Testosteron Verhogende Vitamines en Mineralen: De Ultieme Lijst

Hieronder volgt een lijst van alle vitamines en mineralen die je nodig hebt voor optimale testosteron spiegel. Het wordt een lang lijstje maar het het geeft je waardevolle informatie over testosteronverhogende vitamines en mineralen.

Voordat we verder gaan met deze lijst willen we benadrukken dat we altijd het gebruik van natuurlijke middelen aanraden in plaats van het gebruik van synthetisch gemaakte supplementen.

Welke bron van vitamines en mineralen is het best?

 

1. De ultieme bron van alle vitamines en mineralen is echt eten.
2.  Daarna raden bij natuurlijke bronnen van vitaminen en mineralen aan zoals een vis olie of poeders.
3. De laatste keuze zou natuurlijk de synthetisch gemaakte vitamines en mineralen zijn.

Dit gezegd hebbende, laten nu even dichter kijken naar de vitamines en mineralen die je testosteron spiegel kunnen verhogen.

Vet-oplosbare Vitamines en Testosteron

 

Vet oplosbare vitamines zijn de beste soort vitamines voor je testosteron. Zij hebben een dramatische impact op je lichaamseigen testosteron productie.

Vitamine A

Vitamine A is een van de essentiële bouwblokken voor je testosteron niveau. Talloze studies, van onderzoeken op dieren en mensen, laten zien dat suppletie met vitamine A: testosteron spiegel verhoogt, zorgt voor meer en beter sperma en de oestrogeen spiegel in mannen verlaagt.

Een van de meest recente studies laat zien dat jonge jongens die niet genoeg vitamine A krijgen, vaak last hebben van een verlate puberteit en onderontwikkelde mannelijke karakteristieken.

Goede natuurlijke bronnen van vitaminen A zijn: lever, hersenen (mmm lekker), donkergroene bladgroenten, wortels, boter, tonijn

Vitamine D

Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines voor je testosteron spiegel. Eigenlijk is het niet even vitaminen. Vitamine D is een hormoon dat meer dan 1000 functies in je lichaam regel!

De Medische Universiteit van Graz bevestigde dat na een jaar van suppletie met vitamine D3 dat testosteron niveau van hun 165 testpersonen toenam, met wel 20%!

Het Journal of Endocrinology rapporteerde in 1012 dat lage serum levels van vitamine D gerelateerd  waren met lage testosteronwaardes in mannen.

Goede natuurlijke bronnen van vitamine D zijn: Vis, levertraan, oesters, kaviaar, eieren, en paddenstoelen.

Mocht je meer willen lezen over, klik dan op dit artikel: Vitamine D en Testosteron

Vitamine E

Vitamine E is verantwoordelijk voor een heel aantal vreemde onderzoeksresultaten.

In een studie werd opgemerkt dat vitamine E de testosteronspiegel met 6% deed afnemen. Maar ook zorgde het voor een afname oestrogeen en in SHBG,  om zo het testosteron verlies te balanceren.

Maar, mega doseringen van vitamine E blijken weer het  testosteron niveau te verhogen.

Vitamine E heeft ook laten zien dat het sperma kwaliteit verbetert alsook de beweeglijkheid en het volume.

Het is lastig om een conclusie op vitamine E te trekken. Wat je het beste kan doen is  je vitamine E van natuurlijke voedselbronnen krijgen. Er lijkt weinig bewijs bestaan dat supplementen met vitamine E je testosteronspiegel doet toenemen.

Goede natuurlijke bronnen van vitaminen E zijn: noten, spinazie, avocado’s, olijfolie, en broccoli.

Vitamine K2

Vitamine K kunnen we in twee vormen tot ons nemen. Vitamine K1 wordt het meest gevonden in groene groentes. En K2 wordt het meest gevonden in dierlijke vetten, vlees en gefermenteerd eten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat beiden van belang zijn maar vitamine K2 heeft significant meer invloed op testosteron.

Diëtisten Tohoko universiteit in Japan hebben geconcludeerd dat vitamine K2 de testosteronspiegel significant verhoogd, omdat het de activiteit van bepaalde enzymen in de testes verhoogd. Vitamine K2 lijkt het de testosteronspiegel te verhogen zonder enig effect te hebben op het luteïniserend hormoon.

Studies op knaagdieren laten zien dat suppletie met 1g vitamine K2 de testosteron spiegel met 50% doet stijgen vergeleken met de placebo.

Vitamine K2 is niet alleen hartstikke goed voor je testosteron. Het helpt ook vitamine D beter te absorberen en verbetert je bloedsomloop.

Goede natuurlijke bronnen voor vitamine K2 zijn: zuurkool, boter, eieren, kip

Onze oplossing voor vet oplosbare vitamines

Ons voedsel bevat steeds minder essentiële vitamines en mineralen, dan vergeleken met vroeger. Het kan lastig zijn elke dag om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen.

Water oplosbare vitamines en testosteron

 

Tot water oplosbare vitamines rekenen we alle vitamine B’s en vitamine C. Deze in water oplosbare vitamines worden niet in je lichaam opgeslagen. Daarom moet je deze elke dag opnieuw nemen.
Daarom is supplementen met wateroplosbare vitamines iets om over na te denken als je je testosteron spiegel wil verhogen.
Gelukkig zijn ook de natuurlijke vormen van wateroplosbare vitamines vrij goedkoop dus dat zal niet echt een probleem zijn.

Vitamine B complex

 

Tot het vitamine B complex worden acht verschillende vitamines gerekend.
B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folic acid), and B12 (kobacalamine).

Bijna elk van de verschillende B vitamines zijn op de een of andere manier goed voor je testosteron spiegel. Een dieet rijk aan vitamine B zal dus veel helpen.

1. Vitamine B complex heeft een anti oestrogeen perfect in mannen. Dat betekent dat deze wateroplosbare vitamines te oestrogeen spiegel doen verlagen.

2. Vitamine B6 is een precursor voor verschillende mannelijke hormonen.

3.  De lage niveaus van vitamine B 12 zijn gerelateerd aan laag testosteron.

4. Vitamine B9 verhoogd de activiteit van de androgeenreceptoren

5. Mega doses van vitamine B5 verhoogd testosteron bij mannelijke ratten.

Goede natuurlijke bronnen van vitamine D zijn: varken, kaas, kip, amandelen, paddenstoelen, pistachenoten, en schaaldieren.

 

Vitamine C

 

De geweldige effecten van vitamine C op je testosteron spiegel zijn niet direct verkregen door het testosteron te verhogen. Want vitamine C werkt op andere manieren.
Vitamine C werkt door het beschermen van je testosteron tegen schadelijke effecten van het stresshormoon cortisol.

Cortisol heeft de mogelijkheid om je testosteronmoleculen helemaal te vernietigen voordat ze zelfs de testikels uit zijn. Gelukkig is vitamine C erg effectief wanneer je cortisol wil verlagen. Een grote dosis natuurlijke vitamine C zou er goed zijn voor je testosteron.

Voor een goede bron van natuurlijke vitamine C raden wij aan:

 

Mineralen en Testosteron

 

Mineralen spelen ook in hele belangrijke rol in het hele testosteron productieproces. Omdat  moderne, intensieve landbouw de kwaliteit van de bodem doet verminderen en er zo voor zorgt dat er minder mineralen in het eten zitten, hebben veel mensen hieraan een tekort.
Dat is waarom “Super foods” en ander voedsel dat veel mineralen bevat echt geweldig zijn voor testosteronspiegel.

Zink en Testosteron

Zink is een van de klassieke testosteron boosters en dat is oprecht zo. Als je te weinig zink hebt (wat waarschijnlijk zo is, omdat zink niet wordt opgeslagen in je lichaam) zal het nemen van supplementen je testosteronspiegel significant doen toenemen.

Zink blokkeert ook de acties van het aromatase enzym. Dit enzym zet je testosteron om naar oestrogeen. Zo zorgt zink er ook voor dat je testosteron behoudt.

Talloze studies concluderen dat zink ook de kwaliteit, beweeglijkheid en het volume van het sperma ten goede komt.

Goede natuurlijke bronnen van zink zijn: oesters, lam, spinazie, pompoen, noten, zaden, rauwe chocolade, paddenstoelen en lever.

Klik hier voor het hele artikel over Zink en Testosteron

Magnesium en testosteron

Magnesium voed je lichaam op verschillende manieren. Wat wij willen weten is hoe het de testosteronspiegel beïnvloedt. Laten we eens kijken naar de testosteron verhogende eigenschappen van magnesium.

 

1. Verbeter de kwaliteit van de slaap. Beter slapen = meer testosteron

2. Een recent onderzoek op atleten laat zien dat 750 mg magnesium de testosteron spiegel met 26% doet toenemen in vier weken tijd.

3. Een tekort aan magnesium is gerelateerd aan een lage testosteronspiegel.

4. In een onderzoek bleek dat magnesium in staat was om het vrije testosteron te verhogen. Vrije testosteron is de belangrijkste vorm van testosteron. Vrij testosteron is nog nergens aan gebonden en kan meteen worden gebruikt door je androgeenreceptoren.

 

Goede natuurlijke bronnen van magnesium zijn: pompoenzaden, rauwe chocolade, broccoli, koriander.

Op bol.com staan altijd wel aanbiedingen, dus je moet even zelf kijken welke het goedkoopste is.

Klik hier voor het hele artikel over Magnesium en Testosteron.

Selenium en Testosteron

Selenium is essentieel voor de productie van testosteron en het sperma. Wij zouden bijna willen zeggen dat het zo belangrijk is als zink of magnesium, en een adequate inname van selenium is een belangrijk punt als je je testosteron wilt verhogen.

Helaas is onze bodem niet meer zo rijk aan grondstoffen. Ook merk je dat aan het selenium niveau in ons voedsel.

Het kan tegenwoordig best lastig zijn om een adequate hoeveelheid selenium binnen te krijgen. Gelukkig is er een superfood wat betreft selenium: paranoten (brazil nuts). Deze noten zijn zo ontzettend rijk aan selenium, dat als je twee noten eet, je al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt.

Koper en testosteron

De Kathmandu University Medical Journal bericht dat een hoge dosis koperchloride de testosteronproductie stimuleert door sterkere signalen van de hypothalamus naar de testikels te zenden.

Goede natuurlijke bronnen van koper zijn: zeevruchten, boerenkool, noten, sesamzaden, paddenstoelen en gedroogde pruimen.

 

 

De Selcuk Universiteit in Turkije ontdekte dat wanneer de atleten die zij als testpersonen gebruikten meer calcium in hun bloed hadden, zij ook veel meer vrij testosteron hadden.
De onderzoekers zijn nog niet zeker over hoe calcium voor meer vrij testosteron zorgt. Vermoed wordt dat het te maken heeft met de hormonen LH en FSH.
Goede natuurlijke bronnen voor calcium zijn: kaas, melk, yoghurt, chocolade, basilicum

Wij raden aan een supplement met calcium, magnesium en zink tegelijk te nemen. Wel zo makkelijk.

Kalium en testosteron

De Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Muria, toonden aan dat kalium testosteronverhogende effecten bewerkstelligde in ratten. Het onderzoek liet zien dat elke keer wanneer de ratten een dieet werden gevoerd dat weinig kalium bevatte, hun testosteron spiegel daalde. De berichtgeving tussen de hersenen en de testikels raakte in de war.

Daarna volgt de onderzoekers kalium toe aan het rattenvoer. Direct merkten zij een verhoging in de testosteronspiegel nadat de ratten het kalium rijk voedsel hadden gegeten.
Goede natuurlijke bronnen van kalium zijn: kokosnoot olie, kokosmelk,  avocado’s, rauwe chocolade

Conclusie

Vitamines en mineralen zijn extreem belangrijk en dan kunnen zeer krachtig zijn als je testosteron spiegel wilt verhogen. Als je vitamines neemt probeer dan wel een zo hoog mogelijke natuurlijke kwaliteit te gebruiken. Vaak zijn de wat duurdere vitamines beter op te nemen door je lichaam.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een × 1 =