Wat is Testosteron?

De meeste mannen die beginnen met het optimaliseren van hun natuurlijke testosteron productie, weten niet echt hoe het hormoon werkt en wordt geproduceerd. Hoewel dit proces precies is wat ze proberen te optimaliseren, hacken, repareren, of wat dan ook.

Om het simpel te zeggen, dit proces is het belangrijkste wat je volledig moet begrijpen voordat je zelfs maar kan beginnen om iets over voeding, voedingssupplementen,  veranderingen in levensstijl, etc. te lezen

Wat is Testosteron?

 

Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon. Het behoort tot de groep van androgenen, hetgeen eenvoudig betekent dat het behoort tot de groep van andere mannelijke hormonen (DHEA, DHT, etc).

Testosteron komt voor in zowel mannen als vrouwen, maar in mannen ongeveer 10 keer meer. Uiteraard hebben mannen meer voordelen van hoge testosteronspiegels dan vrouwen.

Testosteron – en vele andere androgenen – zijn het meest bekend om hun effecten op de seksuele karakteristieken. Simpel gezegd, testosteron is het hormoon dat ons mannen maakt. Het stimuleert de groei van de penis en scrotum, is een  cruciale factor in de productie van zaadcellen, versterking van de stembanden, verhoging  van de groei van lichaam- en gezichtsbeharing, beïnvloeding van lichaamsvorm, vetverdeling, en maakt mannen meer mannelijk.

Testosteron heeft een anabole functie. Wanneer testosteronmoleculen zich binden aan de androgeenreceptoren in spierweefsel, veroorzaken ze eiwitsynthese en zo de groei van nieuw spierweefsel. Vergelijkbare effecten vinden plaats in je botten. Testosteron moleculen binden aan het androgeenreceptoren in je botten zorgen zo voor een  verhoging van de dichtheid, sterkte en de mate waarmee mineralen woorden opgenomen van je skelet.

Het bovenstaande is ook de reden waarom synthetische testosteron de meest gewilde prestatieverhogende drug is in vele sporten, zeker in bodybuilding. Het zorgt ervoor dat je gewoon veel sneller spieren opbouwt.

Waarom zou je voor natuurlijke manieren gaan om je testosteron te verhogen als je je ook synthetische testosteron kunt gebruiken?

De redenering daarvoor is heel eenvoudig: als je je lichaam vol stopt met exogeen testosteron, daalt de natuurlijke productie van het hormoon. Raad eens wat er gebeurt als je stopt met het gebruik van de exogene T? Je lichaam produceert geen eigen testosteron meer. Dit gebeurt niet alleen als je enorme grote hoeveelheden exogene T gebruikt (denk bodybuilders), hetzelfde gebeurt met die testosteron gels, crèmes, pellets, en patches die artsen voorschrijven.

Dus ja, dat is testosteron, maar hoe het eigenlijk in het lichaam wordt geproduceerd? Dat is wat je op het punt staat uit te vinden.

Hoe Wordt Testosteron Geproduceerd?

 

Ongeveer 95% van je testosteron wordt in de testes geproduceerd. Om precies te zijn in de Leydigcellen. De overige 5% wordt gesynthetiseerd uit DHEA in de bijnieren.

Uiteraard verschijnt testosteron niet vanzelf in de testikels. Een groot aantal zaken moet eerst plaatsvinden die daarna leiden tot de productie van het hormoon. En dit begint in de hersenen.

Hier is hoe de natuurlijke “feedback loop” van de productie van testosteron werkt:

1. Het begint in de hypothalamus. De hypothalamus verbindt je zenuwstelsel met je hormoonhuishouding. De hypothalamus scheid GnRH af. Onthou GnRH, want dit is het “master hormone” dat alles in werking stelt.

2. GnRH stimuleert daarna de hypofyse. Ook wel hersenaanhangsel genoemd, omdat het de grote heeft van een erwt en “aan je hersens hangt”. Wanneer GnRH de hypofyse stimuleert, scheidt het twee hormonen af: luteïniserend hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH). ). Dit zijn beide gonadotrofinen en dat is precies waarom GnRH eerst gonadotropine hormoon afgevend hormoon wordt genoemd.

3. Nadat de hypofyse LH en FSH loslaat in de bloedstoom, vinden beide hormonen hun weg van de hersenen naar de ballen. Ze bereiken hun bestemming in de leydig cellen in de testes.

4. Binnen de Leydig cellen, vinden de volgende gebeurtenissen plaats: FSH begint het proces van de spermatogenese, terwijl LH – door middel van een uiterst complex proces – cholesterol omzet in testosteron.

Dat is hoe testosteron wordt geproduceerd. Maar wacht, waarom heet het een feedback-loop?

Antwoord: De hersenen geven ” feedback”.  Nadat de nieuwe testosteron is geproduceerd, meten de hersenen voortdurend hoeveel testosteron zich in het bloed bevindt. Als het niveau te hoog is, vertraagt ​​de afgifte en transport van LH. Daarom heet het een feedback-loop.

Wat Doet Testosteron in het Lichaam?

 

Je hebt verse T en je Leydig cellen laten het los in de bloedbaan. Wat gebeurt er dan? Wat zijn de effecten van testosteron?

Hier is wat er gebeurt:
1. Het testosteron komt vrij in het bloed. Dit nieuwe testosteron noem je je ” vrije testosteron”. Dit wordt zo genoemd omdat het zich nog niet aan een ander molecuul of receptor heeft gebonden. Maar je lever laat nu ook een eiwit af dat geslachtshormoon binden globuline (SHBG) wordt genoemd. En nu wordt het ingewikkeld.
2. Ongeveer 98% van het nieuwe “vrije testosterone”  wordt gebonden aan ofwel SHBG of albumine. Wanneer het testosteron is gebonden aan een van deze eiwitten, kan het niet meer effectief cellen binnengaan. Het is erg moeilijk om zich aan de androgeenreceptoren te binnen. Dit betekent dat 98%  van je testosteron eigenlijk niet echt “actief” meer is. Simpel gezegd, hoe meer je van de eiwitten (SHBG en albumine)  in je bloedbaan hebt, hoe minder testosteron moleculen bio-beschikbaar blijven.
3. Het resterende testosteron, dat niet is gebonden aan de dragereiwitten, circuleert vrij rond in je lichaam (vrije testosteron). Het wacht tot het aan een receptor gebonden kan worden. Bijvoorbeeld als je aan het gewichtheffen bent. De androgeenreceptoren in het spierweefsel worden geactiveerd en de vrije testorenmoleculen binden zich aan deze receptoren.

4. Wanneer het vrije testosteron molecuul zich bind aan de androgeenreceptor, verandert de structuur van de receptor. Nu kan het je DNA binnengaan. Op het moment dat het je DNA binnengaat, zullen de effecten van testosteron eindelijk plaatsvinden. In het spierweefsel bijvoorbeeld, zal je een verhoogde eiwitsynthese zien. Als gevolg groeit je spierweefsel. Als dit proces plaatsvindt in je gezicht, kan je baardgroei krijgen. Of de botten in je gezicht worden groter/sterker. Denk aan de mannelijke kaaklijn.

Dat is dat! Overal waar er androgeenreceptoren in het lichaam zijn (spierweefsel, penis, botten, etc), daar kan het vrije testosteron zich aan binden. Om vervolgens DNA binnen te gaan en zo zijn ding te doen.

Conclusie

Dus dat is wat testosteron is, hoe het is geproduceerd en hoe het eigenlijk werkt in het lichaam. Uiteraard is het bovenstaande is slechts een vereenvoudigde versie van de werkwijze.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zes − vier =