nadat zij behandeld zijn de testosteron. Het hangt van de persoon af hoe sterk deze effecten zijn. Bij sommige mannen zijn ze nauwelijks waarneembaar, terwijl andere mannen een enorme boost voelen.

Er wordt geschat dat ongeveer een op de 10 mannen compleet in extase zijn nadat zij behandeld worden met testosteron therapie. Hetzelfde aantal merkt niet heel veel van de testosterontherapie. De meeste mannen hebben algemeen gesproken goede ervaringen met testosteron therapie. Mannen kunnen individueel verschillend reageren op testosteron therapie.

risico’s en bijwerkingen van testosteron therapie.

Testosteron vervangende therapie kan een aantal bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn uitslag, jeuken of irritatie waar de testosteron wordt aangebracht.

Maar er is ook bewijs voor dat testosteron kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen of beroertes. Expert benadrukken dat de voordelen en risico’s van testosteron therapie op de lange termijn nog niet goed bekend zijn. Er zijn nog geen grote klinische onderzoeken geweest naar de effecten van lange termijn testosteron gebruikt.

Er zijn een aantal medische aandoeningen waarvan het wordt aangenomen dat het nemen van exogene testosteron invloed op heeft:

  • Goedaardige prostaatvergroting  (benigne prostaat hyperplasie, BPH): de prostaat groeit onder invloed van testosteron. Bij veel mannen wordt een prostaat groter naarmate zij ouder worden. Dit kan de plasbuis een beetje afknijpen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om te plassen. Deze aandoening, vergrote prostaat, kan worden verergerd door het gebruik van testosteron.
  • Prostaatkanker: testosteron kan een tumor aan de prostaat groter doen worden. De meeste experts raden aan eerst voor prostaatkanker te testen voordat je met testosteron therapie begint. Mannen met prostaatkanker zouden waarschijnlijk niet aan testosteron therapie moeten doen.
  • Snurken: deze aandoening kan er voor de door testosteron vervangende therapie. Het kan lastig zijn voor mannen om deze diagnose te stellen. Maar, voor zijn of haar partner is dit vaak een stuk makkelijker.
  • Congestief hart falen: mannen met ernstige congestief hartfalen zouden normaal gesproken geen testosteronvervangers moeten nemen. Het kan deze aandoening verergeren.

Het kan nog een aantal jaren duren voordat grote onderzoeken enige antwoorden kunnen geven op de lange termijn voordelen en risico’s van testosteron therapie. Overleg met je dokter of de voordelen zwaarder tellen dan de risico’s.

Testosteron therapie & en anabole steroïden voor bodybuilding.

Is het niet zo dat testosteron therapie eigenlijk hetzelfde is als het nemen van anabolen, zoals bodybuilders of atleten dat soms doen? Het is waar dat anabole steroïden die gebruikt worden testosteron bevatten, of chemicaliën met dezelfde werking als testosteron.

Het verschil is dat de doses die worden gebruikt de testosteron vervangende therapie de natuurlijke bloedwaarden van testosteron nabootsen. Mits je de voorgeschreven doses neemt. Vaak nemen bodybuilders en of atleten veel meer testosteron, en combineren zij dit met andere stoffen die het spieropbouwende (anabolische) effect versterken

Dus, mocht je interesse hebben in een testosterongel, kiik dan even hier

Bedankt voor het lezen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee × 4 =