Tongkat Ali (Eurycoma Longyfolia): Potentiële T Booster

Tongkat Ali (Eurycoma Longyfolia)

 

 

Tongkat Ali is een potentiële testosteron booster die oestrogeen blokkerende eigenschappen heeft.

Eurycoma Longyfolia (Tongkat Ali, Pasak Bumi) wordt vaak genoemd in conversatie over libido- en/of testosteron verhogende middelen.

Er zijn betere testosteron boosters beschikbaar. Het lijkt de testosteronspiegel te verhogen bij ratten, mensen met stress en mensen met een lage testosteronspiegel.  Wij hebben geen studies kunnen vinden over de effecten bij gezonde mannen.

Maar goed, toch maar dit artikel:

Tongkat Alie als een potentiële testosteron booster.

Togkat Ali is een plant die groeit in Indonesië en Maleisië. De actieve ingrediënten die verantwoordelijk zouden moeten zijn voor een verhoogde testosteronproductie zijn onder andere saponines en eurycomanone. Er zitten ook nog wat lust- en erectieverhogende bestanddelen in dit kruid, zoals metabolieten van Canthin-6-one en afgeleiden van Squalene.

Tongkat Ali heeft een enorme reputatie opgebouwd als erectieverhogende testosteron booster.  In Nederland is Tongkat Ali (nog) niet populair.

Nu tijd voor wat wetenschappelijke studies:

A) De onderzoekers van deze studie namen 109 mannen als testpersonen. De helft van deze mannen gaven zijn 300mg Tongkat Ali extract. De andere helft kreeg een placebo. De studie duurde 6+ maanden.

De resultaten tonen aan dat na 12 weken de beweeglijkheid (+44%) en de het volume (+18%) van het sperma sterk toenamen in de Tongkat Ali groep. De Tongkat Ali groep had ook significant hogere scores op de kwaliteit van de erecties en zorgde voor verhoging van het libido, vergeleken met de placebogroep.

B) In deze studie, die gepubliceerd werd in de Journal of the International society of Sports Nutrition uit 2013, namen de onderzoekers 62 gemiddeld gestreste testpersonen.

Aan de helft van de testpersonen gaven zij heet water met Tongkat Ali gedurende 4 weken. Aan de andere helft gaven zij een placebo.

De resultaten laten zien dat in de groep die Tongkat Ali kreeg, er significante effecten waren in onder andere:

Spanning -11%
Geïrriteerdheid-12%
Verwardheid -16%
Cortisol -16%
Testosteron +37%

C) In deze studie werd gekeken naar 76 mannelijke testpersonen die last hadden van late onset hypogonadism, ofwel een lage testosteronspiegel. De onderzoekers gaven deze mannen 200mg Tongkat Ali extract gedurende 1 maand.

De resultaten toonden een toename van wel 46% in hun testosteronspiegel. 90.1% van de testpersonen kreeg zo hun testosteronspiegel weer op gezond niveau.

Het moet wel gezegd worden dat deze studie geen controle groep had,  en de mannen hadden al lage testosteronspiegels. Het is zo lastig om te oordelen over de effecten van deze studie wat betreft mannen met een normale tot hoge testosteronspiegel.

D) Naast deze studies op mensen, is er een studie die in-vitro aantoont dat Tongkat Ali over anti-oestrogene effecten beschikt. Deze studie bijvoorbeeld, toont aan dat Tongkat Ali effectiever oestrogeen blokkeert dan tamoxifen, een populaire synthetische oestrogeen-blokker. In een petrischaaltje tenminste.

Maar goed, het is dan ook een in-vitro studie. Dat betekent dat de waargenomen uitwerkingen niet per se in het lichaam zullen plaatsvinden. Er zijn meer onderzoeken nodig om voorgenoemde claims waar te kunnen maken. Maar wat er nu al wordt aangetoond is fascinerend.

E) Onderzoeken op dieren laten zien dat Tongkat Ali een gunstige invloed heeft op de erectie. Er zij verschillende onderzoeken geweest. Studie, studie & studie.

Conclusie

Wat wij kunnen concluderen uit de onderzoeken op mensen en op dieren is dat Tongkat Ali een potentiële testosteron booster is. Tongkat Ali werkt uitstekend bij mannen met een lage testosteronspiegel, en mannen die te maken hebben met ” gemiddelde stress”. Ook vermindert het de cortisolspiegel en blokkeert het oestrogeen (in een petrischaaltje)

Wanneer je al een hoge testosteronspiegel hebt, is de werking van Tongkat Ali niet helemaal bekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zeven + 15 =