Bijwerkingen van Testosteron Vervangende Therapie (TRT)

De bijwerkingen van testosteron vervangende therapie (TRT)

En de voordelen tegen de nadelen afgewogen.

Zoals bij elke medische ingreep, moeten de voordelen van testosteron vervangende therapie worden afgewogen tegen mogelijke nadelige reacties of bijwerkingen.

Of testosteron vervangende therapie een gunstig of juist nadelig effect heeft op je gezondheid, is 1) afhankelijk van

  • de dosering
  • de manier waarop testosteron wordt toegediend.

Degene die testosteron en andere mannelijke geslachtshormonen misbruiken (denk aan bodybuilders en anabole steroïden) kunnen last krijgen van significante en zelfs levensbedreigende bijwerkingen.

Wanneer de behandeling van een te lage testosteronspiegel niet goed wordt toegepast, of niet goed wordt gemonitord, kunnen patiënten last krijgen van meer en hevige bijwerkingen.

Het kan ook voorkomen dat de behandeling niet de juiste resultaten laat zien.

Dit artikel wijdt verder uit over de bijwerkingen van testosteron vervangende therapie in het algemeen. Er wordt specifiek enige aandacht besteed aan de verschillende manieren om TRT toe te dienen, zoals injecties, gels en zalven.

Waarom je last kan krijgen van bijwerkingen met testosteron vervangende therapie

 

Sommige bijwerkingen die gepaard kunnen gaan met TRT zijn het directe resultaat van het gebruik van exogeen testosteron (testosteron dat niet door je eigen lichaam wordt geproduceerd).

Farmaceutische testosteron is bio-identiek aan lichaamseigen testosteron. Dat wil zeggen dat het precies hetzelfde is opgebouwd. Het wordt precies hetzelfde door het lichaam herkent en zodanig gebruikt als de testosteron die door je eigen lichaam wordt aangemaakt.

Veel nadelige bijwerkingen verschijnen alleen wanneer de testosteronspiegel te hoog is. Sommige zijn simpelweg de consequentie van het lichaamseigen gebruik van testosteron (zoals bijvoorbeeld haarverlies).

Je lichaam verbruikt exogeen (lichaamsvreemd) testosteron op precies dezelfde manier als endogeen (lichaamseigen) testosteron.  Het scheidt dus dezelfde metabolieten af.

Omdat je meer testosteron in je lichaam krijgt door testosteron vervangende die therapie, betekent dit vaak dat je veel meer metabolieten van testosteron in je bloed krijgt, zoals bijvoorbeeld dihydrotestosteron.

Bijwerkingen van testosteron vervangende therapie: DHT en oestradiol

 

Wanneer testosteron door het lichaam wordt afgebroken wordt het omgezet in twee primaire metabolieten: dihydrotestosteron (DHT) en oestradiol (E2, een bepaalde vorm van oestrogeen).

Verhoogde niveaus van DHT kunnen een goedaardig vergroting van de prostaat veroorzaken, leiden tot een vettige huid en/of acne, alsmede androgenetische alopecia (klassiek mannelijke kaalheid ) versnellen. Het veroorzaakt geen kaalheid, maar versnelt het proces.

Een abnormale verhoging van je oestradiol niveau kan stemmingswisselingen, veranderingen in je borstweefsel en vochtretentie veroorzaken. Vochtretentie kan leiden tot zwellingen of een verhoogde bloeddruk.

Ook zijn abnormale oestradiol waarden gelinkt aan een lage testosteronspiegel, erectiestoornissen en een vermindering in vrij testosteron.

Volgens een recent artikel “Testosterone Therapy in Adult Men with Androgen Deficiency Syndromes: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline”, blijft de conversie en zodoende ook de verhouding tussen testosteron VS. oestradiol en DHT gelijk wanneer een lage testosteronspiegel door injecties met testosteron cypionate wordt behandeld.

Bijwerkingen van TRT: de prostaat

 

Veranderingen van de prostaat kunnen plaatsvinden wanneer testosteron vervangende therapie wordt gevolgd. Een groot concluderend onderzoek dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in juni 2010, bekeek de nadelige reacties die werden gerapporteerd in 51 andere onderzoeken.

Dit onderzoek toonde aan dat er geen verhoogd risico was op de ontwikkeling van prostaatkanker, prostaat gerelateerde moeilijkheden met urineren, of verhoogde PSA- niveaus.

In het kort: prostaatkanker is niet een van de bijwerkingen van testosteron vervangende therapie.

PSA (prostaat specifiek antigen)

In Amerika wordt PSA gebruikt als een tumor marker voor prostaatkanker. Patiënten met een eerstegraads familielid waarbij de diagnose prostaatkanker werd gesteld en degene met een verhoogde PSA zullen volgen de Amerikaanse richtlijnen beter in de gaten moeten worden gehouden.

In Nederland wordt overigens niet gekeken naar PSA waarden. Volgens Nederlandse doktoren zijn deze data te onnauwkeurig, dan worden er te veel valse positieve diagnoses gesteld.

Voor mannen met een geschiedenis van prostaatkanker, is testosteron vervangende therapie een contra indicatie, volgens de meeste bronnen. Het is belangrijk om vast te stellen dat testosteron vervangende therapie je geen prostaatkanker geeft, maar het is mogelijk dat een verhoogde testosteron spiegel (zelfs wanneer deze tot slechts de normale waarden wordt hersteld) een nog onopgemerkte tumor in de prostaat kan doen laten groeien.

Het is belangrijk om vast te stellen dat testosteron geen veroorzakende factor is voor de ontwikkeling van prostaatkanker. Deze mythe is hardnekkig, maar is eindelijk ontkracht door talloze onderzoeken over afgelopen jaren.

Recente data geeft een indicatie dat te weinig testosteron een potentiële voorspellende factor is van de ontwikkeling van hoog risico prostaatkanker.

Het debat dat moet worden gevoerd is de potentiële consequenties van het verhogen van de testosteronspiegel van een man, zelfs tot een medium-normale waarden, in de nabijheid van een al bestaande laesie (=afwijkend weefsel) in de prostaat.

Deze bevindingen van meerdere onderzoeken over de afgelopen jaren, verschillende van “testosteron lijkt geassocieerd zijn met het bevorderen van een veel voorkomende, laag-risico laesies naar een aggressievere variant” tot “testosteron draagt daadwerkelijk bij de celdood van het malignoon”, tot “testosteron heeft geen waarneembaar effect “.

Het moge duidelijk zijn dat de huidige data in conclusies is. Maar afgaande op de meest recente data, en rekening houden met de meest veilige aanbevelingen, deel ook kijken door de lens van risico/batenanalyse, is het erg waarschijnlijk dat leven met te weinig testosteron, meer risico verschaft.

Bijwerkingen van TRT: onderdrukking van de vruchtbaarheid

 

De productie van testosteron en sperma worden beiden aangestuurd door wat ook wel de HPG-als wordt genoemd. HPG staat voor hypothalamus-puitaru gonadale as.

De hypothalamus (een gedeelte van het terrein dat verantwoordelijk is voor het aansturen van de taal behaalde autonomisten zenuwstelsel systemen en de activiteit van hypofyse) zendt signalen naar de hypofyse door middel van een chemisch stofje, GnRH genaamd.

De hypofyse zal op zijn beurt weer signalen sturen naar de testikels. Hiervoor worden andere chemische stofjes gebruikt. Dit zijn nu te initiëren hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH).

Je kan last krijgen van een te lage testosteronspiegel wanneer deze hormonale cyclus niet in staat is om de testes te stimuleren om testosteron product producere, maar het komt vaker voor dat de testes niet reageren op voorgenoemde stimulatie.

Wanneer de testosteronspiegel genormaliseerd wordt, door natuurlijke middelen of door de behandeling met testosteron vervangende therapie, wordt door middel van een negatieve feedbackloop de stimulus om testosteron te produceren afgeremd.

Je hersens scheiden nu minder GnRH af. Omdat dit hormoon bij de de afscheiding van FSH en LH reguleert, kan de natuurlijke onderdrukking van GnRH die plaatsvindt vruchtbaarheid verminderen.

Ditzelfde proces is verantwoordelijk voor de potentiële afname in grote  (ongeveer 25%) en/of stevigheid van de testikels.

Bijwerking van testosteron vervangende therapie: bloedverdikking en andere bijwerkingen

andere bijwerkingen van testosteron vervangende therapie die geen onderdeel uitmaken van normaal functioneren zijn een toename van het rode bloedcellen (erythrocytosis), een potentiële afname in je “goede cholesterol ” ( ook wel HDL genoemd), en een verhoging van de diastolische bloeddruk (het laagste van de twee nummers wanneer je bloeddruk wordt gemeten).

De effecten van een hoge bloeddruk zijn wel bekend en de redenen voor het vermijden van hypertensie tijdens TRT verschillen niet van standaard recommandatie’s.

Een toename van rode bloedcellen kan leiden tot een significant gezondheidsrisico als het niet op de juiste manier wordt gemanaged.

Erytrocytose

Stel je je rode bloedcellen voor als het solide deel van de gehele oplossing die wij bloed noemen. Je hematocriete waarde is het percentage van bloed dat bestaat uit rode bloedcellen.

Als je meer solide deeltjes aan een vloeistof toevoegt, zonder proportioneel het volume van de solutievloeistof te verhogen, dan krijg je als resultaat een dikkere vloeistof.

Het verdikken van het bloed is het eind resultaat van toename van het aantal rode bloedcellen.

Hematocriete waarden van groter dan 54% verhoogd het risico op een abnormale bloedverklonteringen, een vergrote milt, hartfalen en andere serieuze aandoeningen.

Als erytrocytose plaatsvindt, is dit vaak makkelijk op te lossen. Maar wanneer dit over het hoofd wordt gezien, zoals helaas vaak het geval is, kan dit leiden tot potentieel veel problemen.

Hematocriete waarden van groter dan 54% verhoogd het risico op een abnormale bloedverklonteringen, een vergrote milt, hard falen en andere serieuze aandoeningen.

Als erythrocytose plaatsvindt, is dit vaak makkelijk op te lossen. Maar wanneer dit over het hoofd wordt gezien, zoals helaas vaak het geval is, kan dit leiden tot potentieel veel problemen.

Andere bijwerkingen van testosteron vervangende therapie

 

Bepaalde bijwerkingen van testosteron vervangende therapie hangen af van het testosteron preparaat. Gels, zalfjes en andere topische manieren om testosteron toe te dienen kunnen een geïrriteerde huid veroorzaken. Secundaire blootstelling aan vrouwen en kinderen die in contact komen met de medicatie door direct contact is mogelijk.

Het toedienen van testosteron door middel van tropische applicatie moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Het kan soms lastig zijn voor de man ongenoegen testosteron te absorberen. Lees de bijsluiter van je testosteronpreperaat zal voordat je deze aanbrengt, en vraag je arts/apotheker om advies.

Wat kun je eraan doen?

 

Ongeveer elke medische behandeling kan nadelige bijwerkingen veroorzaken. Maar al bovenstaande punten het achterhoofd gehouden, zijn de bijwerkingen van testosteron vervangende therapie is zeer goed te managen.

We weten immers waar we naar moeten kijken en hoe we deze issues kunnen oplossen. Wanneer je je gezondheid goed in de gaten houdt, is het zeer goed mogelijk om bijwerkingen te voorkomen en/of te behandelen, wanneer deze zich voordoen.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op de juiste balans vinden.

Is het mogelijk om een behandeling voor een te lage testosteronspiegel toe te passen op zo’n manier dat de mogelijke bijwerkingen geminimaliseerd worden, terwijl we de positieve effecten kunnen optimaliseren? Absoluut.

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 − drie =