Vitamine C & Je Testosteron Productie: Bescherm je Ballen met Vitamine C

Testosteron verhogen vitamine cVitamine C  (ascorbinezuur) is waarschijnlijk het meest onderzochte, bekendste en meest gebruikte voedingssupplement in de wereld.

Het is veilig, goedkoop en overal in de wereld verkrijgbaar.

Maar hoe zit het met de effecten van vitamine C op de testosteronspiegel?

Daar horen we maar weinig over, tot nu:

 

Ascorbinezuur en testosteron

 

Vitamine C is een essentiële vitamine voor mensen om te kunnen overleven en zoals hierboven al eerder gezegd is is het een van meest veilige, goedkope en meest gebruikte voedingssupplementen ter wereld.

Het is oplosbaar in water en de hoofdfunctie van vitamine C is om te dienen als anti-oxidant. Maar wat meeste mensen niet weten is dat vitamine C ook een pro-oxidant kan zijn.

Hoe het precies reageert, hang af van wat het lichaam op dat moment nodig heeft.

Ascorbinezuur is ook nodig voor de biosynthese van meerdere lichaamseigen enzymen.

Wanneer het gebruikt wordt in combinatie met knoflook word vitamine C ongelofelijk effectief in het verhogen van stikstofgehaltes, en het heeft ook een positief effect op de bloedsomloop.

Maar wat voor effect heeft ‘s wereld meest gebruikte vitamine op de mannelijke testosteron spiegel?

 

  • Ten eerste, is er een in-vitro studie gedaan waar ze erachter gekomen zijn dat vitamine C kan werken als electron donor en daardoor beschadigde testosteron moleculen kan vernieuwen tot wel 58%. Bij een verglijkbare in-vitro studie heeft vitamine C de testosteron spiegel in testiculaire Leydig cellen verhoogd door een verhoging van de enzyme regulatie.
  • Ascorbinezuur helpt duidelijk mee aan het beschermen van testosteronmoleculen tegen oxidatieve schade. Maar zou het ook de T spiegel kunnen verhogen in gezonde geslachtsklieren? Uit dit knaagdier onderzoek blijkt van wel. En in deze studie die met mensen is gedaan kwam naar voren dat vitamine C een flinke boost geeft aan de sperma kwaliteit, toestand en hoeveelheid. De enige onderzoeken die met mensen zijn uitgevoerd en de directe effecten van Vitamine C op de testosteron spiegel onderzochten, gaven aan dat er geen significante verhogingen in testosteron aangetroffen werden na het nemen van ascorbinezuur.( studie,  studie)
  • Het laatste dat nog wel noemenswaardig is, is het feit dat Vitamine C het stresshormoon verlaagt (cortisol). Dit kan op zijn beurt de testosteron spiegel weer in balans brengen, waardoor een omgeving onstaat in het lichaam die extra geschikt is voor spieropbouw. ( studie, studie, studie, studie)

 

Dus, wie kan voordeel behalen uit het nemen van vitamine C supplementen?

 

Vitamine C testosteronOm te beginnen kan iedere man die zijn ballen wil beschermen tegen oxidatie schade Vitamine C nemen. Als je veel te maken hebt met 1 van de stoffen die in punt B) zijn genoemd dan zou een verhoogde ascorbinezuur inname aan te raden zijn, om te zorgen dat je testosteronmoleculen geen schade oplopen.

Een andere groep die er baat bij zou hebben zijn mensen die veel trainen. Ascorbinezuur helpt namelijk met het onderdrukken van cortisol. Cortisol bouwt zich op tijdens de training. Dit helpt dan weer de testosteronspiegel op peil te houden.

Als je niet veel traint en niet bang bent dat vrije radicalen je ballen beschadigen, dan doet vitamine C waarschijnlijk niet heel veel voor je hormonen.

Hoeveel ascorbinezuur moet ik nemen?

Als je gezond bent dan heeft het lichaam een vitamine c inhoud van ongeveer 2 gram. Dit kan onderhouden worden met de dagelijkse inname van 100 mg aan ascorbinezuur, de DAH van vitamine C is dan ook 100-200 mg. Deze hoeveelheden kunnen makkelijk worden ingenomen door een gezond dieet (citrus vruchten, kiwi, etc.).

Als je veel stress hebt en blootstaat tot een van de bovengenoemde oxidanten dan zou je een hogere dosis kunnen nemen van 1 tot 5 gram om je Leydig cellen te beschermen tegen schade.

Om de extra hoeveelheid cortisol die je met (kracht)training opbouwt weer in balans te brengen, neem dan ongeveer 1 tot 3 gram per dag.

Wat is de beste vorm van Vitamine C om extra in te nemen?

Organisch voedsel en mineralen zijn erg goed.  Qua kosten kun je het beste pure ascorbinezuur in bulk kopen

Mensen die niet tegen Ascorbinezuur kunnen (GERD) zou  Vitamine C Acidfree een goede optie zijn.

Als doel is de natuurlijk vitamine C spiegel op peil te houden dan is het eten van vruchten afdoende, of een dagelijkse multivitamine die minstens 100mg ascorbinezuur bevat.

Conclusie

Verhoogt vitamine C de testosteronspiegel? Waarschijnlijk niet direct, in dit komt waarschijnlijk omdat het lichaam altijd een vaste hoeveelheid vitamine C in het lichaam probeert te houden. (de ballen, de lever, de schildklier)

Ascorbinezuur daarentegen beschermt testosteron moleculen zeer goed tegen oxidatie schade of in tijden van stress. Waarschijnlijk omdat die vaste hoeveelheid dan sneller uitgeput raakt. Dit is waarom meeste mannen gebaat zouden zijn bij vitamine C supplementen. In de wereld van vandaag waar we allemaal verwerkt voedsel eten, dik worden, en ongezonde levensstijlen hebben, hebben veel mannen oxidatie schaden in hun geslachtsklieren.

De beste manier om zelf je vitamine C tekort aan te vullen is met een rijk en gevarieerd dieet en  ascorbinezuurpoeder  (1kg!) supplementen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee + vier =