Astaxanthine Is Een Krachtige DHT Blokker

Astaxanthine is een natuurlijk pigment dat toebehoort aan de groep carotenen. Het is een onwijs sterke anti-oxidant, ongeveer 500x zo sterk als vitamine E, en 65x zo sterk als vitamine C. En het is de reden waarom flamingo’s roze zijn.

Het heeft een hele rits aan gezondheidsvoordelen. Deze zijn onder andere:

  • sneller herstel na krachttraining (studie)
  • minder ontstekingsreacties (studie)
  • bescherming tegen de schadelijke invloed van de zon (studie)
  • beter zien (studie)

 

Deze super-anti-oxidant ziet er veelbelovend uit… maar is dat wel echt zo?

Astaxanthine is een krachtige DHT blokker

 

astaxanthin 5 alpha reductaseVoor mannen is er één groot probleem deze stof 

Dat is namelijk het feit dat het de werking van het 5-alpha reductase enzym remt. Zoals je misschien al weet, is 5-α het enzym dat testosteron naar de meer krachtige metaboliet dihydrotestosteron (DHT) omzet.

Dihydrotestosteron is een belangrijk androgeen verantwoordelijk voor onder andere: ontwikkeling van geslachtsorganen, lichaamsbeharing, mannelijke karakteristieken en baardgroei. Ook speelt het een belangrijke rol in het libido, je gemoedsrust, competitiedrang en je “mannelijk” voelen.

Veel van de voordelen die je ondervindt van een hoge testosteronspiegel komen eigenlijk van het feit dat een hoge T spiegel ook je DHT spiegel verhoogt. Daar is 5-α verantwoordelijk voor.

Als je meer testosteron hebt, kan er meer omgezet worden naar DHT.

En dit proces is precies wat astaxanthine lijkt te blokkeren.

Neem eens een kijkje naar de volgende wetenschappelijke onderzoeken.

A) De Universiteit van Yaounde, Kameroen deed een onderzoek naar de effecten van Zaagblad Palm en Astaxanthine. 42 gezonde mannelijke testpersonen werden in twee groepen verdeeld. Groep 1 kreeg 800 mg/dag en groep twee 2000 mg/dag.

Het onderzoek duurde twee weken. Bloedmonsters werden genomen op dag 0,3,7 en 14. Zo werden de testosteronwaarden gemeten.

De resultaten toonden aan dat het mengsel in staat was om de testosteronspiegel te verhogen. Maar dit ging ten koste van de DHT-spiegel. Er werd minder testosteron naar DHT omgezet, dus steeg de T spiegel.

astaxanthin and testosterone - dht blocker

B) Nu hoor ik sommige van jullie denken: “Ja maar, de bovenstaande werking kan ook alleen maar door zaagblad palm komen, omdat dit een natuurlijke DHT-blokker is.”

Dit onderzoek uit 2005 laat zien dat astaxanthine en zaagblad palm beide onafhankelijk van elkaar een sterk remmende werking hebben op het 5-alpha reductase enzym. Het is dus niet alleen zaagblad palm, maar ook astaxanthine dat de DHT-conversie blokkeert.

 

Conclusie

 

Ondanks dat astaxanthine een zeer sterke anti-oxidant is, met een aantal zeer interessante gezondheidsvoordelen, is het voor mannen niet aan te raden om dit supplement te nemen. Het feit dat deze natuurlijke caroteen de conversie van testosteron naar DHT blokkeert weegt mijn inziens zwaarder. 

Een aantal slimme reclamemensen speelt handig op de testosteron verhogende werking in. Astaxanthine wordt soms verkocht als testosteron booster. Gelukkig weten wij dat het je T verhoogt, door je DHT te blokkeren.

Daarom raden wij dit niet aan als voedingssupplement voor mannen.

 

Bedankt voor het lezen!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

een + 9 =