Dutasteride (Avodart)

Wat is Dutasteride?

Dutasteride (merknaam: Avodart) wordt gemaakt en verkocht door GlaxoSmithKline. Dutasteride is het actieve ingrediënt van deze orale medicatie. Het is erg effectief gebleken voor  het behandelen van genetische alopecia (klassiek mannelijke kaalheid) bovenop het hoofd en op het achterhoofd.

Het medicijn wordt op recept voorgeschreven is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en de Europese Unie voor behandeling van BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie), oftwel een goedaardig vergrote prostraat.

Het wordt soms ook voorgeschreven voor de behandeling van klassiek mannelijke kaalheid, ook al is het daar officieel niet voor ontwikkeld.

Het staat soms ook wel bekend als zijn Europese merknaam, haar revolver.

Waarom werd Dutasteride geformuleerd?

Dutasteride wordt geproduceerd voor het behandelen van de symptomen van een goedaardig vergrote prostaat (BPH) bij mannen. Het lijkt qua chemische werking een beetje op finasteride. Finasteride in het actieve bestanddeel in Propecia. Dutasteride is krachtiger gebleken tijdens onderzoeksproeven dan finasteride. Net zoals Propecia, is Dutasteride effectief voor de behandeling van klassiek mannelijke kaalheid als voor BPH.

(voor je een tabel en over de onderdrukking van bij HP bij Dutasteride tegenover Finasteride patiënten

Hoe werkt Dutasteride?

Onderzoekers hebben ontdekt dat mannen die last krijgen van klassiek mannelijke kaalheid of een goedaardig vergrote prostaat, gevoeliger zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT).

DHT is een metaboliet van testosteron. Deze ontstaat onder invloed van het 5-alfa-reductase enzym Biochemische analyse toont aan dat mannen met BPH een hoger niveau  5-alfa-reductase in hun bloedbad hebben. 5-alfa-reductase is ook verhoogt aanwezig in de schedels van mannen met haarverlies.

Een analyse toont ook aan dat mannen zonder BPH/kaalheid minder 5-AR activiteit vertonen.

Dutasteride werkte door het remmen van de activiteit van het 5-alfa-reductase enzym. Zo wordt de formatie van DHT geblokkeerd. Dit onderbreekt een belangrijke trigger in de ontwikkeling van klassiek mannelijke kaalheid en ontwikkeling van BPH.

Hoe is dutasteride anders dan finasteride?

 

Beide medicijnen hebben een vergelijkbare werking. Maar Dutasteride remt de activiteit van beide types van het 5AR enzyme, namelijk type I en type II. Ter vergelijking, Propecia (Finasteride) remt slechts een type, type II.

Finasteride vermindert je DHT met ongeveer 70%. Dutasteride vermindert je DHT-waarden met ietsje meer dan 90%, na slechts twee weken gebruikt.

Dit maakt het een krachtiger en sneller werkend wapen tegen haar verlies en BPH dan Finasteride.

 

wat is dihydrotestosteron (DHT)?

De P is een van de vele mannelijk hormoon in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor ontwikkeling van de genitaliën van de mannelijke foetus

 

Welke wetenschappelijk onderzoeken zijn er geweest wat betreft Dutasteride?

 

 

Voor de behandeling van haarverlies / kaalheid

Dutasteride heeft de fase II proeven voor de behandeling van haarverlies voltooid. Voordat medicijnen worden goedgekeurd, moeten medicijnen eerst getest worden. Dit gebeurt in een aantal fasen, namelijke fase I t/m fase IV. Glaxosmithkline heeft opdracht gegeven voor deze proeven.

Na zes maanden behandling met dutasteride te hebben gevolgd, werden de hoeveelheid haren op een vierknte inch gemeten. Gemiddeld nam het aantal haren toe met 96, wanneer dagelijks 0.5mg dutasteride werd genomen.

Wanneer dagelijks 5 mg finasteride werd genomen, nam doe hoeveelheid haren toe met gemiddeld 72.

Dutasteride werd goed getolereerd door de testpersonen.

 

Voor de behandeling van BPH

2951 mannen met gemiddelde tot zware BPH werden behandeld met 0.5 milligram dutasteride per dag. Dit wetenschappelijk onderzoek toonde het moeilijk op gang komen van de urinegang (ischuria paradoxa, een veelvoorkomende bijwerking van BPH) verminderde met 57% en het risico op BPH gerelateerde chirurgische ingrepen verminderde met 48%, vergeleken met de placebo. Het medicijn werd goed getolereerd door de testpersonen.

 

Deze onderzoeken laten zien dat dutasteride ongeveer 30% effectiever is dan Propecia in het bevorderen van de haar erg groeien. Maar hou wel in het hoofd dat dutasteride alleen officieel goedgekeurd is voor de behandelingen van BPH. Het is (nog) niet specifiek goedgekeurd voor behandeling van haar verlies en kaalheid.

Wanneer zal dutasteride worden goedgekeurd voor behandeling van klassiek mannelijke kaalheid?

Het is (nog) niet goedgekeurd voor de behandeling van haarverlies en kaalheid bij mannen. Maar het zou wel goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en de daaarvoor verantwoordelijke Europese instellingen voor de behandeling van BPH. Dit betekent dat het al de nodige veiligheidseisen heeft gepasseerd.

Zal dutasteride elke man helpen met het hergroeien van haar of stoppen van kaalheid?

Net zoals Propecia, zorgt Dutasteride voor een toename van het haartjes op de schedel. Het helpt met het invullen van uittredende gebieden op de schedel. Hoewel de resultaten zullen variëren, in het algemeen groeien mannen niet al een haar dat ze hebben verloren weer terug. Klassiek mannelijke kaalheid is een langzaam proces dat zich over een lange periode voltooid. Dutasteride kan dit significant verminderen of vertragen. Of zelfs helemaal omdraaien.

Hoe neem ik dutasteride?

Dutasteride is verpakt in een capsule gevuld met een gel die 0,5 mg Dutasteride bevat. Neem Dutasteride precies zoals het je wordt voorgeschreven door je arts. Als je de instructies niet begrijpt, vraag apotheker of je dokter om deze aan je uit te leggen.

Neem elke dosis met een vol glas water. Slik de gehele capsule door. Kauw, vermorzel of breek de capsules niet. Dutasteride kan met of zonder eten genomen worden.

Welke dosering moeten nemen?

Neem alleen de dosis die wordt voorgeschreven door de arts. Verander je dosis niet zonder eerst met je arts te overleggen.

De effectiviteit van dutasteride is onderzocht bij verschillende dagelijkse dosissen. Deze doses verschilden van 0.01 milligram, 0.05 milligram, 0.5 milligram, 2.5 milligram, en 5.0 milligram per dag. Het is aangetoond dat door het gebruik van 0.5 milligram per dag dutasteride, patiënten een significante reductie in DHT-concentratie bewerkstelligen dan vergeleken met degenen die 5 mg finasteride dagelijks gebruikten.

In niet-vergelijkende klinische onderzoeken, chronische therapie met Dutasteride (0,5 mg dagelijks) tot aan twee jaar bij patiënten met BPH, resulteerde in een gemiddelde afname in serum DHT  van 93,4%.

Ter vergelijking, therapie met finasteride (5 mg dagelijks) onderdrukte de DHT -spiegel in het bloed met ongeveer 70%. Na vier jaar medicatie was finasteride nog steeds actief bij patienten met BPH. Je kunt hier de resultaten zien.

Dutasteride is erg effectief in kleine dosissen. De afname in DHT zit tegen 90% aa bij een dagelijkse dosis van 0,5 mg. De afname in DHTis niet significant groter tussen twee halve 5 mg.

Is dutasteride veilig?

 

Wij raden je persoonlijk niet aan dutasteride gebruiken voor behandeling van haar verlies, of zelfs als behandeling, omdat we niet gekwalificeerd en bevoegd zijn om dit te doen. Overleg eerst met je arts voordat je aan een behandeling voor klassiek mannelijke kaalheid gaat beginnen. De klinische onderzoeken toonden aan dat dutasteride over het algemeen goed getolereerd werd door de testpersonen.

De meeste bijwerking waren relatief mild, en gingen over het algemeen weer weg tijdens de behandeling of na de behandeling, bij de zowel de dutasteride als de placebogroep. Dit betekent echter niet dat je gegarandeerd geen bijwerkingen zal ondervinden.

Officiële bijwerkingen van dutasteride gedurende de eerste zes maanden waren als volgt:

  • impotentie (4.7% VS. 1.7%t voor placebo)
  • vermindert libido (3% VS. 1.4%)
  • gevoelige en opgezwollen borsten (gyneacomastie) (0.5% VS. 0.2%)
  • circulatie stoornissen (1.4% VS. 0.5%)

Dutasteride mag niet worden gebruikt door vrouwen en kinderen. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worde, mogen niet in aanraking komen met dit medicijn. Het mogelijk is dat het actieve ingredient door het lichaam wordt opgenomen, en kan zo een risico vormen voor de ontwikkeling van de mannelijke foetus

Mannen die behandeld worden met dutasteride mogen geen bloed doneren tot ten minste zes maanden na hun laatste dosis. Dit voorkomt dat het medicijn door wordt gegeven aan een zwangere vrouw tijdens een bloedtransfusie.

Mannen met leverziektes moeten met hun arts overleggen voordat zij Dutasterid besluiten te nemen.

Voor meer informatie over Dutasteride kun je de volgende externe links bezoeken.

Dutasteride op wikipedia

Bernstein merkel Dutasteride versus Finasteride

vergelijking van linkse onderzoeken met Dutasteride Finasteride.

Dutasteride fase drie resultaten. De volledige resultaten van de fase drie onderzoeken gedaan door Glaxo kreeg mij voor de behandeling van andere genetische Propecia met Dutasteride

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =