Propecia (finasteride)

finasterideWat is PROPECIA?

Propecia is een pil waarmee je effectief androgenetische alopecia (klassiek mannelijke kaalheid) en haarverlies kan behandelen. Dit medicijn werkt op de vertex (op de schedel, bij het achterhoofd) en midden-voor op de schedel.

Propecia is een orale medicatie die je een keer  per dag neemt. Je kan ’s ochtends of ’s avonds zijn, met of zonder eten, met of zonder andere medicatie – het maakt niet uit. Zolang het maar dagelijks neemt. Dit medicijn is alleen verkrijgbaar op recept. Het is een van de meest effectieve wapens in de strijd tegen klassiek mannelijke kaalheid. Het is alleen geschikt voor mannen. Het mag niet door vrouwen en/of kinderen worden gebruikt. Het actieve bestanddeel heet finasteride.

Wat is DHT?

DHT is een van de vele mannelijk geslachtshormonen in het lichaam. Het heeft verschillende functies, zoals in de puberteit begint ontwikkeling van de geslachtsorganen, seksuele functie en baard en lichaamsbeharing.

Op de hoofdhuid heeft DHT heeft een andere werking. In het kort gezegd zorgt DHT voor miniaturisatie van de haarwortel. Het haartje wordt zo zwak dat er geen normale haar meer kan worden geproduceerd. Dit leidt tot optische kaalheid. Sommige mannen zijn gevoeliger dan andere voor DHT.

 

Hoe werkt Propecia?

 

Het medicijn werkt door het remmen van het 5-alpha reductase enzyme. De DHT-spiegel wordt hierdoor met ongeveer 70% verlaagd. wanneer je minder DHT hebt, valt je haar niet meer uit. Vaak groeit er weer haar aan, wat eerder was uitgevallen. Wat interessants aan Propecia is dat Propecia hele haren kan laten hergroeien.

Minoxidil er groeit vaak alleen maar babyhaartjes, oftewel vellushaartjes.

Propecia is net zo makkelijk nemen als een multi vitamine supplement: je neemt gewoon een pilletje per dag.

 

Wanneer kan ik het beste met Propecia beginnen?

 

Het is het beste om zo snel mogelijk met Propecia te beginnen, wanneer je merkt dat je last krijgt van klassiek mannelijke kaalheid. Het is makkelijker om je haarwortels te beschermen, dan zullen ze weer terug te laten groeien. Voorkomen is beter dan genezen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat patiënten die een jaar later met Propecia beginnen, nooit dezelfde hoeveelheid haar zullen bereiken als hun lotgenoten die meteen met Propecia begonnen.

 

Propecia StudieDe gele lijn representeert patiënten die al vijf jaar lang Propecia slikken, en zoals je kan zien hebben ze een significante toename in hun haar zakjes.

De groene lijn representeert placebo patiënten gedurende vijf jaar en je kan zien dat ze de afgelopen vijf jaar een progressieve afname in de hoeveelheid haar laten zien.

De rode lijn staat voor patiënten die na een jaar placebo naar Propecia werden overgeplaatst. Zo zitten zien hebben ze een toename in het aantal haar maar zit niet meer op het niveau als de patiënten die Propecia vanaf begin slikten.

Het is vergelijkbaar met tandverzorging. Het is het beste om regelmatig je tanden te poetsen voordat je teveel gaatjes hebt. Als je geen tanden in je mond hebt, is het poetsen van je tanden niet erg effectief meer.

 

Onderstaande afbeelding is van een patient die 5 jaar lang een placebo kreeg, en je kan zien dat hij behoorlijk veel haar verloren heeft. Hij is niet meer in staat om zijn haar  zodanig te hergroeien. Als hij 5 jaar geleden met finasteride was begonnen, had hij een kans van 90% om net zoveel, maar waarschijnlijk zelfs meer haar te hebben dan 5 jaar gelden.

 

Propecia Haarverlies

 

Heeft Propecia bijwerkingen?

Een aantal mannen kan bijwerkingen van finasteride ondervinden. Daarom is het belangrijk dat je goed weet waar je aan begint voordat je met dit medicijn begint. Hieronder de bijwerkingen op een rijtje. Sommige bijwerkingen kunnen langer dan een jaar blijven.

 

1 JAAR PROPECIA® Placebo
Verminderd Libido (Minder zin in seks) 1.8% 1.3%
Erectieproblemen (moeilijker een erectie kunnen krijgen/behouden) 1.3% 0.7%
Ejaculatiestoornissen (voornamelijk minder/watering sperma) 1.2% 0.7%

Deze bijwerkingen zijn meestal omkeerbaar als je met de behandeling stopt. Loop echter geen risico, en als je enige bijwerkingen ondervindt, ga dan meteen naar je arts toe.

Bijwerkingen na 5 jaar.

5 JAAR PROPECIA® Placebo
Verminderd Libido (Minder zin in seks) 0.3% 0%
Erectieproblemen (moeilijker een erectie kunnen krijgen/behouden) 0.3% 0%
Ejaculatiestoornissen (voornamelijk minder/watering sperma) 0% 0%

 

Wat doet Propecia met mijn prostaat?

Het actieve ingredient, finasteride, wordt al lange tijd gebruikt (in een 5x zo hoge dosis) om goedaardige prostaatvergroting (BPH) te behandelen. Oudere mannen krijgen hier vaak last van.  Wetenschappelijk onderzoek naar finasteride en  het voorkomen van prostaatkanker is momenteel gaande.

Waar je je wel bewust op moet zijn, is dat finasteride de hoeveelheid PSA in volwassen kan verminderen. PSA (prostaat specifiek antigen) is een bloedwaarde waarmee  de diagnose prostaatkanker wordt gesteld. Dit vaak bij oudere, 50+ mannen. Vertel je arts dus dat je finasteride neemt.

 

Wie zouden er geen Propecia mogen gebruiken?

 

Propecia is voor de behandeling van kaalheid bij mannen. Vrouwen en kinderen zouden dit medicijn niet moeten nemen

Vrouwen die zwanger zijn en/of  zwanger kunnen worden zouden niet met finasteride in aanraking moeten komen. Finasteride kan abnormaliteiten van de externe geslachtsdelen van mannelijke fetussen veroorzaken.

De tabletten zijn omhuld met een coating die contact met het actieve ingredient voorkomt, wanneer je er normaal mee omgaat. Wanneer de tabletten vermalen worden, of gebroken, werkt de coating niet meer

Als je allergisch bent voor een van de ingrediënten, moet je dit medicijn niet gebruiken.

 

Werkt dit middel voor alle mannen?

 

Ja, maar de mate waarop verschilt. Sommige mannen krijgen beter resultaat dan andere mannen. Waarom is niet bekend. Uit onderzoek is niet gebleken dat bepaalde etnische groeperingen beter reageren op finasteride dan anderen.

 

Hoe effectief is Propecia qua hergroeien van haar op de kale schedel?

Het werkt het beste op het achterhoofd en de kruin (vertex). 66% van alle mannen hadden enige hergroei op hun kruin, en 99% had na 2 jaar geen verder haarverlies.

Van de patiënten die vooruitgang hadden geboekt op hun kruin in dit 2 jarige onderzoek, werden de resultaten  als volgt verdeelt

 • Veel verbetering
 • Redelijke verbetering
 • Een beetje verbetering

5% van de mannen hadden veel verbetering (Voor en Na)

31% van de mannen had redelijke verbeteringen

30% van de mannen hadden enige verbetering

 

Na 5 jaar had 90% geen verder haarverlies meer, of hergroei op de kruin. 100% van de mannen die een placebo namen, hadden significant minder haar. Per vierkante inch, hadden finasteridegebruikers 277 meer haren dan de placebogroep. Dit na 5 jaar gebruikt van finasteride. Dit vertaald zich als ongeveer een 20% verschil in haardichtheid.

Finasteride werkt iets minder goed bij de inhammen. Nog steeds krijgt 42% van alle mannen enige hergroei, en had 95%  geen verder haarverlies na 2 jaar. (Zie foto voor resultaten)

Helaas zijn er geen onderzoeken geweest die hebben laten zien dat Propecia in staat is om haar te hergroeien bij de frontale haarlijn.

 

Propecia Resultaten

 

De volgende resultaten zijn van een 2 jaar durende studie op de KRUIN van patiënten die Propecia nemen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van MERCK, de producent van Propecia.

 

De resultaten werden als volgt ingedeeld:

 

 • Grote verbeteringen
 • Redelijke Verbeteringen
 • Matige Verbeteringen
 • Geen verbetering

 

5% van de testpersonen gingen er veel op vooruit

 

31% van de testpersonen hadden matige vooruitgang

 

30% van de testpersonen boekten matige vooruitgang

 

34% van de testpersonen boekten geen vooruitgang

 

Zoals je kunt zien, had de meerderheid van de testpersonen van dit 2 jarige onderzoeken niet alleen geen verder haarverlies meer, maar hergroeiden zij haar. Dit op plekken die daarvoor al kaal waren.

 

Er is momenteel geen andere (legaal goedkeurde) medische behandeling die deze resultaten kan evenaren.

 

Momenteel is finasteride verreweg de effectiefste behandeling voor mannelijke kaalheid. De resultaten van het 5 jaar durende onderzoek, tonen aan dat het verschil in de hoeveelheid haar tussen finasteride-gebruikers en placebogebruikers alleen maar groter wordt, naarmate de tijd vordert.

 

 Werkt Propecia ook bij oudere mannen?

Ja, dit is bestudeert in oudere mannen en laat veelbelovende resultaten zien. Een 2 jaar durend onderzoek naar 300 mannen van 42-60 jaar oud (Norwood 2-5) toonde de volgende resultaten

 

 • 94% van de mannen behielden of toonden verbetering ten opzichte het begin van de behandeling
 • 39% toonden verbetering
 • Lichte verhoging in bijwerkingen, hoewel niet meer patiënten uitvielen door bijwerkingen vergelijken met de studie door Merck
 • PSA nam af met gemiddeld 30%

Hoewel deze resultaten niet zo dramatisch waren als de 18-41 jarigen, zijn ze nog steeds positief.

 

Hoe lang duur het voordat Propecia begint te werken?

Propecia begint bijna meteen met het remmen van de formatie van DHT. Maar omdat haar langzaam groeit, duurt het soms even voordat je zichtbaar resultaat zal zien. In klinische onderzoeken, begonnen mannen de eerste werkingen van finasteride – het afremmen van haarverlies – na zo’n drie maanden te zien.

Maar duidelijk zichtbare verbetering duurt meestal langer. Aangeraden wordt minimaal een jaar te wachten voordat je voor en na foto’s gaat vergelijken.

Onderstaande afbeeldingen tonen de progressie van twee patiënten gedurende 2 jaar. Je kan zien dat er weinig zichtbare verbetering zijn na 6 maanden. Maar na 2 jaar zie je echt een enorm verschil.

finasteride resultaten

 

Was de patient na 6 maanden gestopt met finasteride, dan zou hij de positieve resultaten allemaal mislopen.

 

 

propecia resultaten

Deze patient toont zichtbare verbetering na 1.5 jaar. Maar na 3 jaar is het cosmetisch resultaat nog veel beter. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn wanneer het op resultaten aankomt.

 

Daarom wordt je meestal aan te raden minimaal 1 jaar te wachten voordat je beslist om verder te gaan met de behandeling. Veel patiënten hebben nog weinig resultaat na 6 maanden, maar na 1 jaar wordt pas echt goed duidelijk of de behandeling aanslaat/

Onderzoek naar haargewicht toont aan dat na 2-3 jaar de maximale haardikte wordt bereikt, op hoofdhuidoppervlaktes die voor de behandeling kaal waren. Dit komt overeen met patiënten die na 2-3 jaar de volledige resultaten van finasteride ondervinden.

 

Hoe lang moet ik Propecia nemen?

 

Dat hangt ervan af hoe lang je je haar wilt behouden. Finasteride kan kaalheid stoppen of vertragen, maar wanneer je stopt met de behandeling, zal je je haar snel weer verliezen. Meestal binnen een jaar of twee.

Je moet de behandeling volgen voor zo lang als je je haar wilt behouden.  Als je stopt met het nemen van Propecia, zal je waarschijnlijk je haar dat je hebt hergroeit binnen 18-24 maanden weer verliezen.

 

 

 Is het gebruik van Propecia in combinatie met Minoxidil effectiever?

 

Ja. In de dermatologie zie je vaak dat bepaalde aandoeningen beter reageren op een combinatie van medicijnen die allebei een verschillende manier van werken hebben. Minoxidil en finasteride werken beiden op een andere manier.

Een onderzoek naar haarverlies bij stompstaartige Makaken, die bijna hetzelfde kaalheidspatroon hebben als mensen, laat het volgende zien:

Makaken die met een combinatie van finasteride en minoxidil worden behandeld, hebben significant meer hergroei dan makaken die alleen met finasteride of alleen minoxidil worden behandeld.

Een klein onderzoek op mensen heeft uitgewezen dat patiënten, maar ook hun artsen, vonden dat de resultaten van een combinatie van finasteride en minoxidil effectiever was, dan het afzonderlijk gebruiken van deze medicijnen.

Hoe moet ik Propecia gebruiken?

 

Neem het eenmaal daags in tabletvorm in, net zo als een multivitamine-supplement. Je kan het op een lege maag nemen, of tijdens de maaltijd. Ook kan het tegelijk met andere medicatie genomen worden.

Als je een dosis mist, neem dan niet een extra tablet. Neem gewoon het volgende tablet zoals gewoonlijk. Finasteride is 7 dagen aanwezig in het lichaam.

Het werkt niet sneller of beter als je het meer dan eens per dag neemt..

Hoe moet ik dit medicijn bewaren?

Bewaar je Propecia in de originele verpakking en houd de verpakking gesloten. Bewaar het op een droge plek, op kamertemperatuur. De tabletten hebben een hulsel van glucose. Dit omhulsel voorkomt contact met het actieve ingredient finasteride. Geef je tabletten niet zomaar aan iemand anders. Ze zijn voor jou specifiek voorgeschreven. Hou dit en andere medicijnen uit het bereik van kinderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 × twee =