Vitamine A & Testosteron: Vitamine A verhoogt je Test!
Vitamine A is, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, niet één enkele vitamine.
Het is een parapluterm voor een groep actieve onverzadigde moleculen, waaronder: retinal, retinol en retinezuren. Ook worden een aantal provitamine A carotenoïden zoals α-caroteen, β-caroteen, luteïne, lycopeen daartoe gerekend. Het lichaam kan deze provitamines omzetten naar de actieve vorm van Vitamine A.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor een man van normaal postuur is ongeveer 900-3000 μg/dag aan retinal, retinol of retinezuur. Omdat carotenoiden een minder goed door het lichaam worden opgenomen en een slechtere bron zijn van actieve vitamine A, moet je daar ongeveer 12-24x zoveel van nemen, wil je aan de ADH komen. (10.800 – 72.000 μg/dag)
Vitamine A is een van de 24 vitamines die essentieel zijn om te overleven. En daar is goede reden voor.
Zonder een adequate hoeveelheid vitamine A, zou je langzaam blind worden, je immuunsysteem gaat naar de klote, je zal ook onvruchtbaar worden en je lichaam zal grote moeilijkheden ondervinden om vetten uit je voeding op te nemen. En dat leidt weer tot enorme schade overal in het lichaam.
Dit is hoe vitamine A invloed uit oefent op je testosteronspiegel:
Vitamine A en je Testosteron
Heel veel onderzoek is er nog niet gedaan naar de effecten van vitamine A op de mannelijke testosteronspiegel. Er zijn een handjevol onderzoeken geweest die een positief verband legden tussen deze vitamine en de productie van mannelijke geslachtshormonen.
Vitamine A wordt gevonden in de vorm van retinal in de Sertoli cellen in je testikels. Wanneer nodig, kan het worden omgezet naar de meer bio-beschikbare actieve vorm, namelijk retinezuur. In dierenstudies is aangetoond dat actieve vitamine A ontbreekt in de testikels, de testosteronspiegel drastisch afneemt en de hoeveelheid oestrogeen in de testis omhoog schiet.
Als je te weinig vitamine A in je lichaam hebt, is je lichaam niet goed in staat vetten uit je voeding op te nemen. Deze vetten zijn benodigd voor vele belangrijke lichaamsprocessen.
Het is van het grootste belang voor je testosteronproductie, dat je een goede hoeveelheid gezonden vetten dagelijks consumeert! Vetten zijn immers de bouwstenen voor je T.
Als je te weinig vitamine A binnen krijgt, heeft dit hoogstwaarschijnlijk een negatieve invloed op je testosteronproductie.
Je lichaam gebruikt een stofje genaam transferrin om cholesterolmoleculen naar de Leydigcellen in je testikels te transporteren. Hier wordt de cholesterol omgezet naar testosteron. Zonder vitamine A kan je lichaam geen transferrin aanmaken. De belangrijkste testosteron precursor, cholesterol, kan dus niet meer naar je Leydigcellen worden gebracht!
Tijd voor wat wetenschappelijk onderzoek naar Vitamine A en Testosteron:
- A) Er is een heleboel bewijs dat er naar wijst dat vitamine A een essentieele rol speelt in de mannelijke vruchtbaarheid. Je kan geen sperma aanmaken zonder retinezuur. (studie, studie, studie)
- B) In dit onderzoek werden 155 mannelijke tweelingen onderzocht. Vitamine A bleek een significant positief verband te hebben met de productie van testosteron.
- C) Dit onderzoek op knaagdieren toonde aan dat een tekort aan vitamine A de testosteronproductie significant deed afnemen.
- D) In dit onderzoek werden 102 jonge jongens die klein van postuur waren en kampten met een vertraagde pubertijd in vier groepen verdeeld.De eerste groep was de controlegroep.
De tweede groep werd synthetische testosteron gegeven (testosteron vervangende therapie).
De derde groep kreeg voedingssupplementen met vitamine A & ijzer. De vierde groep kreeg een combinatie van exogene testosteron, vitamine A & ijzer.
De controlegroep groeide niet significant, of begon ook niet aan hun pubertijd ten tijde van het onderzoek. Maar, de groepen 2, 3 en 4 lieten gelijkwaardige resultaten zie op het gebied van groei, de pubertijdsfase, en de grote van de testikels.
Je leest het goed: vitamine A + ijzer blijkt net zo effectief als hormoontherapie om een verlate pubertijd op gang te krijgen!
- E) In dit onderzoek op knaagdieren werd opgemerkt dat de testikels van ratten meerdere vitamine A receptoren bevatten, en dat vitamine A kan worden opgeslagen in de sertoli cellen in de testikels. En interessanter: wanneer de ratten geen viamine A werd gegeven, werd de productie van testosteron snel afgeremd.Zelfs tot op het punt dat de seksuele organen van de arme beestjes helemaal verschrompelden. De hoeveelheid oestrogeen in hun ballen nam snel sterk toe.
Dit is interessant, want mensen hebben heel veel gemeen met het reproductieve systeem van speciale onderzoeksratten, de wistar rat.
Er is wel degelijk bewijs voor dat een tekort aan vitamine A je testosteronproductie niet ten goede komt. Het is meer dan waarschijnlijk dat mannen die maar weinig vitamine A in hun lichaam hebben, hun testosteronspiegel significant kunnen verhogen door meer van deze vitamine binnen te krijgen. Je kunt vitamine A supplementen nemen of je dieet aanpassen om meer vitamine A-rijk voedsel te consumeren.
Maar het nemen van megadoses vitamine A is niet bewezen je testosteronspiegel verder te verhogen. Ook zal suppletie niet veel verschil uit maken, als je al een voldoende hoeveelheid in je systeem hebt.
Het lijkt er op dat vitamine A en vitamine D in dit opzicht op elkaar lijken. De werking lijkt af te hangen van de dosering, tot het punt van verzadiging wordt bereikt. Wanneer dit punt wordt bereikt, zal extra suppletie niet leiden tot een hogere testosteronproductie.
Welke vorm van vitamine A supplement kan ik het best nemen?
De meestvoorkomende vorm zijn de provitamine A carotenoïden. Zij zijn het eenvoudigst om te synthetiseren in een lab of een aftreksel (extract) van te maken. Maar, je lichaam kan deze vormen niet zo heel goed opnemen als de andere actieve vormen. Je lichaam moet ze zelf eerst omzetten naar vitamine A.
Omdat het lichaam alleen zoveel carotenoïden als het nodig heeft omzet naar vitamine A, kan je niet echt een overdosis nemen.
De actieve vormen van vitamine A zijn in vet oplosbaar en worden in je lichaam opgeslagen, totdat je lichaam ze nodig heeft. Het lichaam kan deze vorm makkelijker gebruiken dan carotenoïden. Neem er niet te veel van,omdat ze anders blijven ophopen in je lichaam.
Je hebt een aantal opties: Je kan een multivitamine met carotenoïden nemen, of visolie & levertraan (die zijn ook meteen een goede bron van testosteron verhogende vetzuren). Sommige mensen maken ook een ” natuurlijke vitaminepil”: leverpillen. De laatste twee opties bevatten de actieve vormen van Vitamine A.
Welke voedselbronnen zijn rijk aan Vitamine A?
Carotenoiden
Wortels zijn de meest bekende. 100g wortels bevat ongeveer 340% van de AFH. Ook donkergroene bladgroentes doen het goed, met gemiddeld 270% ADH per 100g. Denk aan spinazie en boerenkool. Of gebruikt eens een keer zoete aardappeltjes. 100g van deze bad boys bevatten 380% ADH aan carotenoiden.
Retinal, Retinol & Retinezuren
Koeienlever bevat maar liefst 1411% van de ADH per 100g. Een lepeltje levertraan per dag geeft je 100% van je ADH. Vette vis zoals zalm geeft je per 100g 50% van de ADH.
conclusie
Vitamine A speelt een essentiële rol in de productie van testosteron. Wanneer je deficient bent aan vitamine, zal dit een grote klap geven aan je testosteronspiegel.
Maar, te weinig vitamine A komt vrij weinig voor in de ontwikkelde wereld. Behalve als je weinig vetten consumeert. Het lichaam heeft deze vetten nodig om vitamine A te kunnen absorberen.
Als je er zeker van wilt zijn dat je genoeg vitamine A krijgt, dan kan je het beste een levertraan of visolie supplement nemen, of je eigen natuurlijke vitaminepillen maken.
Geef een reactie