Fenegriek & Testosteron: T-booster, DHT Inhibitor

JGFYREZF4VFenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant waarvan de zaden veelvuldig gebruikt worden in de Indiase keuken.

Het is dus niet vreemd dat ongeveer 80% van alle Trigonella uit India afkomstig is.

Recentelijk hebben extracten en poeders van Fenegriek opmars gemaakt in de wereld van bodybuilding supplementen. Een aantal onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat Fenegriek in staat was om de testosteronspiegel te verhogen, voor meer kracht te zorgen en zelfs om je groeihormoonspiegel te boosten.

Dat klinkt allemaal zeer positief… toch?

Fenegriek boost je testosteron, maar tegen welke prijs?

 

Toen wij eerst van Fenegriek vernomen, leek het ons aardig positief. Het  is immers wetenschappelijk bewezen de testosteronspiegel te verhogen. Ook heeft het een positieve uitwerking op je kracht-output. 

Ook vonden wij dit onderzoek op ratten, waarin ontdekt werd dat Fenegriek een werking heeft, die de concentratie groeihormoon kan laten stijgen.

Zeer positieve bevindingen dus. Maar toch raden wij het gebruik van deze plant niet aan.

Waarom niet? Fenegriek verhoogt toch je testosteron op een natuurlijke manier?

Dat klopt, maar dat doet het door het blokkeren van de conversie van testosteron naar DHT. DHT is een veel krachtiger androgeen en is ongeveer 3-10 keer zo krachtig als testosteron.

In andere woorden, Fenegriek blokkeert de werking van het 5-alpha reductase enzym, dat testosteron omzet naar DHT.

Vroeger werd gedacht dat DHT verantwoordelijk was voor mannelijke kaalheid. Daarom werd DHT lange tijd gedemoniseerd door de media en waren medicijnen tegen kaalheid gericht op het verlagen van DHT (finasteride, dutasteride).  Dit is een achterhaalde gedachte!

DHT is een zeer belangrijk mannelijk hormoon, en je wilt dus absoluut niet te weinig DHT hebben.

DHT is 3-10 keer zo sterk als testosteron. De meeste medische experts geloven dat DHT het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon is, onder meer verantwoordelijk voor:

  • Ontwikkeling van de geslachtsorganen
  • Libido, seksdrive en het mannelijk seksueel functioneren
  • Lichaamsbeharing
  • Baardgroei
  • Spiergroei

De meeste voordelen van een hoge testosteronspiegel hebben ook te maken met een hoge DHT spiegel. Veel testosteron betekent vaak ook veel DHT (mits je dit niet onderdrukt door medicijnen/voeding). Zonder testosteron zou er namelijk geen DHT kunnen zijn.

Dit is precies het probleem met Fenegriek. Het verhoogt de testosteronwaarden in het bloed, maar alleen maar omdat je testosteron niet meer omgezet kan worden naar DHT. En dat is helemaal niet hoe je je natuurlijke testosteronwaarden wilt verhogen. 

(Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Fenegriek, hoe het de testosteronspiegel verhoogt door de DHT spiegel te verlagen)

Conclusie

Ondanks dat Fenegriek nog steeds wordt gehyped en verkocht als testosteron booster, raden wij het gebruik van Fenegriek af. Het remt namelijk de conversie van testosteron naar dihydrotestosteron.

Wij willen onze testosteronspiegel niet verhogen, als wij daar onze DHT spiegel voor moeten aantasten. Wij willen én een hoge testosteronspiegel, én een hoge DHT spiegel. Wanneer wij onze testosteronproductie stimuleren, verhogen wij ook meteen de natuurlijke aanmaak van DHT.

Om het maximale te halen uit je natuurlijke testosteronwaarden, moet je er ook voor zorgen dat dit androgeen goed kan worden omgezet naar DHT. Fenegriek verhindert deze werking. het zorg ervoor dat minder T kan worden omgezet naar DHT, en dat is niet fijn. Je wilt juist meer DHT, niet minder.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twintig − dertien =