Testosteron en je Libido

Je testosteron is verbonden met je libido, of je zin in seks. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond hoe sterk de testosteronspiegel en de geslachtsdrift met elkaar in verband staan. Als jij (of je vriend) minder zin in seks hebt, je moe voelt en gespannen voelt, kan dit te maken hebben met een lage T-spiegel.

Testosteron enTRT Libido geslachtsdrift Libido

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat testosteron de gemoedsrust, cognitie en het mentale functioneren van mannen beïnvloedt. Daar hoort ook het libido bij. Een urologisch nieuwsblad somde kort de functies van T op: verbetert het libido, verhoogt de frequentie van seks, en van slaap-gerelateerde erecties.

Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat een lage testosteronspiegel een krachtige libido-killer is.

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat testosteron vervangende therapie (TRT: testosterone replacement therapy) een sterke sekslust verhogende werking kan hebben bij hypogonadale mannen.

Wetenschappelijk Onderzoek: T en je Libido

A) Dit onderzoek bestudeerde een groep mannen met een lage testosteronspiegel, die last hadden van erectieproblemen. Ongeveer de helft zag grote verbeteringen in hun erectievermogen door TRT. Maar wat nog interessanter is, is dat 100% van de mannen dramatische verbeteringen zag in hun geslachtsdrift. Testosterontherapie herstelde de zin in seks, bij alle mannen.

Ditzelfde onderzoek meldde dat een significant deel van deze mannen 12-24 weken nodig had om de effecten van de therapie te bemerken. Het kan dus even wat tijd kosten om receptoren en weefsel opnieuw te activeren.

B) Dus is TRT dan gunstig voor elke man? Dit is niet altijd zeker. Het kan wel baat bieden bij groepen mannen die erg moeilijk zijn te behandelen of genezen.

Zoals suikerziektepatiënten die niet reageren op viagra (studie) of HIV-patiënten met een een normale T-spiegel. (studie) Bij hen helpt testosterontherapie significant bij de zin in seks.

D) De groep mannen die niet veel baat zal ondervinden van TRT, is waarschijnlijk de groep gezonde mannen zonder een testosterontekort. Een meta-analysise kwam tot de volgende conclusies:

  • Mannen met een lage T-spiegel ondervinden veel baat bij TRT.
  • Mannen met laag-normale, of normale testosteronspiegel ondervinden enige baat bij TRT.

Hieruit blijkt dat je relatief minder positieve uitwerkingen ondervind als je je testosteronspiegel van 450 ng/dl naar 700 ng/dl verhoogt, dan van (klinisch) laag (<250 ng/dl) naar normaal.

E) Ander onderzoek laat juist een meer linear verband zien tussen libido en testosteron. Dit onderzoek op oudere mannen laat zien dat het libido bijna linear toenam naarmate meer T werd toegediend.

In dit geval namen onderzoekers senioren tussen 60 en 75 jaar.  Hun testosteronproductie werd stop gezet door het toedienen van een pharmaceutische GnRH agonist. Hierna werd aan de senioren een verschillende dosis testosteron gegeven. Bij de mannen die seksueel actief waren, bleek hoe meer testosteron zij kregen, hoe groter de zin in seks.

Testosteron en de zin in seks, is dus afhankelijk van de dosis. Ook werd uit dit onderzoek duidelijk dat ochtenderecties en het seksueel functioneren afhankelijk zijn van de hoeveelheid T.

F) Andere onderzoeken tonen vergelijkbare resultaten. Dit onderzoek op senioren in een leefgemeenschap verdeelde mannen in een 14 punts schaal ten opzichte van het libido. Een analyse toonde aan dat een toename van 3.4 ng/dl (0.12 nmol/liter) T één punt hoger op de libidoschaal betekende.

Conclusie

Alle mannen zullen zien dat hun zin in seks beïnvloedt wordt door de hoogte van hun testosteronspiegel, maar zij die al te weinig T hebben, zullen de grootste verbeteringen zien.

Testosteron blijkt een bijna linear verband te hebben met de zin in seks. Hoe meer T, hoe meer zin in seks.

Bedankt voor het lezen. Vragen en/of opmerkingen? Graag in de comments :)

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =