Calcium & Testosteron: 18% Meer Vrij Testosteron Met Calcium

Calcium testosteronproductieCalcium. 99% van al het calcium in je lichaam bevindt zich in je botten en je tanden. De overige 1% procent speelt een belangrijke rol in verschillende processen in je lichaam, zoals; het functioneren van cellen, het laten vrijkomen van neurotransmitters (dopamine), het laten samentrekken van spieren etc.

Daarom is calcium is een essentieel mineraal, benodigd voor het menselijk overleven.

De (minimale) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is ongeveer 1 gram, voor de normale man. Aangeraden word niet meer dan 2.5  gram te nemen. Als je aan sport doet en/of je wat groter bent, heb je misschien wat meer nodig.

Calcium werkt synergetisch met vitamine D, vitamine K2, magnesium en borium, dus je doet er goed aan deze ook als supplementen te gebruiken.

Maar, als je al genoeg calcium uit je dieet verkrijgt, is het nemen van een voedingssupplement met calcium waarschijnlijk niet nodig. In Nederland worden er relatief veel zuivelproducten geconsumeerd.

Waar we nu naar gaan kijken is de link tussen calcium en zijn rol in de productie van testosteron.

 

Calcium en Testosteron

Calcium is misschien niet het eerste mineraal waar je aan denkt als je je testoteronproductie natuurlijk wilt verhogen. Zink is bekender. Maar desalniettemin zijn er een aantal onderzoeken geweest die veelbelovende resultaten lieten zien.

De onderzoekers zijn er niet helemaal zeker van hoe calcium de testosteronproductie stimuleert.

Een aantal logische verklaringen hiervoor zouden kunnen zijn het feit dat het de afscheiding van neurotransmitters regelt (dopamine stijgt in correlatie met testosteron, bijvoorbeeld), en een rol speelt in het functioneren van cellen. Dit zou in theorie het zenden van signalen tussen hormonen en cellen verbeteren.

 

Wat de rede ook moge zijn, dit is wat de wetenschap laat zien:

 

A) Een aantal jaar geleden, in 1976, onderzocht een groep onderzoekers het effect van calcium-ionen in geisoleerde leydigcellen van ratten. Zij ontdekten dat in combinatie met luteiniserend hormoon, calcium de testosteronproductie significant verhoogde. Wanneer alleen LH werd toegediend, en geen calcium, was de toename in testosteron significant minder.

B) In 2009 wordt dit onderzoek gepubliceerd. De onderzoekers vonden uit dat suppletie met calcium (in dit geval, 35mg/kg, zo´n 2.5 g voor een man van 70 kg) de testosteronspiegel niet deed veranderen, wanneer de testpersonen hun zittende levenswijze doorzetten, vergeleken met de placebogroep.

Maar, in dit onderzoek werden ook krachtsporters onderzocht. Een groep kreeg 35mg/kg extra aan calcium, de andere groep kreeg een placebo.

Beide van de groepen zagen hun testosteronwaarden toenemen. Maar,  de groep die extra calcium kreeg, had 18% meer vrij testosteron na hun training dan de placebogroep!

De onderzoekers waren niet zeker hoe calcium de hoeveelheid vrij beschikbaar testosteron deed verhogen bij krachtsporters. Ze theoretiseren dat het de gevoeligheid van de signaalhormonen LH en FSH verhoogt.

conclusie

Calcium lijkt je vrije testosteron te met zon 18% te verhogen als je aan krachtsporten doet. Hoe calcium dit precies doet, is nog niet zeker. Nadere onderzoeken zijn benodigd.

Als je geen groot fan bent van zuivelproducten maar wel een actief leven lijd, is het nemen van een calcium (of een zink, calcium en magnesium supplement) misschien een goed idee.

Bedankt voor het lezen!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =