Zink en Testosteron: Neem Zink voor Meer Testosteron

zink testosteronproductieZink is een van de 24 essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft om te overleven. Het menselijk lichaam kan zelf geen zink aanmaken, en je lichaam kan het ook niet opslaan. Je moet elke dag opnieuw voldoende zink binnen krijgen.

Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, maar ook door voedingssupplementen met zink te nemen.

Zink speelt een rol in verschillende processen van de cellulaire stofwisseling. Het reguleert meer dan 100 enzymen, ondersteund een gezonde groei,  helpt met het synthetiseren van DNA en is speelt een belangrijke rol in het goed functioneren van het reproductieve systeem.

Zink is ook -tot op zekere hoogte-  een testosteron booster. Zink remt de werking van het aromatase enzym. Zo wordt er minder testosteron naar oestrogeen omgezet.

Zink is een Testosteron Booster die Oestrogeen Blokkeert

Zoals we al eerder zeiden, boost zink je testosteron tot op zekere hoogte.

Suppletie met zink verhoogt de testosteronspiegel bij gezonde mannen, als ze te weinig zink hebben.

Zink remt de werking van het aromatase enzym. Dit enzym zet testosteronmoleculen om naar oestrogeen.

Hoeveel zink heb je per dag nodig?

Je moet minstens 15 mg zink dagelijks consumeren om de meeste cruciale functies van je hormoonhuishouding te onderhouden.

Voedselbronnen die rijk zijn aan zink zijn onder meer steaks en oesters, of je kan een voedingssupplement nemen met extra zink om er zeker van te zijn dat je dagelijks voldoende binnen krijgt.

Zink verdampt als je zweet. Als je regelmatig aan sport doet, of van nature behoorlijk zweet, is het nemen van een supplement met zink sterk aan te raden!

Wat de wetenschap ons leert over zink:

A) In dit onderzoek gaven onderzoekers 250 mg zink gedurende 6 weken aan hun testpersonen. De testpersonen waren zink-deficiënt. Ze vonden uit dat de concentraties testosteron, luteiniserend hormoon en de zinkspiegel (verrassend) significant toenamen.

B) Onderzoek op knaagdieren toont aan dat injecties met zink alsook oraal toegediende zinksupplementen significant de testosteron, DHT en LH spiegel doet verhogen. (studie, studie)

C) In dit onderzoek namen atleten (in dit geval worstelaars) 3 mg per kg aan lichaamsgewicht zinksulfaat dagelijks, gedurende 4 weken. Deze suppletie was genoeg om de testosteronspiegel en de hoeveelheid schildklierhormonen op peil te houden, en zelfs te verhogen. Deze namen beide significant af  in de placebogroep, door het uitputtende trainingsschema dat deze testpersonen volgden.

D) In dit onderzoek gaven dezelfde onderzoekers 3 mg/kg zinksulfaat  aan mannen met een zittende levenswijze, gedurende 4 weken. De mannen werden verteld om aan `vermoeiend fietsen` te doen. Vergelijkbare resultaten als bij de worstelaars werden gezien. De groep die hoge dosissen zink kreeg was in staat om hun testosteronspiegel op peil te houden, en zelfs te verhogen. Bij de groep die een placebo ontving daalde de testosteronspiegel significant door uitputting.

E) Deze studie die 5 jaar duurde, ontdekten de onderzoekers dat bij onvruchtbare mannen met een lage testosteronspiegel, suppletie met zink de hoeveelheid sperma en de DHT- en testosteronspiegel dramatisch deed toenemen. Van de 22 testsubjecten waren er 9 in staat kinderen te krijgen. Maar wanneer de onderzoekers zink gaven aan mannen met voldoende testosteron, die geen zinktekort hadden, zagen de onderzoekers geen verhoging van de testosteronspiegel. De DHT spiegel nam nog wel verder toe.

F) Twee van de onderzoeken toonden aan dat zink de hoeveelheid vrij testosteron verhoogd. Dit kan betekenen dat dit mineraal concentratie SHBG in het bloed doet afnemen. (studie, studie)

G) Een tekort aan zink  leid tot meer en een verhoogde activiteit van de oestrogeen receptoren (wel 57%!). Dit wekt de suggestie dat zink een rol speelt bij het afremmen van het aromatase enzym. Zo blokkeert het het omzetten van testosteron naar oestrogeen.

 

Dus verhoogt zink je testosteronspiegel?

Ja

Blokkeert het oestrogeen?

Ja

Hoeveel zink kan ik nemen?

Op de middellange termijn (2-4 maanden) is zink in een dosis van 100 mg per dag veilig gebleken. Maar als je veel zink neemt, zorg dan dat je ook extra koper neemt. Te veel zink ontdoet je lichaam van koper.

Welke vorm van zink kan ik het beste nemen?

Zink-orotaat wordt het beste door het lichaam opgenomen.

Ik hoorde dat je beter geen andere mineralen tegelijk met zink kunt nemen?

Calcium, magnesium, ijzer en zink binden zich aan dezelfde soort receptoren in het lichaam. Maar, deze receptoren kunnen 800 mg aan mineralen opnemen. Dus als je normale hoeveelheden als voedingssupplement neemt, zou dat geen probleem moeten zijn.

 

conclusie

Elke man die zijn testosteron op een natuurlijke manier wilt verhogen zou van zink moeten weten.

Het is een heel erg belangrijk mineraal voor je hormoonhuishouding. Je kan beargumenteren dat je als eerste extra zink moet nemen als je je natuurlijke testosteronspiegel wilt optimaliseren.

Als niet zo veel oesters of steak eet, is suppletie met zink een goed idee.

Je kan het beste een voedingssupplement met zink-orotaat nemen. Het is de meeste potente vorm, is het best door het lichaam op te nemen en is niet duur.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 − twaalf =