Test je Testosteron: Bloedonderzoek en Thuistests (Speekseltest)

speekselthuis test testosteron DHEA

Kopen? Klik op de afbeelding :)

Naarmate mannen ouder worden, neemt hun testosteronspiegel af. Dit is een normaal verschijnsel. Een derde van alle oudere mannen heeft een lagere-dan-normale testosteronspiegel. Maar, te weinig testosteron komt bij mannen van alle leeftijd voor. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een verlaagde testosteronspiegel, zoals overgewicht, een verstoorde HPG as, een slecht dieet of te weinig beweging.

Om je testosteron te meten kan je bloed laten afnemen, of een speekseltest doen. Sommige tests kijken vooral naar je testosteron, terwijl andere tests naar veel meer hormonen kijken. We bespreken het bloedonderzoek waarvoor je bloed moet laten prikken, en het speekselonderzoek, dat je thuis kunt doen.

 

Symptomen van een Lage Testosteronspiegel

Voor volwassen mannen, symptomen van deze conditie die ook wel bekend staat als hypogonadisme, kunnen zijn:

  • erectieproblemen
  • geen/minder zin in seks
  • minder spiermassa
  • minder lichaamshaar
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen

Als je deze symptomen herkent en verwacht dat je een lage testosteronspiegel hebt, ga dan naar je huisarts toe.

 

Hormonen & Testosteron Testen

Je kan thuis een speekseltest doen, of de dokter kan besluiten je een bloedtest te laten doen. S’ochtends wordt je bloed geprikt, omdat je testosteronspiegel dan op z’n hoogst is. Je testosteronspiegel fluctueert gedurende de dag. Ook is het belangrijk om je testosteron geregeld te controleren. Hypogonadisme is nauwkeuriger vast te stellen wanneer er over de lange termijn data is verzameld.

Bloedonderzoek

 

Een bloedonderzoek naar testosteron kan je arts duidelijk maken hoeveel vrij testosteron je in je bloed hebt. Het kan ook de totale hoeveelheid testosteron in je lichaam laten zien.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het meten van het vrije testosteron beter in staat is om hypogonadisme vast te stellen.

Thuis Test Kit (Speeksel) 

 

Er zijn verschillende hormonen test kits verkrijgbaar waarmee je thuis je testosteronspiegel kunt testen. Deze test kits werken op basis van een speekseltest. Je neemt zelf speeksel af en stuurt het daarna per post op naar een laboratorium. Dit lab onderzoekt je speeksel en stuurt je daarna de resultaten op binnen een aantal dagen. Je kan ze bijvoorbeeld hier kopen.

Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van speekseltests.

 

Er is nog discussie gaande over de effectiviteit van een speekseltest vs. bloedonderzoek. Omdat een speekseltest makkelijker is, en minder invasief dan een bloedonderzoek,  hebben onderzoekers onderzocht of speekseltests konden worden gebruikt in plaats van bloedonderzoek. De resultaten en de meningen van experts lopen uiteen. De Amerikaanse vereniging van klinische endocrinologen raad bloed prikken aan voor hormoononderzoek.

Maar aan de andere kant, er zijn een aantal (samenvattende) onderzoeken geweest die concluderen dat een speekseltest betrouwbaar is, en als geprefereerde methode te boek zou moeten staan. Het is minder stressvol voor de patiënt.

Dit onderzoeksoverzicht concludeerde dat speekselonderzoek net zo betrouwbaar is als bloedonderzoek voor het onderzoeken van je hormonen, en in sommige gevallen zelfs beter.

 

conclusie

 

Thuistest zijn een eenvoudige en gemakkelijke methode om zelf thuis je testosteronspiegel (en andere hormoonspiegels) te testen. Ondanks dat de meningen van experts uiteenlopen, lijkt er bewijs voor te bestaan dat ze wel degelijk werken. Voor een bloedtest kan je langs je huisarts, of naar een mannen/vrouwenkliniek. Speekseltest kits kan je hier online bestellen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

drie × 5 =