Koper & T: Mineraal Met Testosteron Verhogende Eigenschappen

Koper testosteronKoper (Cu) is een nog vrij onbekend mineraal, wat betreft zijn testosteron verhogende eigenschappen. Het wordt niet vaak genomen als voedingssupplement, en vrij weinig mensen interesseren zich überhaupt in koper als supplement.

 

Maar wij denken dat daar verandering in moet komen. Het kan namelijk je testosteron spiegel verhogen, wanneer de juiste dosis wordt genomen.

Koper en de Testosteronproductie

koper supplement testosteronKoper is een essentieel spoorelement benodigd door mensen en dieren. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid (ADH) is zo’n 3 mg per dag voor een man van normaal gewicht.

Koper heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Zoals bijvoorbeeld: zuurstoftransport, fotosynthese, het helpen van ijzer op te nemen in het lichaam, et cetera.

Wanneer je deficiënt bent, kan je last krijgen van je schildklier, botontkalking en groeiproblemen. Ook kan je glucose- en cholesterol-productie in de problemen komen.

 

 

Maar is een tekort aan koper ook echt een probleem voor de meeste mensen?  Is het wel nodig om dit mineraal als voedingssupplement te nemen?

Antwoord: een ernstig tekort komt niet vaak voor. Mensen die een gevarieerd en gezond dieet eten, zouden dagelijks genoeg moeten binnen krijgen. Oesters, boerenkool, paddenstoelen, noten, avocado’s en gefermenteerde voedselbronnen zijn allemaal rijk aan koper.

Maar er zijn twee erg belangrijke feiten over koper die je in overweging moeten nemen.

Ten eerste: het feit dat bijna alle natuurlijke bronnen van koper worden slecht door het lichaam opgenomen (slechts 30-40%)

Ten tweede: wanneer je veel zink eet, tast dit de voorraad koper in je lichaam aan. En vice versa.

Omdat zink goed bekend staat als testosteron booster, nemen veel mannen dagelijks supplementen met zink en/of eten een dieet rijk aan zink.

Vaak vergeten ze dit te balanceren door genoeg koper te consumeren. De optimale verhouding tussen zink en koper is ongeveer 10:1 ~ 10:2.

Dus als je 30 mg zink per dag extra neemt, zij ook ongeveer 3-6 mg koper moeten nemen om het verlies door de extra zink inname te compenseren.

Dat gezegd hebbende kunnen we doorgaan naar de kern van het artikel. Dit zijn de redenen waarom je geen koper tekort wilt hebben.

Wetenschappelijk Onderzoek

A) Dit oude in-vitro onderzoek, zagen de onderzoekers dat wanneer geïsoleerde hypothalamische cellen aangepast werden naar koperchelaat complexen, GnRH met 68% toenam.

En omdat GnRH het beginpunt is voor je testosteron productie, zou zelfs een kleine boost hierin je testosteron productie al verhogen.

Maar met hoeveel zou je testosteron spiegel verhogen wanneer je koperchelaat oraal inneemt? Dat is lastig te zeggen.

 

B) deze Indiase studie baseerde zich op het bovengenoemd experiment en breidde zich iets uit. De onderzoekers besloten om koperchloride rechtstreeks in de magen van mannelijke ratten te spuiten. Dit gedurende 26 aaneengesloten dagen, met verschillende dosissen ( 1000 microgram, 2000 microgram en 3000 microgram/kg).

Zij vonden uit dat de doses van 1000 µg de testosteron spiegel significant verhoogde door het stimuleren van luteïniserend hormoon. de komt overeen met de bevindingen van bovengenoemd onderzoek.

De dosissen van 2000 µg en 3000 µg begonnen giftig worden voor de ratten. Wanneer er teveel koper werd toegediend daalde hun testosteron spiegel. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen teveel koper binnenkrijgen, het ongezond en giftig wordt.

Maar een lage dosis is absoluut essentieel voor de gezondheid van het menselijk lichaam. (studie, studie, studie)

 

C) Dan is er nog dit in vitro onderzoek, dat uitvond dat wanneer geïsoleerde hypothalamische neuronen aanpassen en naar koperchelaat, de afscheiding van luteïniserend hormoon (LH) het 5% toenam. Omdat LH het hormoon is dat de testosteronsynthese in de testikels stimuleert, bevestigen deze bevindingen de theorie dat koper de testosteronproductie stimuleert.

Afgaande op bovenstaande wetenschap, is er bewijs voor dat een bescheiden dosis koperchelaat de testosteronspiegel kan verhogen door het stimuleren van de afscheiding van GnRH en LH.

Er lijkt een plafond te zijn: wanneer je te veel neemt wordt het giftig, en heeft het een negatieve invloed op je testosteronproductie.

Maar we moeten wel in het hoofd houden dat deze onderzoeken zijn gedaan op een ratten en geïsoleerde cellen. In hoeverre kunnen deze resultaten worden gezien wanneer mensen koper tot zich nemen? We moeten wachten tot onderzoeken op mensen. Maar in theorie werkt het mechanisme wel.

Conclusie

Met dit bewijs in schouw, raden je aan om je niveau op peil te houden. Dit kan je doen door een gezond en gevarieerd dieet te nuttigen en/of een voedingssupplement met bio-beschikbare koperchelaat te nemen.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een + 19 =