DHEA: Wetenschappelijk Bewezen Testosteron Booster, Ook Voor Vrouwen!

TESteron DHEA

In de wereld van testosteron verhogende supplementen, is DHEA (dehydroepiandrosteron) een van de voedingssupplementen die vaak wordt besproken. Er zijn talloze onderzoeken geweest naar DHEA, niet alleen om zijn effectiviteit vast te stellen, maar ook naar zijn veiligheidsprofiel wanneer het gebruikt wordt voor natuurlijk optimaliseren van je testosteron spiegel bij mannen en vrouwen.

 
Mannen en vrouwen hebben verschillende niveaus van niet alleen testosteron, maar ook oestrogeen. Wanneer deze niveaus dalen, zoals een je testosteron daalt bij mannen, kan dit leiden tot vermoeidheid, weinig energie, minder of geen zin in seks, het aankomen van lichaamsgewicht, verminderde spiermassa, en andere neveneffecten.

 
Het onderhouden van een goede testosteronspiegel is zeer belangrijk voor mannen. Voor vrouwen is ook belangrijk om de juiste balans tussen oestrogeen en testosteron te hebben.
Rond het 25e levensjaar, zal de man pieken in zijn natuurlijke testosteronproductie. Het gaat allemaal bergafwaarts vanaf hier. Simpel gezegd, er zijn twee belangrijke types van testosteron waar het over hebben: het vrije testosteron en de totale testosteron.

 
Wanneer de testosteronspiegel afneemt, heeft dit in het algemeen een directe invloed op de vrije testosteron. Testosteron zal worden gebonden aan enerzijds SHBG (sekshormoon bindend globuline) dan wel aan het eiwit albumine.

 

Wanneer testosteron wordt gebonden aan een van deze twee, zal het van je hypothalamus afhangen of  deze weer worden vrijgelaten. Deze beslist namelijk of je lichaam testosteron nodig hebt. Heb je je testosteron wel nodig, maar denkt je hypothalamus daar anders over, dan dit een directe negatieve invloed hebben op je energie spiegel, vetpercentage,  seksdrive en nog veel  meer andere dingen.
Het doel van je testosteron spiegel verhogen is dat je meer vrij testosteron in je lichaam krijgt, zodat het kan worden gebruikt door het lichaam wanneer jij het nodig hebt.

 

 

Wat is DHEA?

 

 

DHEA A is een lichaamseigen hormoon, en een precursor voor testosteron. Je kan het ook als voedingssupplement nemen.

 

Over de jaren zijn verschillende onderzoeken geweest naar het DNA A en hoe effectief het is bij onder andere depressie, lupus, obesitas en zelfs adrenaline ongeldigheid. Het is bekend huidaandoeningen te verhelpen bij oudere mensen en is ook een potentiël remedie voor botontkalking (osteoporose), erectieproblemen een bepaalde psychologische aandoeningen.
Naarmate mensen ouder worden, neemt de hoeveelheid DHEA in het lichaam van natuur af. Dit is direct verbonden met bepaalde ziektes, zoals andere extra hij zij en type II diabetes. Oudere mannen met een lage DHEA spiegel hebben een grotere kans om te sterven.

 
Er zijn verschillende mensen die geloven dat DHEA kan helpen de werking van je immuunsysteem te verbeteren. Ook wordt geclaimd dat het mensen kan helpen om spierkracht op te bouwen en dat DHEA cognitieve functies kan verbeteren. Er zijn nog geen officiële wetenschappelijke onderzoeken gedaan die rechtstreeks deze claims onderbouwen.

 
Dit dosering van DHEA kan verschillen, afhangende van het individu. Een aantal onderzoeken gedaan naar DHEA gebruikten 50 mg per dag, zal andere zijn gedaan met 200 mg per dag open en soms nog veel hoger. De meest effectieve dosering lijkt ongeveer 50 mg per dag te zijn, gebaseerd op het onderzoek dat zo meteen zal volgen.

 
Er zijn geen voedselbronnen waar uit je DHEA kan halen. Het lichaam maakt dit hormoon zelf aan in de bijnieren. Je kan dit wel als voedingsupplement nemen.

 

 

Hoe effectief is DHEA om je testosteronspiegel mee te verhogen?

 

 

We bekijken een aantal verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar DHEA. Deze onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit van DHEA op verschillende lichaamsfuncties, onder andere de mogelijkheid om de testosteronspiegel natuurlijke verhogen.

 

Sommige van deze deze onderzoeken zijn gedaan naar vrouwen,  terwijl anderen zijn gedaan naar mannen.
A) in 2013 onderzochten Taiwanese onderzoekers wat voor effect DHEA zou hebben op de hoeveelheid vrij testosteron bij mannen die aan HIIT (high intensity interval training) doen. De onderzoekers namen acht mannen van middelbare leeftijd, en ook acht jonge mannen als controlegroep.
De testgroep kreeg 50 mg DHEA een keer per nacht, ongeveer 12 uur voordat zij aan hun training begonnen.
De onderzoekers toonden aan dat suppletie met DHEA de vrije testosteronspiegel verhoogde bij mannen van middelbare leeftijd. Ze zagen geen verhoging in de totale hoeveelheid testosteron. Dit wijst naar een directe correlatie tussen een verlaging in het gebonden testosteron, of dat vrij maken van testosteron in het lichaam, na een work-out.

 
Wat de onderzoekers ook bemerken was dat 24 uur na de HIIT training, de hoeveelheid vrij testosteron van de middelbare mannen hetzelfde bleef. In andere woorden, deze dan niet significant af. Maar de totale hoeveelheid testosteron en DHEA-S namen wel significant af tijdens deze periode bij beide leeftijdsgroepen

 

 

 

B) De Universiteit van Connecticut onderzocht in 2010 of DHEA, in combinatie met lichaamsbeweging een positieve invloed zou hebben op de kracht en ook het fysiek functioneren van oudere vrouwen die moeite hadden met hun spierkracht.
Ze stelden een grootschalig onderzoek op. 99 Vrouwen van gemiddeld 76.6 lentes jong die last hebben van een lage DHEA spiegel, osteoporose en die een algemeen als ´breekbaar´ werden beschouwd.

 

Elk van deze deelnemers ontving 50 mg per dag DHEA, of een placebo gedurende zes maanden.
De onderzoekers noteerden ´ significant verandering in de testosteronspiegel´ bij de DHEA groep. In feite, ze vonden significante veranderingen in alle hormoonspiegels. Zo ook bij oestradiol en estrone, en afname van de SHBG spiegel.

 
De onderzoekers vonden uit dat de meeste van de vrouwen ook in kracht toe namen wanneer zij DHEA kregen, vergeleken met de placebogroep.
C) Dan dit onderzoek van Nederlandse bodem. In 2006 onderzochte onderzoekers van de medische afdeling van Universiteit van Utrecht de effecten van DHEA en atamestane suppletie bij oudere mannen.

 

Ze onderzochten 100 gezonde mannen van 70 jaar en ouder. De mannen krijgen 100 mg per dag atamestane en 50 mg per dag DHEA.
Bij de testgroep nam de testosteron spiegel bij alle testpersonen significant toe.

 

D) In een onderzoek naar  DHEA suppletie onderzochten de onderzoekers van Weiss, Shah, et al. 55 mannen en 58 vrouwen van 65 tot 75 jaar.

 

Elk van de testpersonen kreeg 50 mg per dag aan orale DHEA supplementen. Gedurende het eerste jaar van dit lange termijn onderzoek, ontving de placebogroep geen DHEA supplement. Het tweede jaar kregen alle deelnemers, waaronder de controle en de testgroep, 50 mg DHEA per dag.

 

De onderzoekers toonden aan de DHEA suppletie de testosteronspiegel verhoogde met gemiddeld 17% bij de mannen. Bij de vrouwen nam de verdubbelde de hun hoeveelheid testosteron en andere hormonen bijna zelfs! Bij de placebogroep werd geen verschil genoteerd.

 

 

 

D) Het laatste onderzoek dat we bekijken in ten opzichte van DHEA en de testosteronspiegel: dit onderzoek probeerde de hormonale effecten van korte termijn DHEA suppletie in kaart te brengen.

 
De universiteit van Turijn, Italië zetten een onderzoek op dat bestond uit 24 oude mannen. De testpersonen kregen elk 50 mg DHEA elke dag voordat ze naar bed gingen gedurende twee maanden.

 
Het het vastgesteld dat de testosteron spiegel toenam naar gemiddeld 23.6 nmol/L, vergeleken met de placebogroep met 17.7 nmol/L.

 

DHEA Testosteron Booster

 

Conclusie

 

doordat er veel onderzoek naar gedaan naar DHEA en zijn effectiviteit wat betreft het booster van de testosteronspiegel, is het klaarblijkelijk dat dit voedingssupplement een directe impact kan hebben op de totale en vrije hoeveelheid testosteron bij mannen.

 
Een van de belangrijkste resultaten van deze onderzoeken, blijkt uit het feit dat DHEA invloed heeft op de vrije testosteronspiegel.
De rode lijn uit deze onderzoeken is dat DHEA de vrije testosteronspiegel altijd verhoogd, zelfs als de totale hoeveelheid testosteron niet toenam.

 
Gebaseerd op deze onderzoeken is DHEA een van de effectievere supplementen om de natuurlijke testosteronspiegel te verhogen. Als je jonger bent dan 25, maak je al een optimale hoeveelheid DHEA aan. Suppletie zal dan niet veel uitmaken. Maar, mocht je ouder zijn dan kan suppletie misschien wel een positieve uitwerking op je hebben.

 

DHEA kan je gewoon kopen bij de drogist of online bij bol.com. Deze DHEA 100 mg is een goeie.

 

Ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments!

 

Bedankt voor het lezen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

12 + 8 =