Wat Zijn Normale DHT Waarden?

Dihydrotestosteron-waarden (DHT-waarden)

We bespraken de voordelen en eigenschappen van dihydrotestosteron in het artikel over het natuurlijk verhogen van je DHT. Veel mannen met  minder zin in seks zijn op zoek naar de onderliggende reden hiervoor. Vaak hoeven ze niet verder te kijken dan hun DHT-spiegel. Als jij (of je huisarts ) nog nooit je DHT-waarden hebben onderzocht, kan je hier een test doen.

 

Als je eenmaal je waarden hebt bepaald, rijst de vraag: hoe lees ik deze waarden en wat betekent het voor mij? We kijken naar een aantal –uiteenlopende- meningen van experts over de “normale” DHT waarden

 

Wat zijn de optimale DHT-waarden?

 

Het is lastig om hier een gericht antwoord op te geven. Dit komt omdat er relatief vrij weinig aandacht aan DHT wordt besteed. Een heleboel aandacht en onderzoek gaat gewoonlijk naar de testosteronspiegel. Maar naar de metabolieten van testosteron, zoals dihydrotestosteron en oestradiol, is nog maar weinig onderzoek gedaan. Dat is jammer, want dihydrotestosteron (en eigenlijk elk hormoon) speelt een belangrijke rol in het mannelijk lichaam.

Daarom zijn er een aantal verschillende filosofieën over de juiste DHT waarden. We tonen er hier enkele::

 

  1. Standaard laboratorium waarden

Typische laboratoriumwaarden voor DHT liggen tussen de 16 – 79 of 30 – 85 ng/dl. De meeste artsen die je DHT meten, kijken alleen maar of je binnen deze waarden valt, om te beslissen of je dihydrotestosteronspiegel “okee” is of niet.

 

  1. Life Extension Foundation

LEF is een organisatie die een stapje verder gaat dan traditionele westerse medicijnen. Zij informeren de wereld over meer natuurlijke levensverlening en anti-aging strategieen. Ze houden hun nieuwste ontwikkelingen bij en publiceren hun artikelen altijd met een solide wetenschappelijke basis. Ze zijn wel erg pro supplementen. Volgens de Life Extention Foundation liggen de ideale DHT waarden voor gezonde volwassen mannen tussen de 30 en 50 ng/dl.

1 ze bewuster hun redeneringen deze ietwat lagere waardes waarschijnlijk voor het vermijden van dihydrotestosteron gerelateerde aandoeningen waar sommige mannen last van zouden kunnen krijgen. Dihydrotestosteron is medeverantwoordelijk voor BPH  (goedaardige vergroting van de prostaat) en klassiek mannelijke kaalheid.

 

  1. Anti-aging klinieken

Sommige artsen kunnen zijn van mening dat alle hormonen naar jeugdige waarden zouden moeten worden hersteld. 6 dit noemen we ook wel de vervangende filosofie. Het is een erg populaire theorie, en veel mannen voelen zich er comfortabel mee. Een argument voor deze vervanging baseren zij op  een aantal onderzoeken laten zien dat gezonde mannen geen afname bemerken in hun DHT spiegel, naarmate zij ouder worden.

Bijvoorbeeld, een onderzoek dat data van meer dan 10.000 mannen bekeek,  concludeerde: “de data laat zien dat na een piek van DHT: T in de kindertijd, gevolgd door een afname in de puberteit, blijft de ratio tussen beide androgenen nagenoeg gelijk vanaf 20 jaar tot en met de ouderdom.”.

Een ander onderzoek bestudeerde 325 mannen van 40+ die in een goede of uitstekende algehele staat van gezondheid verkeerden. Het volgende werd ontdekt:

Bloedwaarden van testosteron, dihydrotestosteron en oestradiol vertonen geen afname die geassocieerd wordt met leeftijd bij mannen van 40+ van goede of uitstekende gezondheid. Overgewicht en (ex-) rokers werden geassocieerd met lagere androgeenwaarden (minder T en DHT, E(2) waarde gelijk). Deze bevindingen ondersteunen de interpretatie dat de leeftijd gerelateerde afname van testosteron in het bloed met de daarbij gepaard gaande niet specifieke symptomen, oude mannen kunnen zijn door oplopende leeftijd gerelateerde co-morbidities dan een symptomatische staat van andere geen tekort.3

Aannemende dat deze onderzoeken correct zijn en de T/DHT verhoudingen, alsmede de absolute DHT-waarden, constant blijven bij gezonde mannen van middelbare en oudere leeftijd, lijkt het erop dat moeder natuur en je ondersteunt als je een ietwat hogere DHT-spiegel wil.

Nog een argument voor dit standpunt is het feit dat zo weinig mannen die aan testosteron vervangende therapie doen, last hebben van een vergrote prostaat (BPH).

Wanneer een man besluit testosteron vervangende therapie toe te passen, zal zijn testosteron spiegel toenemen. (Aannemen de dat zijn arts weet wat hij doet). Omdat DHT gerelateerd is aan je testosteron waarden, zullen de DHT waarden ook toenemen.

Dit veroorzaakt een kleine maar meetbare toename in prostaatvolume. Maar of DHT naar echt verantwoordelijk is voor BPH, blijft een punt van discussie. Deze aannames voornamelijk gebaseerd op een onderzoek uit 1940.

Er is ook een recent patent waarin DHT wordt gebruikt om BPH te behandelen.

 

  1. Suprafysiologisch

Het is interessant om vermelden, dat bepaalde vormen van testosteron vervangende therapie de DHT-spiegel meer laten doen stijgen dan anderen. Transdermale testosteron (een gel met testosteron die je op je huid smeert, zoals androgel) laat je DHT tot ver boven de natuurlijke spiegel stijgen.Soms tot wel twee keer de normale labwaarden.

De achterliggende theorie is dat door het aanbrengen op de huid, meer T naar dihydrotestosteron wordt gezet. Dit komt door de extra 5-alpha reductase activiteit in de haarzakjes.

Testosterongels of dermapatches met een hoge concentratie actieve stof (T) die worden aangebracht op een kleiner oppervlak, zullen niet leiden tot een hogere conversie van T naar DHT, volgens deze theorie.

 

Conclusie

 

Zoals je kan zien, lopen de meningen sterk uiteen over wat nou precies de juiste DHT-waarden zijn. Welke waarden benodigd zijn voor een eventuele behandeling, en welke waarden veilig zijn.Helaas zijn er (nog) geen onderzoeken gedaan naar DHT en de sterfelijkheid. Er is erg weinig onderzoek gedaan naar dihydrotestosteron en de gezondheid van je hart- en vaatstelsel.

Je DHT testen is niet heel gebruikelijk. Dit komt omdat het een redelijk dure test is -normaal gesproken zo rond de € 100. (Vergeleken met € 50 voor een testosteron test). Een aantal mannen hebben het wel laten onderzoeken en daaruit blijkt dat DHT niet een perfecte indicator is van je libido of seksdrive.

Deze man bijvoorbeeld: hij  deed aan testosteron vervangende therapie en had zijn DHT zo rond het bovengemiddelde. Nog steeds had hij geen of weinig zin in seks. Hij dacht zelf dat het kwam door een te hoge oestradiol spiegel, wat zeker mogelijk is.

Te hoge prolactinewaarden kunnen ook leiden tot een lagere sekslust, maar daarbij gaat normaal gesproken ook een lagere testosteron- en dihydrotestosteronspiegel gepaard.

Dat gezegd hebbende, DHT is een van de krachtige voorspellers van libido, en zeker wanneer zo laag is als deze man beschreef:

“De truc is natuurlijk om een normale arts te vinden je medicijnen voorschrijft behalve als je extreem lage deze spiegel hebt. Mijn laatste paar onderzoeken naar mijn testosteron spiegel tonen aan dat mijn testosteron waarden zich tussen de 335-375 nanogram per deciliter bevonden. Mijn libido was erg laag, en ik leed merkbaar aan brainfog en had last van concentratieproblemen” aldus dit forumlid.

 

Wat waren de DHT waarden van deze man toentertijd? Het was 27 ng/dl, met een laboratorium range van 16 – 79, oftewel vrij laag.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

6 + elf =