Minoxidil: Belangrijk Middel Tegen Haarverlies

De Haargroei Gids: Minoxidil

Wat is Minoxidil?

Minoxidil was het eerste medicijn dat werd goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van androgenetische alopecia, oftewel mannelijke kaalheid. Jarenlang werd het actieve bestandsdeel al gebruikt als een orale middel om hoge bloeddruk te behandelen. Een van de bijwerkingen was de groei van haar en het (gedeeltelijk) omkeren van een mannelijke kaalheid.

Generieke Minoxidil 2%. Klik op de afbeelding

Wanneer minox als pil wordt genomen had het een aantal andere bijwerkingen. Dit maakte het niet praktisch om het voor de behandeling van kaalheid te nemen. In de jaren 80 kwam UpJohn Corp. met een topische formule. Dit noemde zij Rogaine. Deze formule bevatte 2% actief bestanddeel. In de jaren 90 verliep het patent. Zo zakte de prijs omdat generieke Rogaine beschikbaar werd. Andere onderzoekslaboratoria ontwikkelden sterkere formules, zoals de 5% en de 15%.

Hoe werkt het?

Minoxidil stimuleert de groei van haar bij zowel mannen als vrouwen. Hoe dit precies werkt is niet bekend.

Wie is een goede kandidaat voor Minox?

De perfecte kandidaat is een jongeman die net begonnen is met kalen. Minoxidil is vooral werkzaam op het achterhoofd, maar kan ook bij de slapen werkzaam zijn. Vrouwen en oudere mannen kunnen uiteraard ook baat hebben bij minox.

Is een 5% oplossing effectiever dan een oplossing van 2%?

Ja. Het is veel effectiever. De werking is afhankelijk van de dosering. Hoe meer je neemt, hoe beter je je haar zult hergroeien. Het gebruik van 5% Minox geeft je niet sneller resultaat , maar zorgt ervoor dat je meer en dikker haar hergroeit. De 5% oplossing kan een hogere mate van huidirritatie veroorzaken dan de 2% formule.

Is topische minoxidil veilig?

Topische minox heeft een uitstekend veiligheidsprofiel. De meest voorkomende bijwerkingen zijn jeuk en huidirritatie van de behandelde hoofdhuid. Ongewenste haargroei kan voorkomen in gebieden naast het behandelde gedeelte.

Je kan het ook gebruiken om je baard sneller te laten groeien. Voor vrouwen kan dit echter onwenselijk zijn.

Vergeleken met placebo, heeft het geen klinisch significant systemische bijwerkingen

regaine vrouwenKan het door mannen en vrouwen gebruikt worden?

Ja. Er zijn talloze onderzoeken geweest waarin Minox laat zien dat het in staat is om haar te laten groeien bij mannen en bij vrouwen.

Werkt Minoxidil alleen maar op kruin/achterhoofd?

Deze behandeling werkt het beste op het achterhoofd. Ook werkt bij de slapen. Hoe je er precies op reageert, is van de persoon afhankelijk. Veel mensen op online fora zeggen dat minox voor de slapen alsook op het achterhoofd werkt.

Kan Minoxidil mij helpen haar te laten hergroeien?

In de onderzoeken gedaan door UpJohn, toonden de klinische onderzoekers aan dat 39% van de mannen (gedeeltelijke) hergroei na 12 maanden. Bij vrouwen zou het net zo effectief zijn. Omdat het niet bij iedereen hetzelfde werkt, is het lastig inschatten wat dit medicijn voor je zou kunnen betekenen.

 

Kan Minoxidil mij helpen mijn haar te behouden?

Veel gebruikers behouden hun haar terwijl zij dit medicijn gebruiken. Zelfs als zij geen nieuw haar groeien. Veel patiënten komen er achter dat wanneer zij stoppen met de dagelijkse applicatie, zij een significante toename in het haar verlies opmerken. Het kan zo dus lastig zijn om te oordelen of dit middel wel of niet voor je werkt.

Wanneer je voor het eerst met deze behandeling begint, kan je eerst wat sneller je haar verliezen. Maak je maar geen zorgen. Dit zijn namelijk de oude, zwakke haren die worden vervangen door nieuwe sterke haartjes.

Wie zou dit middel beter niet kunnen gebruiken?

Patiënten met een geschiedenis van hyper gevoeligheid aan een van de bestanddelen van het middel. Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen.

Hoe lang duurt het voor dat het werkt?

Dike haren worden soms al vier maanden na het begin van de behandeling gezien. Vaak wordt het volledige voordeel van Minox pas na 12-14 maanden zichtbaar. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en de resultaten pas na een jaar te beoordelen.

Hoe lang moet ik deze behandeling volgen?

Minoxidil is een  behandeling voor androgenetische alopecia en geen genezing. Daarom moet je het elke dag opnieuw aanbrengen, zolang je voordeel van de behandeling wat hebben. Als je stopt met het aanbrengen van dit middel zou je hoogst waarschijnlijk je haar weer verliezen binnen enkele maanden na het beëindigen van je behandeling.

Heeft topische minox wisselwerkingen met andere medicaties?

Er zijn vooralsnog geen wisselwerkingen bekent met topische minoxidil. Moche use of topical Minoxidil solutions.

Hoe goed werkt dit medicijn vergeleken met andere producten voor het behandelen van kaalheid?

Minox wordt vaak als één van de `Grote Drie` omschreven, samen met propecia en nizoral (ketoconazole shampoo). Voor maximaal effect wordt aangeraden deze drie gecombineerd te gebruiken. Minoxidil en Finasteride zijn de enige twee wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen die de FDA aanraadt.

Regaine Kopen

Zou een combinatie van topische minoxidil en propecia beter werken dan alleen minoxidil?

Ja. In dermatologische aandoeningen zie je vaak dat de combinatie van medicaties met verschillende mechanismes van actie, vaak beter werken dan wanneer zij alleen worden gebruikt. Propecia en Minox werken allebei op een andere manier.

Zo is er onderzoek gedaan op de stompstaartige makaak.. Deze apensoort heeft een vergelijkbaar kaalheidspatroon als mensen. De makaken werden in drie groepen opgedeeld

  • Groep 1: Minoxidil
  • Groep 2: Propecia
  • Groep 3: Propecia en Minoxidil

De apen van groep drie die beide medicijnen kregen,  groeiden significant meer haar dan de apen die maar een vorm van behandeling kregen. Er zijn vooralsnog geen onderzoek gedaan op mannen die dit punt onderschrijven.

Hoe moet ik het middel aanbrengen? 

Dat is afhankelijk van de soort die hebt. Je kan het namelijk als oplossing in een vloeistof kopen, of als schuim.

We bespreken eerst de vloeibare variant.

Vloeibare minox komt vaak met een druppelaar. Je blijkt een aantal druppels direct aan op je schedel ongeveer twee keer per dag. Ik er ’s ochtends een enkele ’s avonds. Het aan te raden om de Minoxidil in te masseren, zodat het bij haarwortels terechtkomt. Als de Minoxidil op je haar blijft liggen, droogt het daar op en is het niet effectief.

kopen rogaine schuim

Rogaine in schuimvorm.

Je kan het ook in schuimvorm kopen. Je brengt deze schuimachtige substantie aan op je hoofd en masseert het daarna in.

Qua effectiviteit maakt het weinig verschil. Het is maar net wat je prettig vind om aan te brengen.

 

 

 

 

Kan ik andere haarverzorgingsmiddelen  gebruiken, zoals haarlak, haarverdikker zoals toppik, kleurspoelingen of een permanentje terwijl ik dit middel gebruik?

Ja, er bestaat geen bewijs voor dat deze middelen de effectiviteit van Minoxidil zouden verminderen. Wacht even tot de Minox droog is voordat je een ander product gebruikt.

klopt het dat ik enig haar verlies kan bemerken wanneer ik begin met het gebruiken van Minox? 

Ja. Haar groeit namelijk in een cyclus. De groeifase, ook wel anageen genoemd, van hoofdhaar duurt ongeveer 4-7 jaar. Hierna gaat de haarfollikel in een rustfase (telogeen). Dit duurt ongeveer drie maanden.

Wanneer het nieuwe haartje begint met groeien, worden de oude haren afgestoten. Dit resulteert in enig haar verlies. Wanneer je begint met Minoxidil, kunnen sommige haarzakjes  uit de rustfase komen en weer in de groeifase terechtkomen. Wanneer dit gebeurt verlies je dus even ietsje meer haar. deze lichte toename in haar verlies begint meestal 2-6 weken na het begin van de behandeling en houdt binnen een aantal weken op.

Dit is goed nieuws. Het betekent namelijk dat de behandeling werkt. Jou zwakke haren vallen uit en komen sterker terug.

Hoe lang moet ik wachten met douchen of zwemmen nadat ik het op mijn schedel aangebracht heb?

Nadat je het hebt aangebracht op je hoofdhuid, moet het daar ongeveer 4 uur blijven. Zo heeft medicatie de tijd om geabsorbeerd te worden door de hoofdhuid.

Kan ik Minox meer dan twee keer per dag gebruiken, en zal het zo beter werken?

Je kan dit middel vaker dan twee keer per dag gebruiken. Er zijn veel patiënten en artsen die denken dat het zo beter werkt. Maar wanneer je de frequentie verhoogd, kan je ook de bijwerkingen verhogen. (zoals huidirritatie, ongewenste gezichtbeharing, etc.) ook is het duurder.

Wat gebeurt er als ik het op een natte schedel aanbrengen?

Topische medicijnen penetreren de huid effectiever wanneer de huid nat is. Daarom, in theorie althans, zou de potentie van Minox hoger zijn. Maar met een verhoogde potentie, ook verhoogde bijwerkingen. Desalniettemin brengen veel mannen hun Rogaine na het douchen aan op de hoofdhuid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =