Alcohol en Testosteron: Is Alcohol Echt Zo Slecht Voor Je Testosteronspiegel?

alcohol en je testosteronspiegelAlcohol is een veelgebruikte downer die wij mensen het meest drinken in de vorm van ethanol. En ethanol, zoals iedereen die wel eens om 4 uur s’ochtends innig een toiletpot heeft omhelst, is giftig. Maar hoe giftig is het nou echt? En welke effecten heeft alcohol op je hormoonhuishouding?  Daarom hebben wij dit artikel over het verband tussen alcohol en testosteron.

Alcohol werkt simpel gezegd als volgt: Omdat het een downer is, vertraagt het een aantal lichaamsfuncties. Dit veroorzaakt weer het gevoel van dronken zijn.

Alcohol vermindert ook je remmingen, en kan je het gevoel krijgen om alles en iedereen mee naar huis te nemen na 10 shotjes tequila…
Helaas kan het juist op het cruciale moment weer voor problemen zorgen. 10 shots tequila zijn genoeg om erectieproblemen te veroorzaken.
Dit negatieve effect op je bedprestaties wordt voornamelijk veroorzaakt door een dramatische daling in je testosteronspiegel.

 

Alcohol en de Testosteronproductie

 

Laten we beginnen met je gerust te stellen. Je kan gerust nog af en toe een biertje drinken en nog steeds een hoge testosteronspiegel hebben.
Een paar alcoholische versnaperingen hier en daar zijn niet genoeg voor een significante verlaging van je testosteron.

Maar, als je wel te veel drinkt, dan kan je er zeker van zijn dat je testosteronproductie flink laag is.

Dit heb je misschien zelf wel bemerkt vanwege de negatieve effecten van een lage testosteronspiegel.
Dit is wat de wetenschap  al weet  over hoe alcohol precies je T verlaagt:

  • Wanneer ethanol in het lichaam omgezet wordt, vermindert de hoeveelheid co-enzyme NAD+  (nicotinamide adenine dinuncleotide) in de lever en in de testikels. NAD+ is een essentieel onderdeel van de electron donoring proces dat nodig is om testosteron en andere mannelijke geslachtshormonen te produceren. Daarom wordt aangenomen dat alcohol e testosteronspiegel verlaagt, afhankelijk van de dosering.

 

Hier volgt nog wat meer wetenschappelijk onderzoek naar alcohol en testosteron

A) Door het bestuderen van knaagdieren weten we dat het consumeren van alcohol de testosteronspiegel  significant verlaagt. (studie, studie, studie, studie)

Zeker dit onderzoek is aardig alarmerend  omdat ratten die 5% van hun calorieen uit ethanol kregen maar de helft zo kleine ballen hadden.

B) Meerdere onderzoeken op mensen hebben laten zien dat hevige alcoholconsumptie significant de testosteronspiegel verlaagt. (studie, studie, studie, studie)

C) Ook wordt opgemerkt dat mannen die alcoholist zijn een significant lagere testosteronspiegel hebben en een hogere oestrogeenspiegel hebben dan mannen zonder alcoholproblemen. zelfs als zij een perfect functionerende lever hebben. (studie, studie, studie, studie).
D)  Maar hoeveel alcohol is dan teveel? Als gerusttelling voor sommige blijkt dat een lage dosis (0.5 g /kg) alcohol zelfs de testosteronspiegel lichtjes doet stijgen.
En een gemiddelde dosis ( ongeveer 1.5 glas rode wijn ) de testosteronspiegel met maar 7% deed afnemen.
Misschien zelfs meer verrassend was dit onderzoek:

1g/kg alcohol (ongeveer een half glas wodka voor de meeste mannen) genomen na de work-out deed de testosteronspiegel met ~100% toenemen!

Maar goed, aan de andere kant toonde dit onderzoek aan dat wanneer je dronken of met een kater traint de testosteron verlagende effecten van alcohol langer aanhouden. Persoonlijk vind ik dat een beetje gewichtheffen en een sauna wel helpen om je kater weg te werken.

E) Het is ook noemenswaardig dat bier waarschijnlijk de slechtste alcoholische versnapering kan zijn. Dit komt omdat de hop waar de meeste bieren uit worden gemaakt een krachtig phytoestrogeen bevat: 8-prenylnaringenin.

In feite is hop zo oestrogeen dat vrouwen die hop met de hand oppakken vaak problemen met hun menstruatie hebben.

En een ander niet zo cool bestanddeel van bier is xanthohumol dat hormoonsignalen kan verstoren.

 

Conclusie:

 

Zoals je kan zien is hevig drinken niet goed voor je testosteron productie. Het beïnvloed negatief een aantal systemen benodigd voor het normaal functioneren van je hormoonhuishouding.

 

Maar gematigde alcoholconsumptie kan geen kwaad. Bij een lage consumptie nam de testosteronspiegel zelfs iets toe. Een gemiddelde dosis alcohol vermindert de testosteronspiegel maar met 7%.

1 tot – 3 alcoholische versnaperingen per dag zijn niet genoeg om je testosteronproductie in de war te gooien. Maar meer dan dat en dan zal je waarschijnlijk een aantal negatieve effecten bemerken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =