D-Aspartic Acid (Aspariginezuur): Een Test Booster
D-Aspartic acid (D-AA, DAA, D-Asp) of Aspariginezuur is een aminozuur dat natuurlijk in het menselijk lichaam voorkomt. Voornamelijk in de testikels.
Het maakt geen deel uit van de groep die wij “essentiële aminozuren” noemen. D-Aspartic acid is een andere vorm van L-aspartic acid, die wel tot de 20 essentiële aminozuren behoort.
En zelfs als D-AA niet rechtstreeks tot deze groep essentiële aminozuren behoort, heeft het nog wel een heel belangrijke rol in de synthese van testosteron.
D-Aspartic acid en Testosteron
D-Aspartic acid belangrijkste functie is deze van neurotransmitter. Het kan in grote hoeverre werden gevonden worden in de menselijke hypofyse en in de
D-Aspartic acid wordt ook wel gevonden in de Leydigcellen in de testikels. Hier zouden ze werken ook als een soort van neurotransmitter die signalen krijgt van de hypofyse in deze jaren daarna direct aflevert bij de Leydigcellen, die daarna cholesterol omzetten naar testosteron.
Dus in theorie zou D-Aspartic acid the testosteron productie verhogen door het zenden en ontvangen van informatie tussen hormonen en cellen, in het brein en in de geslachtsklieren.
Maar is het wetenschappelijk bewezen? Hieronder een aantal studies
A) Allereerst dit onderzoek, dat aantoonde dat een verhoogd niveau D-AA in de hersenen de hypothalamus stimuleerde significant meer Gonadotropin releasing hormone (GnRH), Prolactin Releasing Factors (PRFs), and Growth-Hormone releasing hormone (GHRH).
Deze hormonen zorgen er voor dat de hypofyse significant meer luteïniserend hormoon (LH) en groeihormoon (GH) vrijgeeft.
De verhoging van LH en GH geeft aan dat er waarschijnlijk een verhoging testosteron plaatsvond. LH is immers de precursor voor testosteron en een hoger GH niveau stimuleert de testosteronproductie. Helaas onderzochten de onderzoekers alleen de effecten van D-Aspartic acid op de hormonen die door het brein werden vrij gegeven.
B) Hierna werd dit onderzoek op ratten uitgevoerd. Hier toonden de onderzoekers aan dat D-Aspartic acid de afscheiding van luteïniserend hormoon door de hypofyse stimuleerde. Dit leidde daarna tot een significant hogere productie van testosteron in de testikels, omdat de Leydigcellen meer gestimuleerd werden.
Oftewel de onderzoekers toonden aan dat de theoretische werking van punt A), klopt (in ratten)!
C) Daarna kwam de eerste studie op mensen. De onderzoekers lieten 23 van hun mannelijke testpersonen 2,66 g sodium D-Aspartatic acid dagelijks innemen gedurende 12 dagen. 20 mannen ontvingen een placebo.
Na zes dagen had de D-AA groep 15% meer testosteron, en na 12 dagen hadden ze zelfs 42% meer testosteron dan vergeleken met placebo.
Het onderzoek duurde maar 12 dagen, maar de onderzoekers merkten op dat degenen die D-AA hadden gekregen, nog steeds 23% meer testosteron hadden dan de placebo groep drie dagen nadat hij gestopt waren met het nemen van D-AA. Ook was het aminozuur nog steeds actief in het weefsel.
D) Dit onderzoek toonde vergelijkbare resultaten aan als het voorgaande onderzoek. Het liet zien dat 2,66 g D-AA gedurende 90 achtereenvolgende dagen de testosteronspiegel met wel 30-60% verhoogde. Ook had het een positieve invloed op de kwaliteit, mobiliteit, en de kwantiteit van het sperma.
E) Maar daarna kwam er een studie gedaan op jonge bodybuilders. Zij namen 3 g D-AA gedurende 28 achtereenlopende dagen en merkten maar een kleine verhoging in een testosteron.
De onderzoekers van dit onderzoek zagen dat het niveau van DAO (D-Aspertate Oxidase) in het bloed verdubbelde. Dit wordt waarschijnlijk voor oorzaak door een negatief feedback mechanisme. Jongemannen die al een hoge testosteronspiegel hebben zouden waarschijnlijk D-AA moeten cyclen (net als anabolen) om het effect van dit feedback mechanisme te voorkomen.
De testpersonen in de eerste studie waren ook atleten maar zij namen D-AA voor maar 12 achtereen lopen de dagen toen zij 42% meer testosteron zagen. Gebaseerd op deze kennis zouden wij een cycle van 12 dagen aan. Dit betekent 12 dagen met D-AA, en dan weer 12 dagen zonder D-AA voor jonge mannen met reeds hogere D-AA of testosteronwaarden om zo de effecten van de theoretische negatieve feedback loop te vermijden.
Conclusie
Zoals je kan zien verhoogd D-AA de testosteronspiegel in gezonde atleten wanneer het wordt gebruikt voor de korte termijn (12 dagen).
Maar jonge bodybuilders die al een hoog testosteron niveau hebben merkten slechts een kleine verhoging in hun testosteronspiegel met het nemen van D-AA gedurende 28 dagen. De onderzoekers denken dat dit wordt veroorzaakt door een negatieve feedbackloop.
Deze wordt actief wanneer er al veel testosteron is en wanneer de DAO-waarden hoog zijn. Dus als je wat jonger bent is het beter om je D-asp als kleur te gebruiken, als tenminste de effecten wil zien.
Afgaande op dit onderzoek is het verstandig om wat poeder in bulk kopen.
Geef een reactie