Vitamine K2 & Testosteron: Deze Vrij Onbekende Vitamine Heeft een Mechanisme Om Je Testosteron Productie Te Verhogen

Vitamine K testosteronVitamine K2. Deze vitamine is (nog) vrij onbekend bij het grote publiek. Maar hij verdient zeker meer aandacht dan dat hij nu krijgt.

Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. En al helemaal niet van het feit dat het het risico op hart en vaatziekten verminderd en je bottenform3atie drastisch verbetert.

Er zijn duizenden verschillende vormen van vitamine K, maar degene die wij associëren met deze term zijn vitamine K1 en vitamine K2 (menaquinone).

Op de een of andere manier krijgt vitamine K1 meer aandacht dan vitamine K2. K1 komt veel voor in donkergroene bladgroentes, terwijl vitamine K2 gevonden kan worden in voedsel zoals kaas, eierdooiers, boter, gefermenteerd voedsel en lever.

Ons dieet bevat ongeveer 10 keer zo veel vitamine K1 dan K2.

Wat vaak ten onrechte wordt gedacht, is dat ons lichaam geen vitamine K2 nodig zou hebben, omdat het lichaam dit zelf zou aanmaken uit vitamine K1. Maar ondanks dat dit bij dieren wel goed gebeurd, lijkt het menselijk lichaam hier veel minder goed tot in staat.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we vitamine K2 moeten consumeren, willen wij de voordelen hiervan ondervinden.

De voordelen? Behalve dat vitamine K2 echt helemaal super is voor een gezonden bloedsomloop en sterke botten (zeker wanneer het in combinatie met vitamine D wordt genomen), zijn er een aantal andere voordelen gerelateerd aan vitamine K2 suppletie.

En een daarvan is de link tussen vitamine K2 en testosteron:

Vitamine K2 en de Testosteronsynthese

Het belang van vitamine K2 is een vrij nieuw ding, zelfs voor de meeste onderzoekers. Dat komt omdat lange tijd werd gedacht dat we alleen maar vitamine K1 nodig hadden, en dat vitamines K1 & K2 ongeveer dezelfde uitwerkingen zouden hebben.

Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat dit helemaal niet zo is. Bijvoorbeeld: In dit onderzoek verminderde suppletie met vitamine K2 het risico op prostaatkanker met 30% procent! Vitamine K1 had geen effect. En dan dit onderzoek, waar vitamine K2 het risico op hart en vaatziektes significant verminderde, omdat calciumafzettingen uit de aderen verwijderde. Vitamine K1 had wederom geen effect.

De vormen van vitamine K2 waar we de meeste tekorten aan hebben zijn MK-7 en MK-4.

 

  • MK-4 word in het hele lichaam aangemaakt door enzymen, en dan vooral in de hersenen en je voortplantingsorganen. We kunnen MK-4 uit ons dieet verkrijgen door het consumeren van vlees dat met gras werd gevoed (organisch/biologisch), in plaats van met graan. Wanneer je MK-4 als voedingssupplement neemt, blijft het ongeveer 8 uur actief in je bloedsomloop.
  • MK-7 wordt aangemaakt in je maag-darmstelsel, en we kunnen het krijgen uit gefermenteerd voedsel. MK-7 suppletie is ook effectief, het blijft zo´n 3 dagen in de bloedsomloop.

 

Vitamine MK-4 suppletie is superieur aan MK-7 suppletie, ook al moet je dit supplement vaker nemen.

Dat komt omdat het een testosteron verhogende werking heeft:

Wetenschappelijk Onderzoek Vitamine K2

A) In dit Japanse onderzoek gaven de onderzoekers 75m/kg vitamine k2 (MK-4) aan mannelijke Wistar ratten gedurende 5 weken. Ondertussen maten zij de testosteronspiegel aan de hand van hun bloedplasma en hun testikels. De resultaten na de vijfde week toonden aan dat hun testosteronspiegel met een aardige 70% was toegenomen. De concentratie testosteron in de testikels lag wel 90% hoger. Zoals je in onderstaande afbeeldingen kunt zien, veranderde de hoeveelheid LH niet. Dat betekent waarschijnlijk dat K2 werkt door het stimuleren van de testosteronproductie  direct in de balzak, en niet via de hersenen.

vitamine k2 en de testosteron spiegel
 

B) In hetzelfde onderzoek onderzochten de onderzoekers wat er gebeurde als men vitamine k2 rechtstreeks op de testiculaire I-10 aanbracht in een petrischaaltje. Aan hoe meer MK-4 de cellen bloot gesteld werden, hoe meer testosteron werd geproduceerd.

 

testosteron en vitamine K2
 

C) Een ander Japans onderzoek toonde vergelijkbare resultaten aan. Zij zagen dat bij mannelijke ratten, een tekort aan vitamine K2  de testosteronspiegel significant deed afnemen. Het rommelt met de genen die betrokken zijn in het synthetiseren van testosteron uit cholesterol. Wanneer deze ratten vitamine K2 (MK-4) werd gegeven, schoten hun testosteronwaarden snel omhoog. Vergelijkbare resultaten werden ook in dit onderzoek aangetroffen.

Springfield MenaQ7 / Vitamine K2 - 60 Tabletten

Vitamine K2 koop je bijvoorbeeld bij Bol.com

 

conclusie

Bovenstaand onderzoek laat zien dat vitamine K2 (MK-4) een testosteron verhogende werking heeft. Maar tot nu is dit alleen onderzocht op knaagdieren en geïsoleerde testiculaire cellen. En de doseringen die waren aardig hoog.

Als je de dosering voor knaagdieren omrekent naar het menselijke equivalent,  moet je als mens 12mg/kg nemen. Dat is aardig veel, aangezien 45mg dagelijks de limiet is voor mensen.

Het is te betwijfelen dat je zo´n hoge dosis moet nemen om enige voordelen van vitamine K2 waar te nemen. Maar zonder onderzoek op mensen is dat lastig te zeggen.

Hopelijk word er in de toekomst nader onderzoek naar gedaan, maar in de tussentijd is het misschien wel een goed idee om 30-45 mg vitamine K2 (MK-4) een keer in de paar dagen te nemen. Gewoon om dat het goed is om je hart en bloedvaten en je botten gezond te houden. En als je er ook nog een testosteron boost van krijgt, is dat mooi meegenomen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

11 − 2 =