Testosteron en je Hersenen: Hoe Sekshormonen je Denken Beïnvloeden

brein testosteronWanneer we het over sekshormonen – oestrogenen en androgenen – hebben, denken de meeste mensen vaak meteen aan de fysieke effecten.

Zoals spiermassa, de stofwisseling, sterke en grote botten, lichaamsbeharing en seksuele prestaties, etc.

Maar, we vergeten vaak dat deze hormonen ook een enorme invloed hebben op je brein. Net zoals het lichaam de hormonen regelt, regelen de hormonen het brein. En je brein regelt weer de hormonen.

In andere woorden: alles staat met elkaar in verband.

En zoals je misschien al kunt raden, is het onderwerp `hormonen en je hersenen` enorm groot. Onderzoek is nog steeds gaande en er worden nog dagelijks nieuwe ontdekkingen en inzichten opgedaan.

Wij gaan nu iets verder in op:

Hoe Sekshormonen de Hersenen Beïnvloeden

We weten al dat het mannelijk brein en het vrouwelijk brein niet precies hetzelfde zijn.

Het ziet er misschien hetzelfde uit, en ´systeem´ is hetzelfde. Maar de gedachtes, handelingen, emoties en gevoelens, die allemaal door de hersenen geregeld worden, zijn erg verschillend.

De meeste vrouwen hebben een goed geheugen wanneer het aankomt op.. ´ahem´onbelangrijke details zoals verjaardagen, je eigen trouwdag. telefoonnummers,  etc.

Terwijl mannen in deze veel minder sterk zijn. Aan de andere kant..

Grappen over vrouwen achter het stuur kent iedereen wel. Mannen kunnen geblinddoekt met 2 handen in de neus nog steeds inparkeren.

Je denkt misschien dat bovenstaande voorbeelden gewoon hele slechte chauvinistische grappen zijn. Dat zijn ze ook. Maar in elke grap zit een kern van waarheid. De (meeste) mannen zijn beter in autorijden en hebben meer ruimtelijke inzicht dan de (meeste) vrouwen. En vice versa. De meeste vrouwen hebben een beter oog, en geheugen, voor details.

Dat komt omdat bepaalde onderdelen van de hersenen worden bestuurd door je hormonen.

 

Wetenschappelijk Onderzoek naar Hormonen en Je Hersenen

A) Oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen), besturen voornamelijk het gedeelte van het brein dat wij de hippocampus noemen. Dit is het deel van het brein dat onder andere het lange termijn-geheugen, oriëntatievermogen en het navigatievermogen aanstuurt. En dat is precies waarom vrouwen (die worden aangespoord door oestrogeen, omdat het het voornaamste vrouwelijke geslachtshormoon is) beter zijn in het herinneren van verjaardagen en verjaringen. En voor deze zelfde reden, geven vrouwen op een andere manier routedirecties dan mannen.

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer de oestrogeenspiegel zo laag mogelijk wordt gehouden, er significant  minder activiteit plaatsvind in de hippocampus.

Je zal geheugenproblemen ondervinden (studie, studie). Een onderzoek laat ook zien dat wat minder testosteron goed is voor het  geheugen bij mannen. (studie).

Dit is de echte reden waarom mannen het vaak lastig vinden om verjaardagen en speciale data te onthouden.

 

B) In dit fascinerende onderzoek toonden de onderzoekers aan dat het mannelijk brein, aangestuurd door androgenen, significant meer fysieke en emotionele pijn aan kan, dan het door oestrogeen aangestuurde vrouwelijke brein. Mannen hebben meer androgenen (mannelijke hormonen) in hun lichaam, en androgenen lijken de delen van de hersenen te stimuleren die verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van opioïden en endorfines (pijnstillers die aangemaakt worden door je lichaam zelf).

De onderzoekers concludeerden: ´Ons onderzoek laat zien dat een aantal van de verschillende geslachtskenmerken op de respons van een individu op pijn, of om het algemener te zeggen, een substantiële stressor worden verwerkt door een aantal specifieke chemische systemen in het menselijk lichaam en dat deze reacties worden gemoduleerd door bloedwaarden van geslachtshormonen

De onderzoekers van dit onderzoek op dieren lieten vergelijkbare resultaten zien. Zij ontdekten dat wanneer een mannelijk rat maar weinig testosteron in zijn bloed had, hij gevoeliger was voor pijn. Wanneer ratten extreem weinig testosteron hadden, waren zij net zo gevoelig voor pijn als vrouwelijke ratten.

 

C) Een aantal studies hebben laten zien dat testosteron, als voornaamste mannelijke sekshormoon, de hersenen van een man zo stimuleert, dat deze competitiever wordt, dominanter in sociaal opzicht en gemotiveerder. (studie, studie, studie, studie,studie).

Dit is waarom mannen, in het algemeen, veel competitiever en dominanter zijn dan vrouwen. Neem een kijkje in de Forbes of de Quote, de politiek en professionele sporters. De meeste van hun zijn mannen, en dat komt omdat testosteron competitie en dominant gedrag aanwakkert. Androgenen beïnvloeden het gedeelte van de hersenen die mannen `machtsgeil` maakt.

 

D)  Terugkomend op vrouwen en hun rijkunsten. Laten we beginnen met dit onderzoek, dat aantoont dat een hogere testosteronspiegel positief geassocieerd wordt met sneller verwerken van visuele informatie bij oudere mannen. Hetzelfde resultaat werd gezien bij jonge mannen.

Ten tweede, er is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan naar mannen, vrouwen en autorijden. Inparkeren was één van de opdrachten. De resultaten toonden aan dat mannen beter en sneller parallel parkeerden. Ook waren mannen beter in het achterruit inparkeren.

De conclusie: Mannen zijn zich beter bewust van de ruimte om zich heen (beter ruimtelijk inzicht) en kunnen zich beter coördineren. Dit komt omdat hun brein de veranderende positie en snelheid  van de auto sneller verwerkt, dan het vrouwelijk brein.

En waarom zijn mannen hier beter in? Mannelijk hormonen zijn verantwoordelijk voor het deel van de hersenen die visuele informatie en de coördinatie verwerken. Mannen hebben simpelweg meer van deze hormonen.

conclusie

Zoals je kunt zien, maken geslachtshormonen een enorm verschil uit in de hersenen. Meer testosteron kan je `harder´ maken, en wellicht een betere bestuurder.

Als je het wel/niet met deze stelling eens bent, horen we het graag!

Bedankt voor het lezen!

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 6 =