Minoxidil voor Baardgroei: De Gids (Met Resultaten)

Minoxidil voor baardgroei: Hoe je je vlekkerige baard, of zelfs kale kin, tot volle baard kan laten groeien binnen een jaar.

 

minoxidil baargroei

 

Minoxidil wordt al jarenlang gebruikt door mannen om hun haargroei en baard groei te bevorderen. Minoxidil is een anti-hypertensie vasodilator. Oorspronkelijk werd het gebruikt als medicatie tegen een te hoge bloeddruk. Het werd oraal ingenomen, in plaats van op de huid aangebracht. De topische versie van minoxidil is ontwikkeld nadat testpersonen overal haar groeiden. Bij topische applicatie werkt minoxidil plaatselijk.

Vandaag de dag is minoxidil een van de meest gebruikte middelen tegen kaalheid en haarverlies, bij mannen en vrouwen. De precieze werking is nog onbekend, maar minox stimuleert de haarzakjes en wekt ze weer tot leven. Haargroei komt na zo’n 6 weken weer op gang. Maar wanneer de behandeling gestaakt wordt, verschrompelt het haarzakje weer en begin je weer met kalen.

Wat betekent dit voor baard haren? Niet zo veel. Mannen die slechts weinig gezichtsbeharing hebben, met kale plekken of gewoon helemaal geen haar, hebben geen last van kaalheid in hun gezicht. Deze behandeling wekt geen haarzakjes weer tot leven, zoals dat gebeurt bij mannen die last hebben van haarverlies van hun hoofd haar.

Minox stimuleert de (nog slapende) haarzakjes op je wangen en je kin. Na verloop van tijd, en met de juiste condities, kun je een goede, volle baard groeien.

 

Waarom is Minoxidil nog zo onbekend als het aankomt op het stimuleren van baardgroei?

minoxidil voor baardgroei 10 weken resultaten

Links zie je de baseline-foto’s, rechts de resultaten: 10 weken na het begin van de behandeling met minoxidil

Momenteel komt dat omdat mensen er gewoonweg niet van af weten. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van minox op het gezicht van een man.  Daarom is het in de USA en in Europa officieel niet goedgekeurd voor het versnellen van de groei van gezichtsbeharing. Als een middel niet officieel is goedgekeurd door de FDA of het Europese equivalent, betekent dit niet meteen dat het gevaarlijk is, of niet werkzaam is. Er is simpelweg geen onderzoek naar gedaan.

Onderzoek begint wel op gang te komen. Dit Thaise onderzoek naar de werking van 3% Minoxidil op de gezichtsbeharing bijvoorbeeld.

De andere reden is dat verkopers van baardgroeiproducten (oliën, balsems etc.) er meer gebaat bij zijn hun eigen producten te verkopen, dan minoxidil. Ondanks dat deze producten elk hun eigen werking/doel hebben, en effectief kunnen zijn, zullen zij nooit kunnen tippen aan minox. Deze behandeling is, naast anabole steroïden of een baardhaartransplantatie, de effectiefste manier om je gezicht van gladde wangetjes naar volle mannelijke baard te laten veranderen.

 

Is Minoxidil effectief? En wat zijn de nadelen?

Ja! Het is zeer effectief zelfs. Er zitten wel een aantal nadelen aan het gebruik van minoxidil. Het is een medicijn, en het is belangrijk dat je je bewust bent van de mogelijke bijwerkingen. Niet iedereen krijgt last van deze bijwerkingen.  Sommige mensen merken helemaal geen bijwerkingen. Dit is een compilatie van mogelijke bijwerkingen.

 

 • Hoofdpijn
 • Vasthouden van vocht
 • Droge/schilferige huid
 • Lastiger slapen
 • Hartkloppingen
 • Tijdelijk haarverlies (shedding)
 • Extra haargroei (duh)

 

De twee meest voorkomende bijwerkingen staan dikgedrukt. Het moet gezegd worden dat een droge/schilferige huid te wijden kan zijn aan Propyleen Glycol. Dit wordt vaak vermengd met minoxidil als carrier. Het zorgt ervoor dat minoxidil je huid binnen kan dringen, en zo de haarzakjes kan bereiken. Sommige mensen zijn allergisch voor PG. Oplossing? Koop een minox zonder PG.

Regaine gezichtsbeharing resultaten voor en na

12 maanden na de behandeling te hebben gevolgd.

Extra tijdelijk haarverlies, ook wel een shedding (we kunnen het als “in de rui zijn” vertalen, maar dat doet het geen eer aan) genoemd, is eigenlijk een zeer positief teken. Het is tijdelijk, en zou niet langer moeten duren dan 1 – 2 maanden. Een shedding begint normaal gesproken na zo’n 2 weken na het beginnen met Rogaine. Tijdens een shedding worden je oude, zwakkere haren vervangen door nieuwe sterke haren.

Een shedding betekent dus niet dat je kaal wordt. Het tegendeel zelfs: de behandeling is effectief. Hou vol, en heb vertrouwen.

Een shedding zou niet langer moeten duren… Hoeveel extra haargroei je krijgt verschilt per persoon. Veelvoorkomende plekken waar je extra haargroei kan verwachten zijn je hoofd, maar ook je wenkbrauwen kunnen ietsje dikker worden. Sommige mannen krijgen extra haar op hun vingers, waarmee ze de minoxidil aanbrengen.

 

De meeste mannen hebben overigens geen last van bijwerkingen, of merken er niet eens iets van.

 

Okee. Ik ken de mogelijke bijwerkingen. Hoe begin ik met de behandeling?

middel voor baard groei

Van boven naar onder: 0 maanden, 2 maanden, 4 maanden

Begin eerst met het verzamelen van informatie over het product, en hoe je het moet aanbrengen. Voordat je je zuurverdiende geld gaat uitgeven, is het beter om jezelf te informeren over het product dat je wilt gaan gebruiken. Het aanbrengen van minox is niet moeilijk:

Hoe moet je vloeibare minoxidil gebruiken?

 1. Was je gezicht grondig met water en/of zeep.
 2. Met het bijgeleverde pipetje zuig je 1 ml op.
 3. Begin met het aanbrengen van kleine druppeltjes op je gezicht, daar waar je gezichtsbeharing wil hebben. Als je gezicht nog erg vochtig is, en je nog wat minoxidil over hebt, ga dan naar de 4e stap en herhaal daarna stap 3 weer.
 4. Gebruik je vingers of het pipetje om de vloeistof zachtjes in je huid te masseren.
 5. Was je handen daarna grondig met zeep.

Hoe breng je minoxidil Foam (Schuim) aan?

 1. Reinig je gezicht grondig. Gebruik een milde zeep of water.
 2. Spoel je vingers af met koud water. Het schuim zal sneller oplossen als je handen (te) warm zijn.
 3. Houd de container een beetje scheef, zodat het opening naar de grond is gericht. Spuit nu wat schuim op je vingers. Als je genoeg schuim hebt om half dopje vol te krijgen, heb je ongeveer 1 ml.
 4. Gebruik je andere hand om kleine beetje van het schuim aan te brengen op je wangen en kin. Masseer het zachtjes in totdat als je schuim op is.
 5. Was je handen goed met zeep.

 

Je hoeft niet de gehele 1ml te gebruiken. Veel mannen hebben goede resultaten met slechts 0.5ml per dag. Iedereen is anders, dus je moet een beetje  experimenteren om de voor jou juiste dosis te ontdekken. Sommige mannen gebruiken minoxidil eenmaal per dag, maar het is iets effectiever als je het tweemaal per dag aan brengt. Hou dan zo’n 8 tot 12 uur tussen de applicaties.

Het is erg makkelijk om minoxidil aan te brengen. Wees dus niet bang dat je iets fout doet. Zolang het door je huid wordt geabsorbeerd door het zachtjes in te masseren, en daarna het 4 uur de tijd geeft om in te trekken, gaat alles prima.

Na 4 uren kan je je gezicht reinigen/wassen en een lotion aanbrengen als dat nodig is. Sommige mannen kiezen ervoor om de minox te laten zitten tot de volgende applicatie. Dat is ook prima. Je kan ook s’avonds je minoxidil aanbrengen. Zorg er wel voor dat je het voldoende tijd geeft om in te trekken / op te drogen, want anders kan het voor vlekken zorgen op je beddengoed.

Een droge huid is een bijwerking die vaak voor komt. Daarom is het belangrijk om een goede gezichtsverzorgingsroutine op te bouwen, zodat je huid goed gehydrateerd blijft. Drink meer water dan voorheen, en investeer in een goede moisturizer.  Sommige mannen met een van nature vettige huid hebben juist baat bij de ietwat verdrogende werking van minox.

Nu je ongeveer weet wat je kan verwachten van minox  en hoe je het moet gebruiken, is geduld het derde belangrijke punt. Veel mannen geven te snel op, wanneer ze niet meteen resultaten zien.

Iedereen is verschillend, en zal in verschillende tempo’s de voortgang van minox meemaken.

Van alle duizenden mannen die hun voortgang bijhouden op hun eigen blogs, of op baardgroei-fora, is geen enkel verslag hetzelfde. Ze zijn allemaal uniek in hoe snel of langzaam hun baard begint te groeien. Ze hebben wel een ding gemeen: hun baard ontwikkelt zich na verloop van tijd. Sommigen zien binnen twee weken kleine vellushaartjes tevoorschijn komen. Sommige mannen zien ze pas na 2 maanden verschijnen.

Blijf geduldig, en blijf getrouw dagelijks je routine doen. Je baard zal zich gaan ontwikkelen.

Hoelang moet ik minoxidil gebruiken?

 Afhankelijk van je resultaten, ongeveer 3 maanden tot een jaar. Des te sneller je resultaten ziet, des te sneller je kan stoppen met het gebruik van minoxidil. Je persoonlijke ervaring met minoxidil is belangrijk. Als je je baardgroei goed vind, kan je er mee op houden.
Gebruikers melden dat baardgroei veroorzaakt door minox, niet uit valt na verloop van tijd. Bij klassiek mannelijke kaalheid is dit wel het geval. Hoe en wat precies, is nog onduidelijk.
Je kan het beste doorgaan met de behandeling totdat je baardharen volgroeid zijn. Als je baardharen stug en dik zijn, kan je stoppen met je baardgroeimiddel.

 

Waar kan ik het beste minoxidil kopen? Welke merken staan goed bekend?

Je kan naar de drogist, of het online bestellen. Merknamen zijn onder andere Regaine/Rogaine. Let er wel op dat er geen DHT-remmers zijn toegevoegd. Het verminderen van DHT helpt tegen kaalheid, maar vermindert  en vertraagt ook de baardgroei (1,2).

Wij raden Dokteronline aan, omdat je daar gemakkelijk minoxidil 5% kan bestellen. Bij de drogist en andere online sites verkopen ze vaak alleen minoxidil 2%. Als je iets koopt via onze link, steun je onze website zonder dat daar extra kosten voor jou aan verbonden zijn. Als je de artikelen op onze website nuttig vind, doe je ons zo een groot plezier!

 

Vaak Gestelde Vragen

Hoe vaak per dag moet ik minoxidil aanbrengen, en hoe vaak?

Normaal gesproken wordt aangeraden niet meer dan 2 ml per dag te gebruiken. Bouw het langzaam op, zodat je kan peilen hoe je huid reageert op dit middel voor baardgroei. Elke applicatie van minox is ongeveer 1 ml, of minder. Hou zo’n 8 tot 12 uur tussen de applicaties in.

Vallen de baardharen weer uit als gestopt wordt met de behandeling?

Afgaande op gebruikerservaringen op het internet niet. Als je het lang genoeg gebruikt tot de haren terminaal worden (volwassen, in deze context), blijven ze bestaan. Een aantal mannen die gestopt zijn met minoxidil voor baardgroei, melden dat ze een kleine shedding kregen na het stoppen met de behandeling. Daarna groeide hun baard weer stevig door.

Waar moet ik dit middel aan brengen?

Over het hele gebied waar je baardgroei wilt. Vaak betekent dit de nek (boven de adamsappel), onder en op je kin, je wangen en je bovenlip. Sommige mannen gebruiken minoxidil alleen op plekken waar ze weinig baardgroei hebben. Dat is ook prima.

Hoe lang moet ik deze behandeling in laten trekken?

Ongeveer 4 uur. Daarna kan je je gezicht wassen, zwemmen, of een moisturizer aanbrengen.

Wat voor soort moisturizer kan ik het beste gebruiken?

Elke moisturizer die geschikt is voor je gezicht.

Wanneer kan ik resultaten verwachten

Omdat dit per persoon verschilt, is dit lastig te zeggen. Sommige mannen zien in de eerste twee weken al nieuwe vellushaartjes verschijnen, terwijl andere 2 maanden geduld moeten hebben. Wees geduldig en ga door met je routine.

Kan ik mijn baard scheren of trimmen terwijl ik deze behandeling volg?

Jazeker. Beide zijn mogelijk. Als je je baard kort houdt, is het ietsje makkelijker voor je huid om de minoxidil op te nemen. Het wordt zo niet opgevangen door je haar. Maar je hoeft niet te trimmen of the scheren, mocht je dat niet willen. Het hebben van een (gedeeltelijke) baard heeft geen positieve of negatieve invloed op de extra baardgroei door minoxidil. Veel mannen trimmen hun baard op een laag standje, totdat zij menen dat hun baard vol genoeg is om uit te groeien.

Ik lijk hoofdhaar te verliezen .. wat is er aan de hand?

Een shedding is heel normaal tijdens het gebruik van dit middel. Nieuwe, sterkere haren komen in de plaats voor de oudere, zwakkere haren (die je toch al zou gaan verliezen). Dit geeft de illusie dat je kaal aan het worden bent, terwijl juist het tegenovergestelde gebeurt. Blijf kalm, en ga door met de behandeling. Normaal gesproken duurt een shedding enkele weken. En waarschijnlijk valt niemand het op, behalve jijzelf.

 Ik heb van nature een vettig gezicht. Zal minoxidil mijn huid uitdrogen?

Dit is op den duur zeer goed mogelijk. Sommige mannen rapporteren een gezonde, gladdere huid tijdens de eerste maanden van minoxidilgebruik. Als je merkt dat je huid te droog wordt, gebruik dan een moisturizer en/of baardolie.

Veroorzaakt minox acne en puistjes?

Nee, niet in het bijzonder. Sommige mannen zeggen de eerste paar weken een of twee puistjes meer te hebben, maar veel meer mannen laten weten dat ze veel minder onregelmatigheden en puistjes hebben wanneer ze dit middel gebruiken. Dat is logisch, want puistjes komen minder snel voor op een droge huid.

Ik ben … jaar oud. Kan ik deze behandeling wel volgen?

Sommige mannen melden dat jongvolwassenen iets betere resultaten hebben bij het gebruik van minoxidil voor baard groei, maar dat is puur anekdotisch. Mannen in hun 40’er en 50’er jaren zien vorderingen in hun gezichtsbeharing, net zoals twintigers en dertigers dat doen. Het middel is officieel goedgekeurd voor personen van 18 tot 65 jaar oud.

Save


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

19 + 18 =