Forskolin: Activeert cAMP, Androgeenreceptoren & Testosteron

Coleus Forskhollii testosteronForskolin is een labdane diterpene, afkomstig uit een de Coleus Forskohlii plant. Deze plant komt van nature voor in India. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat het een krachtige cAMP stimulerende werking heeft. Andere onderzoeken hebben bewezen dat forskolin de testosteronspiegel direct verhoogt. Eén studie laat zelfs zien dat dit plantje voor meer androgeenreceptoren zorgt.

 

Forskolin wordt niet veel gebruikt als voedingssupplement. Als het wordt genomen, wordt het als vetverbrander, vasolidator of tegen symptomen van glaucoom gebruikt. Maar Coleus Forskohlii heeft een eigenschap die nog niet zo bekend is bij het grote publiek.

Het heeft namelijk veelbelovende positieve effecten op de mannelijke testosteronspiegel. 
 

Forskolin als Testosteron Booster

Zoals eerder gezegd, is Forskolin niet erg populair als voedingsupplement. Als testosteronbooster is het misschien nog wel onbekender. 

Toch zijn er een aantal zeer interessante wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar dit fascinerende diterpene.

Ten eerste, Forskolin staat bekend om de concentratie cAMP in cellen en weefsel te verhogen. cAMP is een soort van berichtgever, die biologische signalen tussen cellen en hormonen verstuurt. Meer cAMP zou moeten leiden tot een hogere gevoeligheid, hoeveelheid en activeit van hormonen door heel het lichaam.

Ten tweede, in dit in-vitro onderzoek was Coleus Forskohlii in staat op de testosteronspiegel met bijna 200% te verhogen in geisoleerde Leydig cellen van ratten. Veel wetenschappers gebruiken Forskolin als “positieve controle” in onderzoeken op cellen. Dit komt omdat het een testosteron stimulerende werking heeft op de testiculaire leydig cellen.
Ten derde, in dit onderzoek nam  M.P Godard 30 mannen met overgewicht. Hij verdeelde ze in twee groepen. De ene groep kreeg Forskolin, en de andere groep een placebo.

De Forskolin groep kreeg 250 mg’s 10% Forskolin extract, tweemaal daags gedurende 12 weken. De placebogroep kreeg een nep-pil.

Na deze 12 weken, zag de Forskolin groep dat hun testosteron met gemiddeld 33% was toegenomen, vergeleken met de placebogroep.

Kanttekening: Het moet wel gezegd worden dat dit onderzoek gesponsord werd door een bedrijf dat een supplement verkoopt dat zou helpen met gewichtsverlies. Dit supplement heet “forslean” en bevat forskolin als een van de actieve ingrediënten. Maar wij richten ons op de testosteronspiegel en dit onderzoek is later onderworpen collegiale toetsing (andere onderzoekers bekijken het onderzoek). Hierna is het gepubliceerd geweest in een aantal vooraanstaande medische bladen. Dit duidt er op dat het onderzoek legitiem is.
Ten vierde, in dit in-vitro onderzoek, ontdekten de onderzoekers dat Coleus Forskohlii androgeenreceptoren activeert in verschillende menselijke cellen. Dit komt waarschijnlijk doordat forskolin de concentratie cAMP verhoogt. Dit leidt weer tot meer protein kinase A (PKA). PKA is een enzym dat glycogeen, suiker en vet-metabolisatie reguleert in de receptoren. deze resultaten suggereren dat coleus forskohlii niet alleen een testosteron booster is, maar ook een stof is die testosteron efficiënter gebruikt kan laten worden. Een soort van testosteron-verbruiker. Het activeert namelijk de receptoren waar de testosteronreceptoren zich aan moeten binden.

 

Conclusie

Er zijn een aantal interessante wetenschappelijk onderzoeken die suggereren dat Forskolin een potentiële testosteron booster is. Het zou fijn zijn als er nog meer onderzoek naar werd gedaan, om deze claim helemaal te bevestigen. 

We moeten ook onthouden dat wanneer cAMP wordt geboost, dit ook zou kunnen leiden tot verhoogde niveaus van andere hormonen. In theorie zou je geen cAMP boosters moeten gebruiken als je last hebt van een hoge oestrogeenspiegel.

Bedankt voor het lezen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =