Weinig Testosteron en Erectieproblemen

Erectieproblemen en Testosteron

Als je een lage testosteronspiegel hebt, zijn je testosteronwaarden onder je normale niveau. En dat kan betekenen dat dit invloed heeft op je seksleven. Je kan minder libido hebben, of helemaal geen zin in seks. Of je kan problemen met je erectie ondervinden. Dit noemen we ook wel impotentie of erectiele dysfunctie. We werpen in dit artikel een blik op het verband tussen testosteron en erectieproblemen.

Mannen die hieraan lijden kunnen problemen ondervinden met het krijgen en/of houden van een erectie.

Oorzaken Erectiele Dysfunctie

Erectieproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben.

 • lage testosteronspiegel
 • verminderde bloedtoevoer naar de penis
 • te hoge cholesterolspiegel
 • verharden van de bloedvaten
 • depressie
 • relatieproblemen
 • mutiple sclerosis (MS)
 • chronische rugpijn

Andere oorzaken kunnen ook ten gronde liggen aan ED.  Wij besteden aandacht aan de link tussen te weinig T en impotentie.

Het Verband tussen een Lage Testosteronspiegel en Erectieproblemen

 

Erecties hangen af van de testosteronspiegel, maar de relatie tussen deze twee is complex en nog niet helemaal goed begrepen. Sommige mannen hebben een gezonde erectie, zelfs als zij een tekort aan testosteron hebben.

Wat wel duidelijk is dat een lage testosteronspiegel gerelateerd is aan een aantal andere chronische aandoeningen die een rol spelen bij impotentie, zoals type 2 diabetes, obesitas en hart- en vaatziektes.

 

Testosteron Vervangende Therapie en Erectieproblemen

 

Als je testosteron niveau al hoog genoeg is, zal testosterontherapie weinig voor je erectie problemen doen. Dan zou je naar andere oorzaken van impotentie moeten kijken.

Mannen die last hebben van een lage testosteronspiegel ondervinden vaak grote voordelen wanneer zij hun testosteronspiegel verhogen. Maar meer mannen verbeteren hun libido (geslachtsdrift, hebben dus meer zin in seks), dan hun erectieproblemen.

Veel mannen die aan testosteron vervangende therapie doen zeggen een betere erectie te hebben. Andere hebben wat extra hulp nodig van potentie verhogende middelen zoals

Deze middelen stimuleren de erecties doordat zij de bloedtoevoer naar de penis verbeteren. Sommige mannen met een lage testosteronspiegel reageren niet op deze middelen zonder hun testosteronspiegel te verhogen. Dit kan op een natuurlijk manier of met testosteron vervangende therapie.

Het behandelen van een testosteron tekort kan het seksleven van mannen verbeteren. Het kan hun libido, en een algehele positieve uitwerkingen hebben op zijn humeur, en zo zijn zin in seks hernieuwen.

Mannen met een lage testosteronspiegel hebben indirect ook baat bij het verbeteren van hun testosteronniveau. Meer testosteron kan helpen beschermen tegen andere risicofactoren van impotentie:

 • Het verminderen van vet rond de buik
 • Het lichaam gevoeliger maken voor insuline
 • Het risico op diabetes verminderen

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat testosteron vervangende therapie goed kan zijn voor de gezondheid van het hart, wanneer mannen te zelf te weinig testosteron aanmaken. Maar, wanneer je (veel) te veel testosteron neemt,  kan dit hartkwalen erger maken.

Sommige bijwerkingen van testosteron vervangende therapie zijn:

 • Acne
 • Kleinere testikels
 • Gynaecomastie

Als je een lage testosteronspiegel hebt, of denkt te hebben (je kan zelf thuis je testosteron testen, of naar je huisarts voor een bloedonderzoek) kan je de tips volgen om deze website om je testosteron natuurlijk te verhogen.

Regelmatig bewegen en een gezond dieet, en testosteron verhogende voedingssupplementen  kunnen je al een heel eind op weg helpen. Dit zeker als je overgewicht hebt. Ook kunnen bovenstaande wonderen doen voor het libido en erectie problemen.

Heb je zelf ervaringen of vragen betreffende een lage testosteronspiegel, testosteron vervangende therapie en libido / erectieproblemen? Laat het weten in de comments!

Bedankt  voor het lezen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

tien − vier =