Wiet & Testosteron: Wat Doet Blowen Met je Spiergroei en Hormoonhuishouding?

wiet roken hormonenSinds wiet is gelegaliseerd in een aantal staten in de VS wordt er steeds meer aandacht besteed aan de effecten van cannabis (op het endocriene systeem). De kampen zijn verdeeld.

Aan de ene kant de hardcore 420 blaze it stoners, en aan de andere kant de anti-drugs brigade.

Je kent misschien wel de clickbait-titels op Facebook: ´Stoners zijn waardeloos in bed` of ´Van Cannabis krijg je Mannentietjes!´

Right. En dan ook nog de clickbait artikelen dat ´Marijuana sloopt kankercellen`

Cannabis is dus duidelijk een hot topic.

In deze post laten we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zien wat de effecten van cannabis gebruik zijn op je hormoonhuishouding, zodat je hier zelf je conclusies uit kunt trekken.

Blowen En Je Testosteron

 

Is cannabis gebruik schadelijk voor je testosteronspiegel? 

A) De claim dat het gebruik van cannabis kan leiden tot gynaecomastie is waarschijnlijk afgeleid uit een paar in-vitro onderzoeken (onderzoek, onderzoek). Onbewerkte marihuana extracten hadden namelijk oestrogene effecten in geïsoleerde cellen van knaagdieren. Als een stof een oestrogene werking heeft, is het zeer goed mogelijk dat het kan leiden tot borstvorming.. bij mannen. Maar, het neemt niet het feit weg dat deze studie is gedaan op geïsoleerde cellen van ratten, en dat het hele experiment in testbuisjes was uitgevoerd. En belangrijker: deze uitwerkingen zijn niet genoteerd tijdens in-vivo onderzoeken. In-vivo betekent in een levend organisme.

B) Het is in een aantal vooraanstaande onderzoeken aangetoond dat THC een potentiële endocriene disruptor kan zijn. Bij mensen en bij dieren blokkeert het namelijk de afscheiding van GnRH door de hypothalamus. Wanneer er geen GnRH meer wordt vrijgegeven, zal dit eventueel leiden tot minder luteiniserend hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH). Omdat deze neurotransmitters benodigd zijn om de productie van testosteron te stimuleren, zal er dus uiteindelijk ook minder testosteron worden geproduceerd. THC is ook, tijdens in-vitro onderzoek, gebleken de werking van een aantal belangrijke enzymen in de testikels af te remmen. Deze zijn allemaal nodig voor een gezonde testosteronproductie. (studie, studie, studie, studie, studie, studie) Het moet wel gezegd worden dat in ieder van de onderzoeken, de effecten van cannabis omkeerbaar zijn gebleken.

C) En een handjevol onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat cannabis de testosteronspiegel niet (significant) verlaagd, ondanks een grote stapel onderzoeken die aantonen dat cannabis dat wel doet (studie, studie). Desalniettemin, deze samenvattende onderzoeken tonen wel onderzoeken waarin wordt aangetoond dat cannabis de testosteronspiegel wel degelijk onderdrukt, maar het wordt als volgt aan het publiek gebracht: `Chronisch gebruik van cannabis laat geen significante veranderingen in de hormoonhuishouding van mannen en/of vrouwen.´

Conclusie

Dus heeft blowen invloed op je testosteronspiegel? Waarschijnlijk wel, maar het heeft niet zo´n enorme invloed als clickbait artikelen je graag zouden willen doen geloven.

En zeker niet genoeg om de claims te ondersteunen dat wiet mannentietjes veroorzaakt, of al a je gains sloopt in de gym.

En ook al zijn de testosteron verlagende effecten hoger dan gedacht, ze zijn omkeerbaar. Een van de onderzoeken toonde aan dat 24 uur na het roken van een joint, de testosteronwaarden weer terugkeerden naar normaal. 

Protip: Omdat in Nederland veel joints met tabak worden gerookt, raken mensen sneller verslaafd (aan de nicotine). In smartshops kan je tabaksvervangers kopen, zonder nicotine.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een × een =