6 Manieren Om Je DHEA Te Verhogen

Dehydroepiandrosteron verhogen

Wilde Yam bevat van nature DHEA. Daar wordt ook wel het feit dat Maori’s zo groot en sterk zijn aan toebedeeld.

Uit kortstondig onderzoek blijkt dat er redelijk wat mensen interesse hebben om hun dehydroepiandrosteron (DHEA) te verhogen. Dit hormoon is een prohormoon, en is een precursor voor verschillende mannelijke geslachtshormonen, zoals testosteron en DHT.

Op fora wordt gexperimenteerd met dehydroepiandrosteron. Eén forumlid vertelt dat hij dehydroepiandrosteron met pregnalone nam om zijn brain fog te verhelpen. Een ander verteld over zijn ervaringen met dit hormoon in verband met kracht van zijn erecties.

“Sinds mijn 18e heb ik last van zware depressie en spanningen, tezamen met constante stress. Ik begon een paar weken geleden 50 mg DHEA dagelijks te nemen. Binnen twee weken waren mijn ochtenderectie’s weer terug (na lange tijd afwezig te zijn geweest), en voor het eerst had ik een echt krachtige erectie.” (bron)

Dehydroepiandrosteron heeft veel wetenschappelijke onderzoeken op zijn naam staan. Deze onderzoeken richten zich meestal op DHEA als nootropic, ouderdomsremmer of nutraceutische bestanddeel. De lichaamseigen productie van dit hormoon neemt sterk af naarmate mensen ouder worden.

Een lage DHEA-spiegel wordt met veel nare bijwerkingen in verband gebracht – hart en vaat ziekten en autoimuumaandoeningen in het speciaal. Er is ook bewijs voor dat dit hormoon kan helpen bij depressie en de kwaliteit van de slaap kan verbeteren.

Een aantal onderzoeken tonen aan dat in bepaalde gevallen, dehydroepiandrosteron kan helpen bij de welvaartsziekte metabool-syndroom. Het moet wel worden gezegd dat deze studies naar dehydroepiandrosteron verschillende uitkomsten hadden. Vroeger werd het als wondersupplement gezien, maar naarmate de wetenschap zich verder ontwikkelt, hebben andere behandelingen de voorkeur gekregen.

Desondanks zijn veel manner geïnteresseerd in dehydroepiandrosteron omdat het je vrije testosteronspiegel kan verhogen wanneer je het combineert met HIIT (Hoge intensiviteit interval training).

Hoe Kan Je Je DHEA Verhogen?

 

Hier zijn een aantal voedingssupplementen die je dehydroepiandrosteronspiegel kunnen verhogen.

Wetenschappelijk Onderzoek 

A) Tongkat Ali. Dit recente onderzoek toonde aan dat Tongkat Ali de DHEA-spiegel kan verhogen, in ieder geval bij sommige mannen. Ook herstelde Tongkat ali de testosteronspiegel bij veel mannen. Maar veel mannen die deelnamen aan het onderzoek, maakte dit niet af. Dit onderzoek werd gedaan op hypogonadale mannen. Tongkat ali kan ook de cortisol spiegel verlagen, wat mooi meegenomen is.  Meer info vind je hier: Tongkat Ali: Potentiële Testosteronbooster

B) Tribulis Terrestris. Onderzoeken op dieren laten zien dat Tribulis Terrestris de DHEA spiegel doet toenemen. Omdat wij ook primaten zijn, is het aannemelijk dat dit bij mensen ook gebeurt. Er werd onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dit hormoon bij erectiestoornissen. bij 7.5 mg/kg Tribulis Terrrestis suppletie vonden de volgende hormonale veranderingen plaats: Toename in Testosteron: 52%, DHT: 31% and DHEAS: 29%. De onderzoekers zijn van mening dat Tribulis Terrestis effectief kan zijn bij lichte tot middelzware gevallen van erectiele dysfunctie (impotentie).

C) Magnesium. Er is veel anecdotisch bewijs – maar geen wetenschappelijk onderzoek – dat magnesium de DHEA-spiegel kan verhogen. Wat we uit de anecdotes kunnen opmaken, is dat het voor een aantal mannen wel werkt, maar voor een ander deel niet. Volgens Jack Ruse kan dit afhangen van de mate van ontstekingsreacties in het lichaam. (bron)

D) Vitamine C. Dit onderzoek toont aan dat 4 gram vitamine C per dag de cortisolspiegel van mannen doet dalen, en tegelijkertijd zorgt voor een toename van DHEA. In feite bleek dat de dehydroepiandrosteronwaarden toenamen na al één week suppletie, en wel van 426 ng/dl naar 755 ng/dl. Dit is een toename van wel 77%. En het feit dat dit onderzoek was gedaan op jonge, gezonde mannelijke vrijwilligers, maakt deze resultaten nog interessanter.

 

Zoals je kunt zien, is het wetenschappelijk onderzoek wat betreft voedingssupplementen en dehydroepiandrosteron niet heel conclusief. Je kan zelf je hormoonwaarden meten door middel van een speekseltest thuis of een bloedonderzoek (meestal via je huisarts). Zo kan je, door voor en na tests te doen, voor jezelf erachter komen welke supplementen wel voor jou werken, en welke niet.

DHEA Supplement

 

Kan je dit prohormoon nemen als voedingssupplement? Ja, in de Verenigde Staten en overal buiten Europa wel, omdat het in Europa officieel niet verkocht mag worden. Echt super lame.

Gelukkig kan je het via internet bestellen, en omdat niet iedereen van deze wetgeving op de hoogte is, zie je het af en toe gewoon in de winkel te koop staan. Maar goed, je kan dus dit op twee manieren tot je nemen:
A) Oraal. Dit voedingssupplement heeft een korte halfwaardetijd, ongeveer 30 minuten. Daarom is het het best om het gespreid over de dag in te nemen, zo’n tweemaal daags. Dit hormoon is in vet oplosbaar, dus je doet er goed aan om het voor de maaltijd te nemen.

B) Transdermaal . Je kan het ook in de vorm van een creme of gel op je huid smeren, net zoals testosteron. Wetenschappelijk onderzoek op mannen heeft aangetoond dat het opgenomen door de huid, en zoals verwacht de dehydroepiandrosteronwaarden in het bloed verhoogt. (studie)

Dr. Crisler, één van de bekendere HRT-dokters op het internet, is van mening dat dit hormoon het beste via transdermale methodes kan worden genomen. Dr. Mercola is ook een grote fan van transdermale dehydroepiandrosteron , alleen heeft hij een eigen twist. Hij is van mening dat dit hormoon het beste rectaal kan worden opgenomen. Dat lijkt mijn inziens niet erg praktisch.

Bedankt voor het lezen, vragen en opmerkingen  graag in de comments.

 


   One Comment


  1. kimberley pex
      26 juli 2016

    Een fikse blunder dat in Nederland dit levenshormoon –DHEA– niet als effectief geneesmiddel te boek staat, en dus niet vergoed wordt. Ook niet meer met een machtiging, omdat het door een apotheker gemaakt moet worden. Het werkt tegen CVS , burnout,depressies ,osteoperose,hartfalen,insomnia, PTSS, immuunziektes, GAD gegeneraliseerde angststoornis(na traumatische ervaring) bijnieruitputting, spierziekten, Addisson enz enz enz enz. We lopen achter !!! In de U S A wordt t gewoon verstrekt zonder problemen. Wat doe ze hier toch ontzettend moeilijk . Er zijn veel mensen die hun levenslust en gezondheid terug zouden kunnen krijgen in Nederland……………………….nee ze laten ons creperen. “gezondheidszorg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 19 =