Einde van Kaalheid: Dermarollen, PGD2 en PGE2

Dermarollen, PGD2 en PGE2 en overige groeifactoren

Er hebben zich recentelijk spannende ontwikkelingen voor gedaan op het gebied van androgenetische alopecia en haargroei. Lange tijd werd gedacht dat DHT direct verantwoordelijk is voor haargroei. Dit blijkt niet helemaal juist te zijn.

We zullen nu de vier factoren uitleggen waaraan je allemaal aandacht moet besteden, wil je je haar laten hergroeien.

 

Overexpressie van PGD2 in kale hoofdhuid

Je hebt misschien al gehoord dat androgenen, en dan voornamelijk DHT, de hoofdverantwoordelijken zijn voor androgenetische alopecia, oftewel kaal worden. Dit is nog maar het puntje van de ijsberg.

Mensen die genetische aanleg hebben voor kaal worden, triggeren een ontstekingsreactie wanneer androgenen zich binden aan hun receptoren in de hoofdhuid. Wanneer dit onbehandeld blijft, zal de huid meer en meer PGD2 aanmaken. PGD2 is verantwoordelijk voor het verliezen van haarNiet alleen zal je je haar verliezen, maar je huid ondergaat zelf ook genetische veranderingen. Zo zal de huid veel te veel PTGDS gaan produceren. Dit betekent dat bepaalde gebieden die al lange tijd helemaal kaal zijn, zelfs onder invloed van anti-androgenen (zoals finasteride en dutasteride)  geen haren kunnen hergroeien.

 

COX1 COX2 PGD2 kaalheid PGE2

 

We moeten dus zorgen dat we minder PGD2 gaan aanmaken. In het verleden hebben mensen geprobeerd om COX1/COX2 blokkers te gebruiken, omdat je zo ervoor zorgt dat je geen PGD2 meer kunt aanmaken. Helaas werkte dat niet goed, en verloren mensen zelfs meer haar.

Wanneer je deze kettingreactie te hoog in het proces afknipt, zorg je er ook voor dat je er geen PGE2 meer wordt aangemaakt. COX blokkers zou je dus niet moeten gebruiken.

Aangeraden wordt om één van deze twee oplossingen te gebruiken om het PGD2 probleem aan te pakken:

 • Gebruik een PTGDS blokker om de conversie van PGH2 naar PGD2 te stoppen. Deze zijn nog erg experimenteel en duur.
 • Blokkeer de receptor waar PGD2 zich aan bindt. Deze receptor heet ook wel de CRTH2 (aka GPR44) receptor. Dit is momenteel de beste en goedkoopste oplossing.

Onderexpressie van PGE2

 

We weten nu dat onze hoofdhuid PGH2 omzet naar PGD2. Dit betekent ook dat het veel minder van het goedaardige PGE2 aanmaakt. PGE2 is cruciaal voor haargroei. Waarom PGE2 boven PGF2a? Omdat PGE2 zelfs sterk genoeg is om haren te beschermen tegen radiotherapie (kankerbestraling). En PGE2 is een precursor voor PGF2a. Mensen hebben lopen experimenteren met Bimatoprost in het verleden. Maar omdat Bimatoprost veel zwakker én veel duurder is dan PGE2, is het niet logisch om dit te gebruiken in plaats PGE2.

 

 

PGE2 PGF2a PGH2 PGG2

 

Hieronder staan een aantal oplossingen die we kunnen gebruiken om dit probleem op te lossen:

 • Gebruik een PTGDS blokker zodat minder PGH2 wordt omgezet naar PGD2. Zoals al eerder gezegd is dit duur, en nog niet erg makkelijk toepasbaar
 • Activeer de PGE2 receptor met substanties die zijn structuur nabootsen. Riconolzuur (ricoleic acid) in castorolie activeert één van de vier PGE2 receptoren, terwijl echte PGE2 alle vier activeert. Als je niet beschikt over een enorm budget, is castorolie iets wat je zeker zou moeten overwegen.
 • Dien exogene PGE2 toe aan de geaffecteerde hoofdhuid. Dit is de beste en goedkoopste oplossing. Door het toedienen van echte PGE2 activeren we alle vier de receptoren, en zal de skin de PGE2 later catalyseren naar PGF2a.

Ook moet vermeld worden dat substanties die PGE1 boosten, zoals Minoxidil en Miconazol, s’ochtends gebruikt zouden moeten worden, en PGE2 s’avonds. Of vice versa.

Het probleem is dat terwijl zij beiden goed zijn voor de haargroei, zij een antagonistische werking met elkaar hebben. Door ten minste een aantal uren te wachten tussen de applicaties in, kan je zo toch de voordelen van allebei de producten verkrijgen.

Mechanisch verwonden / dermarollen

Hoewel PGD2 en PGE2 beiden een sleutelrol spelen in het haargroei proces, zijn dit niet de enige factoren die van belang zijn.

Haargroei heeft nog een enorme verscheidenheid aan andere factoren die extreem voordelig of extreem nadelig kunnen zijn. Veel mensen zien door alle bomen het bos niet meer, en richten zich op één kleine groeifactor, die op zich geen enorm verschil zal maken, maar waar desalniettemin wat aandacht aan zou moeten worden besteed.

Een aantal van deze iets minder belangrijke groeifactoren zijn VEGF, de FGF’s, de EGF’s etc. Positieve groeifactoren zijn WNT, SHH etc. Een aantal negatieve groeifactoren zijn DKK-1, TGF-beta2 etc. We kunnen invloed uitoefenen op bijna al deze factoren en zorgen dat ze in een juiste balans geraken om haargroei te bevorderen. Dit doen we door kleine verwondingen te maken in de huid.

De minst intrusieve en meest wetenschappelijk bestudeerde methode is het zogenaamde ‘dermaneedling’.  Kort gezegd: je maakt met kleine naaldjes hele kleine wondjes in je huid. Deze kleine verwondingen activeert het wondhelingsproces in deze gebieden.

En het is precies dit regeneratieproces dat veel negatieve groeisignalen afzwakt, de positieve groeisignalen versterkt en een enorme hoeveelheid groeifactoren doet activeren! 

 

 

Mensen op forums over androgenetische alopecia hebben dermarollen al met enig succes uitgetest. Bij een handjevol mensen was alleen dermarollen al in staat om haar te hergroeien, dus losstaande van wetenschappelijke studies is er ook echt bewijs voor dat het werkt in de echte wereld.

Dermarollen is het goedkopere, makkelijkere en minder effectieve neefje van dermaneedling. Met dermarollen gebruik je een roller met titanium pinnen/naalden om over je huid heen te rollen. Met enige druk penetreer je zo je huid. Het probleem met dermarollers is alleen dat de rollende beweging van dermarollers wonden veroorzaken die meer gelijk hebben met scheurwonden, in plaats van steekwonden. Ook is het veel pijnlijker dan dermaneedling.

Dermarollen PGD2 PGE2 haargroei

 


   2 Comments


 1. Marc
    13 juni 2016

  Weet iemand waar je de relevante middelen kunt kopen?

  • Testosteron Man
     16 juni 2016

   Meestal wordt via privé haarlosfora rechtstreeks van laboratoria besteld. We zullen volgende week een post wijden aan hoe te komen aan de benodigde producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

dertien + negen =