Dihydrotestosteron: Natuurlijk je DHT verhogen

Dihydrotestosteron verhogen Dihydrotestosteron (DHT, 5α-dihydrotestosteron) is een androgeen (mannelijk geslachtshormoon). Het is één van de krachtigste androgenen.

Een hoge testosteronspiegel betekent vaak ook een hoge DHT spiegel. Dihydrotestosteron wordt gemaakt uit testosteron. Testosteron wordt omgezet onder invloed van het 5 alpha reductase enzym naar dihydrotestosteron.

 

De meeste experts zeggen dat dihydrotestosteron 3-5 keer androgenischer is dan testosteron. Maar het heeft een zwakke anabolische werking. Wel maakt dit mannelijk hormoon je sterker en krachtiger, door bepaalde intracellulaire mechanismes te stimuleren.

Naast dat het een belangrijk hormoon is voor je krachtoutput, heeft dihydrotestosteron nog een aantal andere belangrijke functies in het lichaam. Het heeft een positieve invloed op onder andere:

 • Seksdrive
 • Erecties
 • Grote van de penis
 • Zelfvertrouwen
 • humeur (een tekort kan leiden naar depressiviteit)
 • Baardgroei
 • Verbale vermogens

 

DHT heeft een slechte reputatie opgebouwd over de afgelopen jaren. Maar verdiend dit hormoon dat ook echt? We kijken naar de claims:

A) DHT versneld haarverlies, als je daar genetische aanleg voor hebt.

Dit klopt, maar het is een versimpelde weergave van de werkelijkheid. DHT zorgt voor een overexpressie van PGD2 / onderexpressie van PGE2, wat uiteindelijk leidt tot het miniaturiseren van de haarfollikel. Gelukkig is dit omkeerbaar, zelfs als je al heel lang kaal bent.

B) Dihydrotestosteron is verantwoordelijk voor BPH (vergrote prostaat)

Dit is gebaseerd op één enkele studie uit 1941. Soms heb je van die claims die gewoonweg voor waar worden aangenomen, maar helemaal niet juist blijken te zijn. (vetten zijn slecht voor je, cholesterol in je dieet is slecht voor je, de zon draait om de aarde, etc.).

In ieder geval, wanneer je prostaat verder groeit na je puberteit is dit waarschijnlijk te danken aan oestradiol. Dit kan effectief behandelt worden met anti-oestradiol medicijnen. (studie)(studie)(studie).

Wil je meer weten over het misverstand tussen DHT en prostaat, kijk dan hier

Vandaag hebben we een overzicht gemaakt hoe je op een natuurlijke manier je dihydrotestosteron-waarden kan verhogen:

1. Raak je overgewicht kwijt

Te dik zijn is funest voor je hormoonbalans. 

Je oestrogeenspiegel rijst de pan uit door de verhoogde activiteit van het aromatase enzym. Je cortisolspiegel stijgt doordat je meer oxidatieve stress ondervind. Je testosteronspiegel daalt…

…en je DHT wordt geneutraliseerd.

Neem maar eens een kijkje naar dit onderzoek.

Een groep Canadese onderzoekers van de Laval Universiteit probeerden uit te vogelen waarom dikke mannen meestal minder androgenen in hun bloed hebben, dan leeftijdsgenoten van gezond gewicht.

Wat zij ontdekten was dat enzymen in het vetweefsel, DHT neutraliseerden.

Dihydrotestosteron wordt afgebroken en omgezet naar een minder krachtig bijproduct, 5alpha-androstane 3alpha,17beta-diol.

De conclusie: hoe meer vetweefsel een man heeft, hoe meer dihydrotestosteron wordt afgebroken en geneutraliseerd.

Wil je je DHT waarden natuurlijk verhogen? Begin dan eerst met niet te dik zijn.

 

2. Creatine

Creatine Monohydraat dihydrotestosteron Creatine is waarschijnlijk één van de meest gebruikte en gerespecteerde bodybuild supplementen verkrijgbaar. 

En met goede rede. Er zijn namelijk meer dan 70 wetenschappelijke studies naar het effect van creatine suppletie op mensen gedaan, die onder meer aantonen hoe creatine de krachtoutput verhoogt.

Naast dat creatine je power verhoogt, is het ook een krachtige testosteronbooster (studie, studie, studie, studiestudie)

En een krachtige dihydrotestosteron booster:

Dit onderzoek uit 2009 toont aan dat na een laadfase van 7 dagen (“loading phase”), gevolgd met nog eens 14 dagen aan onderhoudsdosissen (“maintenance supplementation”), de dihydrotestosteronspiegel met respectievelijk 56% (na de eerste 7 dagen) en 40% (tijdens de onderhoudsfase) toenamen, vergeleken met de baseline.

Je kan hoge kwaliteit creatine monohydraat bij bol.com halen, en het is niet duur.

3. Vermijd 5-alpha reductase blokkers

Zoals er vele voedingsmiddelen en supplementen bestaan die je testosteron, oestrogeen, groeihormoon of ongeveer ieder ander hormoon of enzym in je lichaam kunnen verhogen, zijn er ook veel voedingsmiddelen die juist een omgekeerde werking hebben.

Daarom zijn er veel levensmiddelen en supplementen die je DHT verlagen. Meestal doen zij dit door de werking van het 5-alpha reductase enzym af te remmen.

Een aantal van deze 5AR remmers staan zelfs te boek als testosteronboosters! De testosteronspiegel neemt namelijk toe, wanneer je T niet meer omgezet kan worden naar dihydrotestosteron. Dit zijn overigens ook alle “testosteronboosters” waarvan wij het gebruik afraden.

Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende wetenschappelijk bewezen 5-AR blokkers, die je zou moeten ontwijken:

 • finasteride (proscar, propecia) /  dutasteride
 • zaagbladpalm (bron)
 • Fenegriek (bron
 • Rijst (bron)
 • Saffloer (bron)
 • Reishi (bron)

4. Borium (Boor, Boron)

borium DHT dihydrotestosteronBorium is een spoorelement afkomstig uit de ruimte. Dit buitenaardse element heeft een aantal zeer interessante uitwerkingen op de hormoonhuishouding. Het kan gebruikt worden als testosteronbooster én al als DHTbooster. Killing two birds with one stone asteroid.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat borium de concentratie oestrogeen vermindert, de hoeveelheid vrij testosteron en dihydrotestosteron verhoogd.

Dit komt waarschijnlijk doordat borium de hoeveelheid sekshormoon bindend globuline (SHBG) vermindert. Dit eiwit bind zich aan testosteron en DHT, zodat deze zich niet meer kunnen binden aan de androgeenreceptoren.

Wetenschappelijk onderzoek naar borium en hormonen

A) Dit onderzoek door Naghii et al. nam 8 gezonde mannelijke testpersonen die 10 milligram borium per dag namen, bij hun ontbijt. Zij deden dit voor 7 dagen.

Na deze zeven dagen hadden deze mannen wel 28% meer vrij testosteron. En wat misschien nog wel indrukwekkender is dat hun oestrogeenspiegel tegelijkertijd met wel 39% was afgenomen.

De concentratie dihydrotestosteron nam ook significant toe.De SHBG-waarden namen significant af.

B) Dit onderzoek door Miljkovic et al. onderzocht de effecten van borium suppletie op de concentratie vitamine D in het bloed. Maar zij maten ook de concentratie hormonen in het bloed van hun testpersonen.

13 gezonde mannelijke testpersonen namen 6 mg borium s’ochtends in. Dit deden zij gedurende 60 aangesloten dagen. de hormoonwaarden in het bloed werden gemeten op dag 1 en op dag 60.

Na deze 60 dagen, zagen de onderzoekers dat borium suppletie de concentratie vrij testosteron in het bloed deed toenemen met gemiddeld 29,5%!

Borium is een ontzettend goed spoorelement om dagelijks als voedingssupplement te nemen.

 

5. Eet gezonde vetten

Cholesterol en vetten zijn de voornaamste bouwstenen voor testosteron. Daarom is het belangrijk genoeg vetten binnen te krijgen, als je je DHT wilt verhogen. Het wordt immers gesynthetiseerd uit testosteron. 

Meerdere onderzoeken hebben dit bewezen (studie, studie, studie).

Niet elke soort vet is hetzelfde. We geven een kort lijstje van goede vetten, en daarna een lijstje van ongezonde vetten. We gaan dieper op de materie in, in het artikel Vet en Testosteron


Welke vetten wil je consumeren?

Antwoord: avocado olie, spek, kokosnoot olie, olijfolie, palm olie, visolie, boter, argan olie, etc.

Alle natuurlijke en/of onbewerkte oliën en vetten die of verzadigd, of eenvoudig-onverzadigd zijn, én rijk aan omega 3 vetzuren.

Welke vetten moet je proberen te ontwijken, omdat ze niet erg goed zijn voor je testosteronspiegel?

Antwood: Margarine, transvetten, sojaboon olie, maisolie, canola olie, katoenzaadolie, zonnebloem olie, etc.

Dus ongeveer alle bewerkte plantaardige oliën, die meervoudig onverzadigd zijn, en rijk aan omega-6 vetzuren.

6. Butea Superba

Butea Superba, of Red Kwao Krua, is een plant afkomstig uit Thailand. Hij wordt in die contreien verkocht als afrodisiacum. Het zou het libido en de potentie verhogen.

Dit komt overeen met een hogere DHT spiegel. En meerdere onderzoeken (1)(2)(3) hebben aangetoond dat Butea Superba de dihydrotestosteronspiegel sterk kan verhogen.

Een case study laat zelfs zien dat een 35 jarige man, die grote hoeveelheden Butea Superba tot zich nam, naar de dokter ging met klachten: Hij had een enorme seksdrive.

De dokter vroegen hem naar zijn medicijngebruik, en de man zei niets te hebben verandert aan zijn levensstijl of dieet, behalve het recentelijk nemen van Butea Superba.

De artsen maten de DHT-spiegel van de man. Die bleek wel 1512 pg/mL. Als referentiekader: normale  waarden zijn 250-990 pg/mL)

De man werd geadviseerd te stoppen met Butea Superba suppletie. Na een week werd de man weer getest. Zijn seksdrive en zijn DHT waarden, waren weer terug naar normaal.

 

 

7. Sporten

Het is een goed onderzocht feit dat sport en beweging de testosteronspiegel stimuleert. Ook je dihydrotestosteron schiet omhoog tijdens en na het sporten.  (studie, studiestudie, studie, studie, studie).

Maar we moeten ons wel realiseren dat niet elke sport dezelfde hormonale resultaten geeft.  Sommige sporten staan er zelfs om bekend dat zij een testosteron verlagende werking hebben.

In het kort, dit is waar je op moet focussen als je je testosteron en DHT wilt boosten.

 • Krachttraining
 • Gewichtheffen
 • Sprinten
 • Hoge intensiteit interval training (HITT)
 • Grote gewichten, weinig reps
 • Korte, intense workouts
 • Stimuleren van grote en meerdere spiergroepen door multi joint movements

Wat je wilt ontwijken:

 • langdurige cardio
 • jogging
 • hoge repetities, laag gewicht
 • isolatie-oefeningen
 • duursporten
 • marathons

 

Conclusie

Dihydrotestosteron is een heel belangrijk mannelijk hormoon. Veel van de uitwerkingen die je ondervindt van een hoge testosteronspiegel komen eigenlijk door je hoge DHT waarden. Meer testosteron betekent dat er meer dihydrotestosteron wordt geproduceerd, omdat er simpelweg meer testosteron beschikbaar is om te worden omgezet naar DHT. Het enzym 5-alpha reductase is verantwoordelijk voor deze synthese. 

Wij raden je aan om je DHT spiegel hoog te houden. Dit hormoon maakt dat jij je mannelijk voelt, vol zelfvertrouwen, sterk bent, een goede seksdrive hebt, een uitstekende erectie hebt en algemeen positief in het leven staat.

Bedankt voor het lezen. Vragen en/of opmerkingen? stel ze in de comments :)


   2 Comments


 1. rob
    4 maart 2016

  Ik las het volgende :

  Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende wetenschappelijk bewezen 5-AR blokkers, die je zou moeten ontwijken:

  finasteride (proscar, propecia) / dutasteride
  zaagbladpalm (bron)
  Fenegriek (bron
  Rijst (bron)
  Saffloer (bron)
  Reishi (bron)

  mijn comentaar :
  daar zou nu dus ook Antaxanthine bij moeten staan
  kennis had altijd een gezonde prostaat maar na advies van orthomoleculairen artsen is hij astaxanthine gaan gebruik en toen begon deze te vergroten toen zeiden die zelfde artsen nu zaagblad gebruiken want daardoor verkleint prostaat
  alleen het werd erger en toen zeiden ze je moet genestien gebruiken om de prostaat te ontgiften maar pas sinds hij er achter is waar jullie hier ook over berichten en hij met al die middelen is gestopt is het beter geworden met zijn prostaat
  hij zit er over te denken deze figuren juridisch aan te klagen en aan de bedelstaf te brengen.

  • Testosteron Man
     14 maart 2016

   Beste Rob,

   Klopt. We hebben zelfs een hele post aan de DHT-blokkerende eigenschappen van astaxanthine gewijd. We zullen het lijstje updaten.

   Als je in google intypt “orthomoleculaire geneeskunde + kwakzalverij” krijg je vrij veel resultaten. Kwakzalverij.nl heeft er onder andere een artikel over geschreven. Voor meer informatie kan je de engelstalige website quackwatch.com bezoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Testosteronman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee × twee =