Rhodiola Rosea (Rozewortel): Minder Cortisol & Meer Testosteron

Rozewortel TestosteronRhodiola Rosea (roze wortel) is een plant die groeit in de barre weersomstandigheden van Siberië en Noord Azië.

 

Veel kruidenspecialisten en dokters claimen dat een van de beste kruiden is voor de menselijke gezondheid die tot nu toe ontdekt is.
Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de voordelen van rhodiola rosea.

 

Zo zijn er bijvoorbeeld zeven grootschalige menselijke onderzoeken gedaan, en zij laten allemaal zien dat rozewortel de vermoeidheid vermindert.

 

Vier onderzoeken laten zien dat rhodiola rosea het algemene gevoel van welzijn verhoogd. Vier onderzoeken laten zien dat het de cognitief verhoogd (je denkt dus beter en sneller na) en nog eens twee onderzoeken laten zien dat het schade aan de spieren vermindert. (bron).

 

Dat zijn toch aardig indrukwekkende resultaten voor een plantje!
Maar hoe zit het met roze wortel en testosteron?

 

 

Rhodiola Rosea en het Testosteron Niveau

 

 

Rhodiola rosea heeft zoals hierboven vermeld zeven studies die bewijzen dat de rhodiola rosea significant het gevoel van moe zijn tegengaan bij mensen.
Dit zou betekenen dat ook de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol zou kunnen onderdrukken.

 

Cortisol staat bekend om zijn testosteron onderdrukkende eigenschappen.
Deze theorie wordt ondersteund door de volgende onderzoeken. Zij toonden allemaal aan dat rhodiola rosea suppletie een hoge cortisol spiegel verlaagde. (studie, studie, studie).
 
En dit is goed nieuws: als je lichaam chronisch teveel cortisol aanmaakt, dit een flinke klap zal opleveren voor je testosteron productie.

 

We hebben al een aantal keer uitgelegd hoe cortisol een negatieve invloed heeft op de testosteron productie, maar voor de nieuwe lezers onder ons, zullen we het nog even een keer kort uitleggen.
Je ballen produceren een enzym genaamd 11ßHSD-1. Normaal beschermt dit enzym je testosteron moleculen tegen de vernietigende effecten van cortisol.

 

Maar ten tijde van lange aanhoudende stress en een chronisch verhoogde cortisolspiegel, is er simpelweg veel te veel cortisol voor 11ßHSD-1 om aan te kunnen. De meeste van je testosteronmoleculen zullen vernietigd worden, voordat ze zelfs maar de testikels uit zijn.

 

Een voedingssupplement dat een hogere cortisol spiegel verlaagt (een aandoening waar bijna iedereen last van heeft, omdat er zoveel stress is in het leven tegenwoordig), is sowieso altijd goed voor je testosteron productie.
Helaas zijn de testosteron verhogende effect ervan rhodiola rosea nog niet goed direct onderzocht een medische wereld.
Maar dit interessante onderzoek hebben wel kunnen vinden. Het gaat om een patent dat is aangevraagd in 2000. Het laat zien dat wanneer een groep gezonde mannen 2 g rhodiola rosea extract namen gedurende een maand, hun testosteron spiegel met wel 70% toenam, vergeleken met placebo. Dit patent was verleend in 2002.

Rhodiola Rosea Testosteron BoosterVrij van Soja, gluten, lactose, conserveringsmiddelen en smaak- en kleurstoffen. Koop nu bij Bol.com

Conclusie

 

 

Rhodiola rosea vermindert significant de effecten en het gevoel van vermoeidheid. Dit is gebleken uit onderzoeken op mensen. Een aantal studies laat ook zien dat het significant de cortisol spiegel verlaagt, wat in theorie erg pro testosteron is.

 

We hebben een onderzoek kunnen vinden dat deze claim ondersteunt. In 2000 maar patent aangevraagd voor een product genaamd rhodiola crenulata. Dit rhodiola extract de testosteronspiegel met 70% stijgen nadat de testpersonen 2 mg van het product gedurende een maand namen.

 

Rhodiola rosea zou een goede testosteron booster kunnen zijn.

 

Het vermindert tenslotte je cortisol en het zit vol met bouwstoffen die je testosteron productie verhogen zoals apigening, alkaloïden, quercetine en terpenoiden.
Als je besluit rhodiola rosea te proberen raden wij deze 1000mg aan. Er zit geen soja, gluten, lactose, conserveringsmiddelen of smaak- en kleurstoffen in.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

11 − 4 =