Oorzaken van (Te) Weinig Testosteron

Veel mannen willen alleen maar weten hoe zij meer testosteron kunnen krijgen.

Vaak vergeten zij dat het belangrijk is om te weten wat eigenlijk de oorzaken kunnen zijn van een lage testosteronspiegel. We spreken ook wel van hypogonadisme.

Een lage testosteronspiegel krijg je niet zomaar. Het heeft een direct verband met een aantal mogelijke dingen die verkeerd zijn in lichaam, met het dieet en/of sport gewoontes.

Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende oorzaken van een lage testosteronspiegel:

Overgewicht

Dikke mannen hebben in het algemeen een significant lagere testosteronspiegel dan mannen die wel op een gezond gewicht zitten. Overgewicht hebben heeft een aantal gevolgen:

Ten eerste, het verhoogt de hoeveelheid en de activiteit van het aromatase enzym. Dit enzym zet testosteronmoleculen om naar oestrogeenmoleculen.

Ten tweede, wanneer aromatase plaatsvind en je oestrogeenlevels omhoog schieten, merken je hersenen dit. Immers, de hormoonhuishouding werkt via een negatieve feedback loop. Zij signaleren dat er minder geslachtshormonen moeten worden aangemaakt.Zo wordt je testosteron niveau nog lager.

Dit is een vicieuze cirkel. Te dik zijn verlaagt het testosteron niveau.  En een lage testosteronspiegel maakt het lastiger om vet te verbranden. Het is niet je gewicht of een hoge BMI dat aromatase veroorzaak.

De vetmassa is de schuldige.

In plaats van te stressen over gewicht en BMI is het veel belangrijker om het vetpercentage te meten.

Chronische Langdurige Stress

Als je last hebt van stress, breekt het lichaam zich langzaam af.

En dit is niet gelogen, het gebeurt echt.

Cortisol is hier schuldig aan. Cortisol is het #1 stresshormoon dat het lichaam produceert. Het is heel catabolisch (spierafbrekend!). Het breekt spierweefsel af, verhoogt de bloedruk, zorgt voor orgaanvet en simpel gezegd vernietigt het lichaam van binnen in.

Maar het ergste van cortisol is het effect dat het heeft op de testosteronspiegel! 😉

Je testikels produceren een enzym genaamd 11ßHSD-1. Dit enzym beschermt je testosteron tegen de schadelijke effecten van cortisol. Maar wanneer je last hebt van langdurige stress (=langdurig hoog cortisol) zal er simpel genoeg te veel cortisol zijn om tegen op treden. Als gevolg zullen de testosteronmoleculen al vernietigt worden voordat zij de bloedbaan bereiken.

Stress is een echte killer! Voor het mannelijk hormoon in ieder geval.

Te  Veel Alcohol

Drink te veel alcohol en het heeft gegarandeerd een negatief effect  op je gezondheid.  Een of twee glazen rode wijn kunnen misschien wel gezond zijn, omdat rode wijn resveratrol bevat.

Maar te veel drinken is een heel ander verhaal.

Er is een heleboel onderzoek naar gedaan en laat duidelijk zien hoe alcoholconsumptie een negatieve invloed heeft op je testosteronspiegel.  (studie, studie, study, study, studie, studie, study).

Bijvoorbeeld:

a) Je lever kan geen oestrogeen verwerken als het druk bezig is met alcohol te verwerken.

b) Flink zuipen zorgt dat het P45 enzym systeem minder actief wordt. Dit systeem is nodig voor de productie van testosteron.

c) Alcohol verhoogt het niveau van het stress hormoon cortisol.

d) Alcohol verhoogt de schade van vrije radicalen in de testikels.

e) een giftig bijproduct van alcohol genaamd acetylaldehyde verlaagt het testosteron niveau direct.

Tekort aan Vitamines en Mineralen

Je lichaam heeft verschillende vitamines en mineralen nodig om de hormoonhuishouding optimaal te laten werken.

De wetenschap heeft ons laten zien dat wanneer mannen deficiënt zijn aan bepaalde vitamines en/of mineralen, zij een significant lagere testosteronspiegel hebben vergeleken met mannen die wel genoeg van deze stoffen in hun lichaam hebben.

Vitamine D tekort is een veelvoorkomende oorzaak van een laag testosteron niveau. Hetzelfde geld voor een tekort aan zinc, magnesium, selenium, vitamine A, etc.

Helaas raken mensen steeds meer deficiënt aan deze essentiële voedingstoffen.

Door bodemuitputting bevatten veel  (niet-organische) groenten nog maar een fractie van de  hoeveelheid van vitamines en mineralen dan die zij 100 jaar geleden bevatten.

Plus, de huidige generatie eet meer voorverpakt, en minder vers. De calorieën houden je op de been, maar dat is het ook wel zo’n beetje. En als we dan iets gezonds eten, hebben we de neiging om het door te koken totdat de meeste vitaminen kapot zijn gekookt.

Daarom is het van het grootste belang om genoeg ECHT voedsel te eten. En daar waar nodig vitamines en mineralen tekorten aan te vullen met supplementen.

Depressie

Depressie is wetenschappelijk bewezen je lichaam van slag te brengen. (Een gezonde geest in een gezond lichaam..) Het verbaast dan ook niet dat depressie zorgt voor een daling in de testosteronspiegel. Mogelijk doordat je meer cortisol produceert als je depressief bent.

Tegelijkertijd is een lage testosteronspiegel ook bekende oorzaak voor depressie!

Wederom een vicieuze cirkel.

Depressie is een complexe aandoening. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig sporten ongeveer net zo goed helpt als SSRI’s, of antidepressiva.

Antidepressiva zijn niet geheel zonder bijwerkingen, bijvoorbeeld mentaal (brain fog)  en kunnen invloed hebben op het libido en het vermogen een erectie te krijgen. Antidepressiva verlagen ook je testosteronspiegel… Wat in theorie weer leidt tot nog meer depressie.

Hormoonverstorende Stoffen en Xeno-Oestrogenen

Wij zijn omgeven door chemicaliën en stoffen die een hormoonverstorende werking hebben,of zelfs de werking van oestrogeen nabootsen (xeno-oestrogenen).

En die zijn echt overal.

Bijvoorbeeld, chloor en fluoride. Tot 2005 werd chloor als primair ontsmettingsmiddel gebruikt voor ons leidingwater.  Fluoride komt voor in tandpasta. Voorts is uit het onderzoek “Medicijnresten in ons drinkwater”   van het RIVM uit 2007 gebleken dat zich medicijn-en cosmeticaresten  (zoals de anticonceptiepil & nagellak remover) in het drinkwater bevinden. Oestradiol dus. Een vrouwenhormoon.

Plastic bevat ftalaten. Ftalaten bootsen oestrogeen na. Het meeste plastic bevat ook Bisphenol-A, of BPA. Zeg maar doei tegen je testikels.

Persoonlijke verzorgingsmiddelen kunnen parabenen bevatten. Parabenen bootsen ook oestrogenen na in het lichaam.

In onze moderne samenleving is het bijna onmogelijke om niet in aanraking te komen met al deze testosteron-verlagende chemicaliën om ons heen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om hun invloed te verminderen. Ik kom hier later op terug

Slecht Dieet

En met dieet bedoel ik voedingspatroon, geen hongerstaking. Je bent wat je eet en je eet wat je bent…? Wat je voedingspatroon is, is een van de belangrijkste factoren als je je testosteronspiegel wilt gaan verhogen.

De meeste mensen hebben de ballen verstand van gezonde voeding. De meeste mensen eten ook niet al te best, wat blijkt uit de toenemende mate van obesitas etc.

Een gezond dieet dat testosteron verhogend werkt kan er als volgt uit zien:

Eet niet te weinig calorieën! (behalve als je veel te dik bent natuurlijk) Eet genoeg vetten en cholesterol. Zij zijn immers precursors voor testosteron. Cholesterol in je eten =/= cholesterol in je bloedsomloop!  Eet organisch of biologisch waar mogelijk. Probeer zo min mogelijk xeno-oestrogenen en hormoonverstorende stoffen binnen te krijgen. Eet veel groente en vlees. Eet niet al te veel junkfood en snoepgoed.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die een oestrogene werking hebben en zo een negatieve uitwerking hebben  je testosteronspiegel. Sommige zullen je misschien wel verbazen: zoethout, spearmint, pepermunt, de meeste bonen en sommige peulvructhen.

Dus als je je testosteronspiegel wilt slopen doe je er goed aan om een vet-arm vegetarisch dieet  te nuttigen, met veel soya en flax producten. Of het eten van een ketogenisch dieet (een dieet waar koolhydraten worden vermeden, zoals Atkins) met een calorie deficiëntie.

Te Weinig Slaap

Slaap is een essentieel proces, niet alleen voor je T productie.
Het is goed onderzocht feit dat te weinig slaap je testosteron spiegel drastisch kan verminderen.
Bijvoorbeeld, dit onderzoek dat aantoonde dat mannen die 8 uur per nacht sliepen ongeveer twee keer zoveel testosteron in  hun bloedbaan hadden zo’n mannen die maar 4 uur sliepen.
Dit onderzoek kwam tot vergelijkbare resultaten. De onderzoekers vonden uit dat gemiddeld elk uurtje slaap ongeveer 15% meer testosteron in je bloedbaan betekent.

Overtrainen

Krachttraining een andere intense kortdurende sport activiteiten doen het altijd goed in wetenschappelijk onderzoek.

Ze staan beide bekend voor hun vermogen om je testosteron spiegel te verhogen. Ook hebben ze een positieve invloed op de gevoeligheid en de hoeveelheid androgeenreceptoren in je lichaam.
Dit betekent dat sprinten en gewichtheffen je mannelijker maakt. Je krijgt immers meer hormonen en meer androgeenreceptoren waaraan testosteron zich kan binden.
Maar teveel training resulteert juist het tegenovergestelde!
Als je chronisch overtraind zal je cortisol spiegel de pan uitrijzen. En dit leidt weer tot minder testosteron.

Dagelijks voor een lange tijd duursporten is een uitstekende manier om je testosteron spiegel te verlagen.

Het is een manier van sporten die niet heel erg je hormonen systeem stimuleert maar wel het tempo waarmee cortisol wordt afgescheiden verhoogd.
Niet alleen het rennen van marathons en langdurige cardio sessies veroorzaken problemen.

Veel case studies hebben laten zien dat professionele bodybuilders de hormoonhuishouding helemaal in de war gooien tijdens het trainen voor de wedstrijd in combinatie met een strikt dieet.
Dus sport niet teveel of te intens. Hou je sessies tot ongeveer 45 min en geef je lichaam de tijd om goed bij te komen.

 

Hete baden en strakke broeken

Wanneer je je ballen aan hitte blootstelt gaan ze helemaal gek. Zonder grappen.

Er is namelijk een rede voor dat je ballen in je balzak hangen.
Voor optimaal functioneren van je testikels zou de temperatuur rond de ballen iets lager moeten liggen dan het lichaam.

Omdat het merendeel voor je testosteron in de testikels de wordt geproduceerd, is het goed functioneren van je ballen zeer belangrijk voor je testosteron spiegel.
Het nemen van hete douchen en baden kan schadelijk zijn voor je testikels.

Hetzelfde geldt voor strakke boxershort en skinny jeans, en het werken met een laptop op schoot. Zij drukken je testikels tegen je lichaam. Zo worden gebouwd de worm zal het leiden tot minder testosteron.
Daarom raden wij lossen boxershort, koude douches en naakt slapen aan.

Conlusie

Dit zijn een aantal  oorzaken van een lage testosteronspiegel.

Het zijn echter niet de enige oorzaken, maar wel de meest voorkomende. Maar nu weet je wel wat meer over wat je kunt doen of laten om je T spiegel op peil te houden.

Bedankt voor het lezen & houdoe!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee × drie =